Hopp til innhold

Lars Saabye frykter ikke dårlig kritikk

Etter nyttår starter den lenge etterlengtede serien «Halvbroren» på NRK. Forfatteren bak serien, Lars Saabye Christensen, tar forventningene med stor ro.

Halvbroren

Det knytter seg stor spenning til storproduksjonen 'Halvbroren'. Premieredatoen blir 6. januar 2013.

Foto: NRK

«Halvbroren» har tatt fire år å produsere, men 6. januar er det endelig klart for den lenge etterlengtede TV-serien.

Serien er basert på boka av samme navn, skrevet av Lars Saabye Christensen. Det er en oppvekstroman, som skildrer Oslo i etterkrigstida. Historien utspiller seg rundt brødrene Fred og Barnum, deres felles mor, Vera, og deres gåtefulle far og stefar. Gjennom åtte episoder på tre kvarter følger vi familien Nilsen gjennom fem årtier, fra 1945 til 1990.

LES OGSÅ: Bli med på settet til «Halvbroren»
LES OGSÅ: Se de første «Halvbroren»-klippene

– Veldig fornøyd

Dramaserien produseres for NRK av film- og tv-selskapet Monster. Budsjettet for TV-serien er stort, rundt 67 millioner kroner, og dermed i en størrelsesorden som kan sammenlignes med de største filmproduksjonene i Norge de siste årene.

Ridder Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen ble utnevnt til ridder i den franske ordenen for kunst og litteratur for sitt forfatterskap. I 2006 ble han også kommandør av St. Olavs orden. Nå er enda en av hans bøker filmatisert.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Christensen har skrevet boka, men ikke vært mye involvert i hvordan serien er blitt til.

– Det å transportere en litterær fortelling til en visuell, er meget komplisert. Dette har de løst på en svært god måte. Jeg er veldig fornøyd, sier Christensen til NRK.no.

– Målet har hele tiden vært at serien til syvende og sist ikke skal lene seg på romanen, den skal ha sin egen målestokk og sine egne referanser. Da er jeg fornøyd, sier han.

LES OGSÅ: Hundre millioner til norsk film
LES OGSÅ: Hundre millioner til norsk film

Siste film fikk lunken kritikk

Sist en Christensen-bok ble filmatisert var i 2010, med «Maskeblomstfamilien». Den fikk lunken kritikk i mediene. Filmpolitiets Birger Vestmo trillet en treer på terningen, og mente filmen ikke maktet å engasjere.

Det har ikke stoppet Christensen fra å sende sin litteratur til skjermen.

– Jeg ønsker ikke å få dårlig kritikk, men jeg frykter det ikke. Jeg noterer meg så langt at det er gode tilbakemeldinger, solgt til mange land, blant annet USA, som liker serien veldig godt.

– Dette er folk som ikke har lest romanen, så de bedømmer den som det den er, og det tyder veldig bra, sier han.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.