Hopp til innhold

Se de første bildene fra «Halvbroren»

Til vinteren kommer Lars Saabye Christensen kritikerroste roman «Halvbroren» til norske TV-skjermer. – En regissørs drøm, sier Per Olav Sørensen om innspillingen.

Per Olav Sørensen

Per Olav Sørensen har regissert «Halvbroren».

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Alle i Halvbroren er litt utenom det vanlige, og fortellingen handler mye om fellesskapet mellom de som er annerledes.

Per Olav Sørensen har regissert fortellingen som skal vises over åtte episoder i begynnelsen av 2013. Han startet med innspillingen i mai 2011, og legger nå siste hånd på historien om halvbrødrene Barnum og Fred.

Fornøyd med innspillingen

– Det er en fantastisk historie, det har vært et strålende manus og jeg har jobbet med glimrende skuespillere.

Sørensen har bare godord å si om settet han har jobbet med, deriblant skuespiller Nicolai Cleve Broch som spiller hovedpersonen Barnum og Agnes Kittelsen spiller hovedpersonens venninne Viviann.

Før innspillngen startet sa Sørensen til NRK.no at han i utgangspunktet ikke trodde at Cleve Broch egnet seg til rollen som Barnum, men han er altså godt fornøyd med resultatet.

– Vi har til og med hatt god tid mens vi har arbeidet, noe som er en sjeldenhet, sier regissøren.

Et bilde av Oslo

Den første av de to brødrene i fortellingen blir født etter at moren blir voldtatt på et tørkeloft frigjøringsdagen 8. mai 1945, og Sørensen sier at de har arbeidet hardt for å gjenskape den historiske settingen.

– Da Saabye Christensen skrev om det tørkeloftet hadde han et konkret tørkeloft i tankene, og akkurat det samme loftet har vi brukt mens vi har filmet.

Andre scener i det historiske Oslo er forsvunnet, deriblant Bislett anno 1964 som måtte gjenskapes digitalt.

– Byen har forandret seg veldig mye de siste 10-15 årene, men de som kjenner Oslo vil nok kjenne igjen mange av stedene som blir vist. Mye av historien er satt på Fagerborg, og der er det to-tre kvartaler som fremdeles ser ut slik de gjorde tidligere.

Må finne halvbroren for å bli hel selv

«Halvbroren» har vunnet både Brageprisen, Nordisk Råds litteraturpris og Bokhandlerprisen, og forfatteren Saabye Christensen har fulgt nøye med på filmatiseringen av mesterverket.

Ifølge Sørensen er det viktig at serien kan stå på egne bein, selv om mange av dem som kommer til å se serien når den sendes på NRK neppe har lest boka.

– I serien handler det mest om å finne den halvbroren som forsvinner, forteller regissøren. – Hovedpersonen Barnum må finne halvbroren for å bli hel selv.

Kulturstrøm

 • Drapstiltale mot Alec Baldwin blir stående

  Skuespiller Alec Baldwins begjæring om å frafalle drapstiltalen mot ham ble avvist av retten i New Mexico. Tiltalen blir dermed stående.

  Filmstjernen er siktet for uaktsomt drap på filmfotograf Halyna Hutchins under innspillingen av filmen «Rust» i 2021. Hutchins døde etter å ha blitt truffet av et skudd fra et våpen Baldwin brukte som rekvisitt i filmen.

  Fredag besluttet dommer Mary Marlowe Summer at tiltalen blir stående. Hun lot seg ikke overbevise av forsvarernes påstander om at påtalemyndigheten brøt prosedyrereglene i tiltaleprosessen.

  Aktoratet avviste påstandene og mener Baldwin har gjort «skamløse» forsøk på å unndra seg å bli stilt til ansvar.

  Fredagens kjennelse fjerner en av de siste hindringene for å stille Baldwin for retten i juli. Skuespilleren har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, som har en strafferamme på inntil halvannet års fengsel.

  (NTB)

  Alec Baldwins begjæring om å frafalle tiltalen for uaktsomt drap på et filmsett i 2021 ble ikke tatt til følge i retten i New Mexico
  Foto: Jae C. Hong / AP
 • Sel diamantar

  Diamantane til Shirley Bassey varte ikkje evig – slik ho song i James Bond-filmen: Denne helga sel ho mange av smykka sine på auksjon.

  Bassey, i dag 87 år gammal, song tittellåten til James Bond-filmen «Diamonds Are Forever» frå 1971.

  Men no melder Reuters at ho sel unna ein del av smykka og klokkene sine på auksjon til inntekt for velgjerande formål som ho sjølv har valt ut.

  (NTB)

  FILE PHOTO: The Bal de la Rose in Monaco
  Foto: Pool / Reuters
 • Norsk film fikk pris

  Den norske filmen Armand, som er regissert av Halfdan Ullman Tøndel, får prisen for beste lyddesign (Prix de la Meilleure Création Sonore) under filmfestivalen i Cannes.

  Den er nominert i sideprogrammet «Un Certain Regard». Dette er Ullman Tøndels debutspillefilm der Renate Reinsve har hovedrollen. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen.