Hopp til innhold

Slik håndterer verden koronasmitten akkurat nå

Koronaviruset sprer seg raskt, men bekjempes på ulikt vis av de forskjellige landene. Kun to av fem nordiske land har stengt barnehagene.

Corona tømmer lekeplassene.

FÅ BARN PÅ LEKEPLASSEN: I Norge og Danmark er barnehagene stengt. Her fra uteområdet til Margarinfabrikken barnehage i Oslo som er åpnet for alle. Likevel er det få som har tatt med barna hit. De som leker her holder god avstand for å unngå koronasmitte.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I Norden var myndighetene i Danmark og Norge først ute med å stenge både barnehager, skoler og grenser for å bremse koronasmitten i befolkningen.

Nå varsler også Finland at grenser, skoler og kulturhus skal stenges – men ikke barnehager. Alle innbyggere over 70 år skal settes i karantene.

Island er det bestemt at videregående skoler og universitet stenges, mens grunnskoler og barnehager fortsatt vil holde åpent.

Under en pressekonferanse tirsdag opplyste den svenske statsministeren at Sverige nå følger etter og innfører de samme tiltakene som Island.

– Alle fra videregående skole og oppover skal ikke være på skolen, men studere hjemme, sa statsminister Stefan Löfven.

Sweden Virus Outbreak

SVENSKE TILSTANDER: Sveriges statsminister Stefan Löfven får kritikk for å ikke ha innføre strengere tiltak tidligere – slik som Norge og andre land i Europa. I Sverige er det en debatt med steile fronter i disse dager.

Foto: Janerik Henriksson / AP

Mener Sverige har tapt viktig tid

Sveriges forsiktige linje i kampen mot viruset har de siste dagene ført til en svært polarisert og hatsk debatt i Sverige, skriver avisa Expressen.

Blant andre har sjefredaktøren i Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, rettet sterk kritikk mot svenske myndigheter for hvordan de håndterer krisen:

«Sverige har dessverre tapt viktig tid på grunn av Folkehelsemyndighetens langsomme håndtering og feilaktige vurdering av situasjonen.»

Utspillene til Wolodarski har møtt kritikk fra blant andre fra Johan von Schreeb, som er professor i global katastrofemedisin ved Karolinska institutet og grunnlegger av Leger uten grenser i Sverige.

Han mener at sjefredaktøren sprer «alternative fakta» og undergraver de svenske ekspertene og fagfolkene i Folkehelsemyndigheten.

Frykter eksplosiv koronasmitte i Afrika

Afrika blir trolig det neste kontinentet som rammes hardt av korona.

Det er til nå registrert korona i 26 land – det vil si om lag halvparten av landene på kontinentet. Det er kun registrert sju dødsfall i hele Afrika. Likevel sprer det seg en stor frykt om at Afrika kan bli det neste kontinentet med mange svært mange syke og døde på grunn av korona.

En rekke land setter i gang strakstiltak i håp om å bremse spredningen:

  • Kenya har stengt grensene for reisende fra alle land der det er koronasmitte.
  • Sør-Afrika har erklært unntakstilstand og innført strenge visumregler for reisende fra Europa, Kina og Iran.
  • Ghana har forbudt alle former for samling av mennesker.
  • Marokko har stanset all flytrafikk ut av landet. Algerie har stanset all båt- og flytrafikk med Europa.
  • Tunisia har stengt moskeer og kirker.
corona Kenya

DET NESTE KONTINENTET: Helsearbeidere i Nairobi i Kenya rykker ut for å desinfisere en buss etter at en passasjer i bussen testet positiv på korona. Det skjedde lørdag 14. mars.

Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP

WHO: Alle mistenkte koronatilfeller må testes

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer sterkt alle land til å teste alle mistenkte tilfeller av covid-19.

– Jeg har en enkel beskjed til alle land: Test, test, test. Test ethvert mistenkt tilfelle, oppfordret WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus under pressekonferansen i Genève mandag.

– Tiltak som fører til sosial distansering kan bidra til å redusere smitte og vil underlette arbeidet for helseapparatet, sa Ghebreyesus.

QZcQga29lyY

FØRSTE DØDFALL I BRASIL: Brasils president, Jair Bolsonaro er i karantene etter mistanke om koronasmitte. Så langt har om lag 240 personer testet positivt på viruset i Brasil og på tirsdag opplyser myndighetene at de har registrert det første dødsfallet relatert til koronaviruset. Det er snakk om en 62 år gammel mann i hovedstaden São Paulo som døde.

Foto: AP

Venter over sju millioner sykehusinnleggelser

I Storbritannia vil koronautbruddet vare til våren 2021, og fire av fem briter vil bli smittet, ifølge et notat fra britiske helsemyndigheter. Det rapporterer avisa The Guardian.

Det er ventet at over sju millioner briter vil trenge sykehusinnleggelse.

– Unngå all unødvendig sosial kontakt og reiser, sa statsminister Boris Johnson under mandagens pressekonferanse.

Det betyr at britene skal unngå puber, klubber og andre sosiale sammenhenger. Rådet er særlig viktig for alle over 70 år, samt gravide. Massemønstringer og store arrangementer er også frarådet, sier Johnson.

Men foreløpig er det ikke snakk om å stenge skoler, barnehager og universiteter, slik som for eksempel Irland har gjort. Men fra kommende helg så skal alle sårbare grupper i karantene i tre måneder.

Britain Virus Outbreak

MANGE ELDRE VIL DØ: Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, sier folk må være forberedt på at mange vil oppleve at flere eldre vil dø tidligere enn det som er vanlig. Lokalvalgene som skulle holdes i Storbritannia 7. mai blir utsatt i ett år.

Foto: Henry Nicholls / AP

Trodde det var en spøk

Men flere eksperter er svært kritiske til den britiske håndteringen av koronaepedemien. Blant andre epidemiolog og professor ved Harvard, William Hanage:

«Jeg er en epidemiolog. Da jeg hørte om Storbritannias flokkimmunitet-plan for koronaviruset, trodde jeg det var satire».

Slik begynner hans kronikk som ble publisert denne søndagen i The Guardian. Også flere andre setter nå spørsmålstegn ved den britiske håndteringen av koronautbruddet.

Søndag sa helseminister Matt Hancock plutselig at det deres egen helseekspert hadde sagt, ikke var regjeringens politikk.

Valg i Frankrike.

GJENNOMFØRTE LOKALVALG: Resultatet fra lokalvalget i Frankrike ga en rekordlav deltagelse. Det kan ende under 40 prosent.

Foto: Frederick Florin / AFP

Frankrikes president: Vi er i krig

Til tross for en sterk økning og antallet smittede og nye strenge tiltak, gjennomførte Frankrike lokalvalg i alle sine 35.000 kommuner og byer søndag.

– Vi er i krig. Fienden er der, usynlig og ikke mulig å fange, sa president Emmanuel Macron i en tale til folket mandag kveld.

Nå utsettes den andre valgomgangen på ubestemt tid.

Macron ber franskmenn om å holde seg mest mulig hjemme og i ro og innfører nærmest et portforbud. Innbyggere får kun lov å forlate hjemmene sine for å gå på jobb og for å handle mat eller andre nødvendige varer som medisiner. Personer som bryter restriksjonene, kan bli straffet med fengsel.

Landets grenser blir stengt, slik flere andre europeiske land har gjort.

People, some wearing protective face masks, walk through the City of London, as the number of coronavirus cases worldwide continues to grow, in London

OVER 100 LAND: Siden det nye koronaviruset sars-CoV-2 ble påvist første gang i Wuhan i Kina i november 2019, har det smittsomme lungeviruset spredt seg til over 100 land.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Stenger grensene til Schengen

– Fra og med tirsdag morgen vil Schengen-landene ha stengte grenser, sa president Macron.

Dermed blir alle reiser til europeiske land og EU stoppet.

Schengen-området består av EU-landene, Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. EU-landene Irland, Romania, Kroatia, Bulgaria og Kypros er ikke omfattet.

Spania: 40 prosent av smittede innlagt

I Spania stiger antall koronasmittede kraftig – bare Italia har flere i Europa. Over 11.000 er smittet, og nesten 500 er døde. Nå tyr myndighetene til uvanlige tiltak for å overbevise spanjolene om at de må holde seg hjemme.

Nå bruker spanske myndigheter droner og kjendiser for å få folk til å holde seg hjemme under koronakrisen. Private sykehus og legesentre er nå satt under offentlig administrasjon.

– Private klinikker vil bli rekvirert til behandling av koronasmittede, sa helseminister Salvador Illa.

Alle produsenter og leverandører av helseutstyr er bedt om å henvende seg til myndighetene innen 48 timer. Det er innført strenge restriksjoner i folks frihet til å bevege seg. Kun besøk til matbutikk, apotek og reise til jobb hvis du ikke kan jobbe hjemmefra er tillatt.

Spain Virus Outbreak

FÅR IKKE BEVEGE SEG OVERALT: Det er nå innført strenge restriksjoner i Spania. Men eldre som ikke klarer å vaske håret selv for likevel lov å gå til frisøren. Frisørenes forening ber sine medlemmer beskytte seg selv.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

EU holder korona-toppmøte via videolink

For andre gang på en uke bruker regjeringssjefene i EUs medlemsland videolink for å holde toppmøte.

– Tema er å hindre spredning, fordeling av medisinsk utstyr til de delene av EU hvor behovet er størst, øke innsatsen innen forskning på viruset og å begrense de økonomiske skadevirkningene, sier EU president og vert for toppmøtet, Charles Michel.

Toppmøtet ble holdt tirsdag. Samtidig rapporteres det om at EU-kvartalet i Brussel er nær tomt for folk. Et verdens mektigste og største byråkratier med nesten 40.000 ansatte jobber mest mulig fra hjemmekontor.

A worker cleans a street following an outbreak of coronavirus disease (COVID-19) in Brussels

DESINFISERER: Her blir en trapp i sentrum av Brussel i Belgia renset, på grunn av utbruddet av koronaviruset.

Foto: Johanna Geron / Reuters

Belgia setter grunnloven til side

Belgia har nå i likhet med Frankrike stengt alle skoler og barnehager.

I tillegg har 10 partier blitt enig om i gi statsminister Sophie Wilmes ekstraordinære fullmakter utover det grunnloven normalt tillater.

Fullmaktene gjelder til over sommeren og skal gjøre Belgias regjering i stand til å håndtere koronautbruddet.

Trump: Ute av kontroll

For litt over to uker siden sa USAs president Donald Trump at koronaviruset var «Demokratenes nye svindel» og at det kom til å forsvinne av seg selv. Mandag innrømmet han at virusutbruddet er ute av kontroll.

Fortsatt er det bare råd, ikke påbud eller forbud som kommer fra øverste hold i USA:

  • Unngå ansamlinger av mer enn 10 mennesker samlet
  • Unngå å alle reiser som ikke er absolutt nødvendige
  • Stenge alle skoler og høyere læresteder
  • Unngå å gå på restauranter, barer og treningssentre
  • Hvis en i familien får påvist viruset bør hele familien holde seg hjemme i selv-karantene
  • Syke og gamle bør holde seg hjemme

Disse rådene gjelder i 14 dager framover. Etter det skal de vurderes på nytt. I New York by vurderes det nå å innføre portforbud om kvelden og natten, hvor det heller ikke skal være lov å jogge utendørs. Man vurderer også å sette inn vakter foran sykehusene.

Donald Trump prøver å håndhilse

HÅNDHILSING: President Donald Trump har ikke vært noe godt forbilde. Når han viser seg på pressekonferanser har han pakket hele landets helse-elite tett rundt seg og håndhilser på mange av dem.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Sentralbanken har iverksatt et nytt krisetiltak

Det er nå minst 4400 smittede og 86 døde av koronavirus i USA. Tallene er lave i forhold til andre land, men helseekspertene mener det skyldes at svært få er blitt testet. I underkant av 15.000 mennesker er hittil testet, og det er svært lite testeutstyr tilgjengelig.

Til tross for at president Trump har sagt at alle som ønsker en test skal få det, opplever folk det motsatte når de henvender seg til helsevesenet: Sykehusene sier de ikke har fått nok tester.

Heller ikke utviklingen på børsen har Trump kontroll over. Mandag falt den med 13 prosent, det verste fallet i børsens 124 år gamle historie. Nå er mer en tredel av aksjeverdiene forsvunnet siden børstoppen i februar.

Sentralbanken i USA har iverksatt et nytt krisetiltak i møte med koronapandemien. Tirsdag opplyste sentralbanken at den vil gjøre det lettere for selskaper å få kortsiktige lån. Et lignende tiltak ble iverksatt under finanskrisen i 2008.

Irans leder mener viruset kan være biologisk angrep

I Midtøsten er situasjonen mest alvorlig i Iran, der dødsraten er svært høy. I tillegg er landet tynget av internasjonale sanksjoner som hindrer Iran i å importere nødvendig medisinsk utstyr for å bekjempe smitten og behandle de syke.

Myndighetene trygler omverdenen om at sanksjonene må settes til side nå.

Øverste leder Ali Khamenei mener at koronaviruset kan være et biologisk angrep på landet, og at kampen mot koronaviruset derfor kan overlates til de væpnede styrker.

Laster Twitter-innhold

Mange leger har allerede dødd av koronaviruset. Iran har avlyst fredagsbønner, stanset pilegrimsreiser, stengt parlamentet, teatre, universiteter og skoler.

Myndighetene ber folk om å holde seg hjemme, og det gjør iranere flest nå til tross for at nyttåret newrouz skal feires på fredag.

Før helgen sto revolusjonsgarden for desinfisering av gater og husfasader flere steder. Under et voldsomt arbeidspress med lite ressurser har flere leger og sykepleiere delt videoer der de danser for å holde motet oppe.

Tyrkia stenger nå utesteder og bibliotek

Tyrkia har derimot ligget bak andre land. Første koronatilfelle ble oppdaget først sist uke og nå stiger antall smittede også der.

Landet stopper nå fredagsbønner og massegudstjenester, men folk får fremdeles gå i moskeene å be alene.

Fra tirsdag ble også alle barer, nattklubber og bibliotek stengt frem til 30. mars. Også universiteter og skoler er stengt, og de fotballgale tyrkerne må holde seg hjemme fra fotballkamper.

I Tyrkia har folk følt seg ganske trygge helt til nå. En forsker hevdet til og med på statlig TV at «Tyrkere har et gen som gjør dem immune mot corona-smitte», men nå siger alvoret inn i millionbyen Istanbul og andre steder.

A worker in a protective suit disinfects the St. Antuan Catholic church in Istanbul

RENSELSE: En arbeider desinfiserer St. Antuan-kirka i Istanbul i Tyrkia.

Foto: Kemal Aslan / Reuters

Kina frykter at viruset skal komme tilbake

Kina ser endelig lys i tunnelen etter å ha lukket ned landet i slutten av januar. Episenteret Wuhan ble stengt for inn- og utreise 23. januar, og flere byer i Hubei-provinsen ble like etter også stengt. Andre små og store byer fulgte etter hvert etter.

Innad i byene ble offentlig transport strengt begrenset, nesten alle butikker, bortsett fra dagligvarehandelen lukket dørene, og folk fikk hjemmekontor. I Kina har det vært et krav at alle som oppholder seg i det offentlige rom har på seg ansiktsmasker.

Når Kina nå stabler seg på beina etter denne kraftoperasjonen, er frykten at viruset skal komme inn i landet fra andre land.

Det blir stadig strengere for tilreisende, og i natt innførte Beijing nye karanteneregler: Alle som kommer til hovedstaden fra andre land vil bli transportert til et karantenesenter, og de må selv betale for 14 dagers opphold der.

Mennesker som reiser i Kina.

PÅ REISE: Kinesere i kø for å ta ferga over Yangtze-elven ved Jiangzhou i Jiangxi-provinsen.

Foto: Noel Celis / AFP

Har testet 250.000 i Sør-Korea

Sammen med Singapore og Hongkong har Sør-Korea klart å håndtere koronaviruset bedre enn mange andre steder.

Sør-Korea har hatt 8000 bekreftede tilfeller og 65 dødsfall, men har ikke stengt ned samfunnet. En offensiv testing av personer med symptomer og oppfordring til befolkningen om å holde seg inne, og unna offentlige tilstelninger, har gitt svært gode resultater.

Sør-Korea har testet 250.000 personer siden utbruddet begynte, og har i stor grad klart å få oversikt over smitten.

Pedestrians wearing masks are seen behind South Korean soldiers doing quarantine works, following the rise in confirmed cases of coronavirus disease (COVID-19) in Daegu

FORTSATT STRENGE KARANTENEREGLER: Selv om det rapporteres om at Sør-Korea nå klarer å håndtere koronaviruset, er det fortsatt strenge karanteneregler som må følges i landet. Her er fra byen Daegu, der det rapporteres om flere påviste smittetilfeller den siste tiden.

Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters