Hopp til innhold

Vi spiser stadig mindre frukt og grønt

Målet for kostholdet vårt er fem om dagen. Men akkurat nå er vi langt unna.

Grønsaker, frukt og matvarer som ligg i ein kjøledisk i ein matbutikk.

NEDGANG: Vi forsyner oss mindre fra frukt- og grøntdisken nå enn før.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Kostholdet til den norske befolkningen utvikler seg i feil retning. I fjor spiste vi 4,5 prosent mindre av frisk frukt, bær og grønnsaker enn året før.

Det viser volumtallene fra grossister og importtall fra SSB, og som nå er presentert av Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Forbruket burde heller økt, mener de i Helsedirektoratet.

Les også Unge kan for lite om sunt kosthold, viser ny forskning

Vi ser Else-Linn stå inne i en matbutikk med fylt handlekurv og en rømme-boks i hånda. Hun leser på boksen.

Fem druer er ikke nok

Fem om dagen har vært et mantra for så vel myndighetene som for frukt- og grøntbransjen. I fjor var gjennomsnittsnordmannen nede i 2,9 pr. dag.

Og: det har gått nedover i flere år.

Kvinnene hadde det sunneste kostholdet i 2017. Da spiste de 3,7 av fem om dagen. For menn var det sunneste året i 2018. Da spiste norske menn 3,1 av fem om dagen.

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen

FEM OM DAGEN: Er det samme som 500 gram frukt, bær og grønnsaker, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: www.frukt.no

Det er forskjellige krav til store og små om hvor mange gram en skal spise av fukt og grønt før en har nådd målet om fem om dagen. For en voksen person dreier det seg om 500 gram frukt, bær og grønnsaker. Halvparten skal være grønnsaker, halvparten skal være frukt og bær. Poteter regnes ikke med.

Lenea Paulsen

Lenea Paulsen tror frukt og grønt taper i kampen mot stadig mer utvalg av prosessert mat.

Arne Kleiven

Alt har blitt dyrere, også frukt og grønt. Men jeg har blitt flinkere til å spise mer sunt, sier Arne Kleiven.

Danh Nguyen

- Prisen må være riktig for å få godt salg av frukt og grønt, sier Danh Nguyen. Han driver kolonial i Lillehammer.

Johanna Elise Lund

Johanne Elise Lund er opptatt av riktig kosthold, og økte priser har ikke stoppet henne fra å spise sunt.

Rebekka Usler

- Prisene stopper ikke meg fra å spise sunt, sier Rebekka Usler, som akkurat har kjøpt en salat til lunsj.

Målet om fem om dagen er satt fordi myndighetene mener det er det riktig og sunne å spise for å redusere risikoen for livsstilssykdommer.

Britiske forskere mener dessuten at mye frukt og bær påvirker vår mentale helse.

Linda Granlund i Helsedirektoratet

SUNT ÅRET RUNDT: Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet hadde helst sett at flere spiste mer frukt og grønt.

Foto: finn oluf nyquist /norway

– Et høyt intakt av grønnsaker, frukt og bær er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. Hun sier disse matvarene også har samme effekt på enkelte krefttyper.

– Basert på det burde derfor forbruket heller vært økt, mener hun

Få innfrir, men kvinner i Oslo er flinkest

I fjor var det bare 18 prosent av befolkningen i Norge som spiste fem om dagen, ifølge tallene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Unge kvinner i Oslo var de flinkeste. Av dem nådde 43 prosent kostholdsrådene om frukt og grønt. I motsatt ende var middelaldrende menn i Nordland. I den gruppa (45 – 59 år) var det bare 11 prosent som spiste fem om dagen.

Uansett område er det kvinnene som er flinkest til å spise frukt og grønt.

Vi ser to personer som spiser fra hvert sitt fat ved et bord. Vi ser bare hendene deres. Kvinnen tar en bit med gaffelen sin av mannens mat.

KVINNER FLINKEST: Yngre kvinner i Oslo er de flinkeste til å spise fem om dagen.

Foto: Filadendron / Getty Images

Velger billig

– Prisøkningen er hovedårsaken til at folk spiser mindre sunt, tror ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun mener også at prisøkningen fører til at flere velger kjedenes egne billigmerker. Akkurat det bryr ikke Sagen seg spesielt mye med. For opplysningskontoret er det viktigste at forbrukerne spiser frukt og grønt, viktigere enn om gulrøttene kommer fra First Price eller Gartner.

En ting mener hun imidlertid har vært positivt: norskandelen av det totale salget av frukt og grønt har økt.

Den norske produksjonen øker fordi importen går ned, og spesielt norske tomater og agurk har tatt markedsandeler den siste tida.

Ser til Storbritannia

Av de landene i Europa som rapporterer inn frukt- og grøntforbruket sitt, kommer Storbritannia best ut. Deretter Frankrike og Spania. Mytene om et britisk folkeferd som helst spiser fish og chips er derfor feil.

– Vi ser til Storbritannia, blant annet fordi de er gode til å by på frukt og grønt som forenkler hverdagen til travle folk. De gjør frukt og grønt lettere tilgjengelig, både til folk som er på farten, og til de som er hjemme og lager middag.

Storbritannia har gjennom et stort nasjonalt fokus klart å samle viktige aktører i hele verdikjeden, sier Sagen. Hun sier de nå vil forsøke å kopiere dette i Norge.

Landene ved Middelhavet ligger også høyt oppe på statistikken.