Hopp til innhold

Ser frem mot regidebuten

Frank Kjosås er en ettertraktet skuespiller som er vant til å stå på scenen. Men i sommer har han tatt på seg en noe uvant jobb, som regissør for et spel i Sarpsborg.

Frank Kjosås

Kjosås er kjent som skuespiller på TV og i teater. Nå får han også sin regidebut.

Foto: LOTTE OLSEN / NRK

– Vær så god.

Ordene som setter i gang skuespillet kommer fra regissør Frank Kjosås. De fleste kjenner han som skuespiller i blant annet TV-seriene «Øyevitne» og «Halvbroren» på NRK. Men i sommer har han lagt vekk skuespiller-Frank. Nå er det regissør-Frank som skal få stå i rampelyset, for aller første gang.

«Olav den heldige»

Han har nemlig tatt på seg oppgaven å regissere eventyrfortellingen «Olav den Heldige: Genesis», som skal fremføres i Landeparken under vikingfestivalen Olavsdagene i Sarpsborg.

Skuespillet handler om en 10 år gammel Olav Haraldsson, også kjent som Olav den hellige, som drar ut på et eventyr.

Frank og Patrik

Kjosås har utfordret seg selv ved å gå fra rollen som skuespiller til regissør. Her instruerer han Patrik Stenseth som spiller i spelet om «Olav den heldige.»

Foto: LOTTE OLSEN / NRK

Nå står Frank Kjosås på settet og instruerer Patrik Stenseth som skal spille i spelet, som Stenseth selv har skrevet og arrangert.

– Patrik har på så mange hatter, så å få ha med han som skuespiller er for meg veldig frigjørende. Han trenger veldig få stikkord før han forstår hvor han er. Og jeg vet hva jeg skal si for å få han på rett plass, ler Kjosås.

Stenseth har spilt i oppsetningen av «Olav den Heldige» i Landeparken i flere år. Den første forestillingen om Olav hadde premiere i 2011.

– Jeg var solgt

Når Stenseth i år skulle både arrangere og skrive manus, så valgte han å ta kontakt med kompisen Kjosås i håp om å få ha han med på laget. Han fortalte Kjosås om stykket, og ga han deretter mulighetene til å bearbeide stykket, før de skulle møtes og snakke om det for første gang.

– De visuelle bildene og ideene Frank kom med på det første møtet gjorde at jeg var solgt. Og det har vært en spennende reise de åtte ukene vi har holdt på. Det har vært en gave å få jobbe med Frank, sier Stenseth.

Frank og Patrik

Kjosås og Stenseth har sammen jobbet frem den ferdige versjonen av «Olav den Heldige: Genesis».

Foto: LOTTE OLSEN / NRK

Og i morgen smeller det, med premiere under Olavsdagene. Deretter blir det tre forstillinger til i løpet av uka.

Kjosås ser frem til premieren, etter mange uker med forberedelser og øving.

– Vi har begynt på scratch med en historie ingen visste hvor begynte. Men nå har vi et ferdig produkt, og de som har sett det sier vil har fått en fin finale på stykket. Det er jeg glad for, sier han.