Hopp til innhold

– Bare slik blir maten billigere

Er du lei av dyr mat og dårlig utvalg i butikker i Norge? Løsningen er å tvinge den største og mektigste matvarekjeden til å splittes opp i flere konkurrerende kjeder, mener BI-professor.

Matvarer

Et utvalg som har gransket matmakten, konkluderer med at Norge har de dyreste matvarene og det minste utvalget i butikkhyllene i hele Europa.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Annenhver matbit du spiser, kommer fra Norgesgruppen. Landets største dagligvarekjede eier Meny, Kiwi, Ultra, Spar, Joker og Mix-kioskene.

Professor Arne Nygaard på Handelshøyskolen BI vil gjøre slutt på Norgesgruppens dominans.

– Splitt opp Norgesgruppen i flere konkurrerende selskaper. Det vil øke konkurransen, gi billigere mat og mer utvalg i butikkhyllene, hevder han.

Dyrest mat

Norge har dyrest mat, færrest varer og minst konkurranse om matkundene i Europa, konkluderer det såkalte matmaktutvalget.

Bare fire kjeder kontrollerer nesten 100 prosent av markedet. Det er ICA Norge, Coop Norge, Reitangruppen og aller størst: Norgesgruppen.

I utvalget som har gransket matmakten på oppdrag fra regjeringen, har det vært intern splid. Et mindretall mener fire matbaroner har blitt for mektige og foreslår å innføre nye regler som begrenser hvor mange butikker de får lov til å eie.

Forbrukerrådet fikk ikke flertallet i matmaktutvalget med seg på dette.

– For stor matmakt

– Det er helt klart at Norgesgruppen har en dominerende posisjon i Norge. De bør ikke vokse og bli større, mener direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Derfor ber hun jordbruks- og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) å tvinge de fire matbaronene til mer konkurranse.

– Dette er en viktig sak for forbrukerne, sier Randi Flesland.

Norgesgruppen eier blant annet Meny, Kiwi, Spar, Ultra og Joker. Selskapet er helt uenig i at forslaget om å selge ut noen av disse butikkene vil være til forbrukernes beste.

– Det vil få dramatiske konsekvenser. Splittes vi opp vil det føre til høyere matpriser og svekket konkurranse, sier konserndirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

– Så Norgesgruppens makt er til fordel for kundene?

Professor Arne Nygaard

BI-professor Arne Nygaard mener maktbalansen i dagligvarebransjen ikke tjener forbrukerne.

Foto: BI

– Ja, absolutt.

LES OGSÅ:

– En god maktbalanse

De fire matvarekjedene mener konkurransen om kundene er god og sunn.

– Det er en god maktbalanse i bransjen, mener Roskifte.

Men BI-professoren mener dette er feil.

– Dagligvarebransjen er en av bransjene med aller minst konkurranse. I et slikt marked blir servicen dårlig og prisene høye. Det viser all tilgjengelig forskning, sier Arne Nygaard.

Slik deler de store kjedene den norske dagligvarebransjen

Slik deler de store kjedene den norske dagligvarebransjen mellom seg.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)