Spania bruker droner og kjendiser for å få folk til å holde seg hjemme under koronakrisen

I Spania stiger antall koronasmittede kraftig og bare Italia har flere i Europa. Over 11.000 er smittet og nesten 500 er døde. Nå tyr myndighetene til uvanlige tiltak for å overbevise spanjolene om at de må holde seg hjemme.

Spansk politi flyr droner som spiller beskjed om at folk skal holde seg hjemme.

Politiet sendte dronen ut over hodene på folk som gikk i parken.

Foto: Policìa Municipal de Madrid

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Dette er politiet som snakker. Helsemyndighetene anbefaler folk at de oppholder seg hjemme, sier stemmen som kommer ut av høyttaleren. Lyden kommer fra en drone som flyr over hodene på folk som er ute og går i parken i solskinnet.

Spania har erklært krisetilstand i kampen mot koronaviruset. Grensene er stengt. Tirsdag formiddag opplyste myndighetene at 491 er døde, og spanjolene forbereder seg på at krisen kan bli langvarig.

Det er innført strenge tiltak for landets 46 millioner innbyggere. Folk får bare lov til å gå hjemmefra om de skal på jobb, få helsehjelp eller gjøre nødvendige ærend som innkjøp av mat og medisiner. Akkurat som i Norge er restauranter, barer, skoler, universiteter og hoteller stengt. Det samme er de fleste butikkene også.

Se politiet fly drone her:

Laster Twitter-innhold

Militæret kan gripe inn

Sjefen for de nasjonale helsemyndighetene, Fernando Simón, ber folk være utholdende for karantenen kan bli langvarig.

– De tre første eller fire dagene kan til og med være morsomme. Men vi må være klar over at dette vil vare i minst 14 dager. De neste fire vil ikke være like morsomme og den siste uken vil ikke være lett, sier han.

Militæret står klar til å gripe inn om det trengs i kampen mot smittespredning, og alle politistyrker er satt under innenriksdepartementets kommando.

Biler kjører i gatene og gir innbyggere beskjed om å holde seg hjemme.

Stengt og nesten helt stille på Madrids kjente Plaza Mayor.

Det er stengt og nesten helt stille på Madrids kjente Plaza Mayor.

Foto: Susana Vera / Reuters

Denne helgen beslagla politiet 150.000 masker for kirurger fra en fabrikk i provinsen Jaen, sør i landet. Det kunne den gjøre med loven i hånd ved å vise til et nytt vedtak som tillater sentrale myndigheter å beslaglegge gods som trengs for å bekjempe virusutbruddet. Maskene skal brukes ved et sykehus i Madrid, melder nyhetsbyrået AP.

«Jeg holder meg hjemme»

Blant dem som er smittet, er kona til statsminister Pedro Sánchez, Begoña Gómez. Begge er i god form og holder seg nå i karantene i statsministerboligen, opplyser regjeringen.

Nå er det mange kjendiser som hiver seg på og oppfordrer spanjolene til å ikke forlate hjemmet. En av dem er franskmannen Zinédine Zidane som nå er hovedtrener for den spanske klubben Real Madrid. Han har plukket opp emneknaggen som ble lansert av spanske myndigheter.

Zinedine Zidane

Zinédine Zidane holder seg hjemme og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Foto: ZZEBU

Her kommer mange med forslag om hvordan man skal få dagene til å gå.

#YoMeQuedoEnCasa (Jeg holder meg hjemme) hadde godt over en halv million innlegg på Instagram mandag kveld.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 09.07.2020
8954
Smittet
7
Innlagt
251
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt