Hopp til innhold

Se de første bildene fra «Halvbroren»

Til vinteren kommer Lars Saabye Christensen kritikerroste roman «Halvbroren» til norske TV-skjermer. – En regissørs drøm, sier Per Olav Sørensen om innspillingen.

Per Olav Sørensen

Per Olav Sørensen har regissert «Halvbroren».

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Alle i Halvbroren er litt utenom det vanlige, og fortellingen handler mye om fellesskapet mellom de som er annerledes.

Per Olav Sørensen har regissert fortellingen som skal vises over åtte episoder i begynnelsen av 2013. Han startet med innspillingen i mai 2011, og legger nå siste hånd på historien om halvbrødrene Barnum og Fred.

Fornøyd med innspillingen

– Det er en fantastisk historie, det har vært et strålende manus og jeg har jobbet med glimrende skuespillere.

Sørensen har bare godord å si om settet han har jobbet med, deriblant skuespiller Nicolai Cleve Broch som spiller hovedpersonen Barnum og Agnes Kittelsen spiller hovedpersonens venninne Viviann.

Før innspillngen startet sa Sørensen til NRK.no at han i utgangspunktet ikke trodde at Cleve Broch egnet seg til rollen som Barnum, men han er altså godt fornøyd med resultatet.

– Vi har til og med hatt god tid mens vi har arbeidet, noe som er en sjeldenhet, sier regissøren.

Et bilde av Oslo

Den første av de to brødrene i fortellingen blir født etter at moren blir voldtatt på et tørkeloft frigjøringsdagen 8. mai 1945, og Sørensen sier at de har arbeidet hardt for å gjenskape den historiske settingen.

– Da Saabye Christensen skrev om det tørkeloftet hadde han et konkret tørkeloft i tankene, og akkurat det samme loftet har vi brukt mens vi har filmet.

Andre scener i det historiske Oslo er forsvunnet, deriblant Bislett anno 1964 som måtte gjenskapes digitalt.

– Byen har forandret seg veldig mye de siste 10-15 årene, men de som kjenner Oslo vil nok kjenne igjen mange av stedene som blir vist. Mye av historien er satt på Fagerborg, og der er det to-tre kvartaler som fremdeles ser ut slik de gjorde tidligere.

Må finne halvbroren for å bli hel selv

«Halvbroren» har vunnet både Brageprisen, Nordisk Råds litteraturpris og Bokhandlerprisen, og forfatteren Saabye Christensen har fulgt nøye med på filmatiseringen av mesterverket.

Ifølge Sørensen er det viktig at serien kan stå på egne bein, selv om mange av dem som kommer til å se serien når den sendes på NRK neppe har lest boka.

– I serien handler det mest om å finne den halvbroren som forsvinner, forteller regissøren. – Hovedpersonen Barnum må finne halvbroren for å bli hel selv.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.