Hopp til innhold

Høie reagerer på at Hurtigruten ikke fortalte om mulig koronasmitte

En mann i 70-årene døde etter ha blitt koronasyk om bord på MS «Fridtjof Nansen» i mars. Verken helseminister Bent Høie eller Folkehelseinstituttet visste om dette før det ble kjent gjennom media i forrige uke.

Bent Høie

FIKK BESKJED VIA MEDIA: Helseminister Bent Høie fikk vite om koronautbrudd og mistanke om koronasmitte på MS «Fridtjof Nansen» via media i august.

Foto: Jil Yngland / Scanpix

Dersom dette stemmer, er jeg overrasket over at Hurtigruten ikke har fulgt opp passasjerer som har meldt fra om at de er koronasyke, skriver Bent Høie i en e-post til NRK.

Som jeg har sagt tidligere, mener jeg tilliten til Hurtigruten er svekket i denne situasjonen. Det er kun selskapet selv som kan gjenopprette denne tilliten,

I forrige uke ble det kjent at en belgisk mann i 70-årene ble syk om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip «Fridtjof Nansen» i mars. Skipslegen vurderte det aldri som koronasmitte. Men da mannen kom hjem til Belgia fikk han påvist covid-19. I april døde han av sykdommen.

I ettertid har det vist seg at flere reisende på Hurtigrutens ekspedisjonsskip i februar og mars ble smittet av viruset. Ansatte på skipet hadde også symptomer på smitte, fortalte Hurtigruten i forrige uke.

Rederiet informerte ikke passasjerene som hadde vært med på cruisene om smittetilfellene.

Heller ikke norske myndigheter fikk beskjed.

– Vi har ikke fått slik informasjon, og meg bekjent er verken Helsedirektoratet eller Nærings- og fiskeridepartementet varslet om dette før det ble kjent i media, sier Bent Høie til NRK.

– Dette var nytt for oss, sier Line Vold, avdelingsdirektør i FHI.

Hurtigrutens styreleder fikk heller ikke beskjed, skriver Nordlys.

Albert, Gaby og Joeri Facq.

DØDE: Dette bildet viser Albert, Gaby og Joeri Facq. Albert og Gaby ble smittet av koronaviruset på cruise med MS «Fridtjof Nansen». Rundt en måned etter at Albert og Gaby kom hjem fra cruise, døde Albert. Sønnen Joeri ble også smittet etter at foreldrene hadde kommet hjem fra reisen sin.

Foto: PRIVAT

Ville gjort det annerledes i dag

– Vi ville nok fulgt opp denne informasjonen på en annen måte om det var saker som kom opp i dag. Dette er saker tilbake i tid, med uklar smittekilde, som ble kjent etter at gjestene hadde gått i land og uten at det var kjent smitte om bord, skriver pressevakt i Hurtigruten, Tarjei Kramviken, i en e-post til NRK.

– Dette var i de kaotiske og svært uoversiktlige ukene av pandemiutbruddet da kunnskapen, rutinene og situasjonen endret seg fra dag til dag.

Hurtigruten er ikke kjent med hvordan de som har vært smittet etter seilaser med deres skip har blitt fulgt opp i sine hjemland.

Kleven Verft har levert ekspedisjonsskipet MS Fridtjof Nansen til Hurtigruten

TOM CRUISE: MS «Fridtjof Nansen» blir i disse dager brukt som hotell på Vestlandet, i forbindelse med en innspilling av den nye «Mission Impossible»-filmen til Tom Cruise.

Foto: Photo Motion / Hurtigruten

Skulle informert britene

De berørte cruisene til MS «Fridtjof Nansen» gikk rundt De britiske øyer.

Fordi skipet aldri seilte i Norge, og seilte med internasjonalt flagg, var ikke selskapet pliktig i å varsle norske myndigheter om mulig smitte.

– Det internasjonale helsereglementet det gjør at man har varslingsplikt til den havnen hvor man er på vei til, ikke til der hvor rederiet hører hjemme. Det vesentlige her er at man får forberedt seg i havnen der skipet er å vei, sier Line Vold i FHI.

Hurtigruten svarer følgende på spørsmål om de noen gang ga britiske myndigheter beskjed om smitte og mistanke om smitte om bord på «Fridtjof Nansen»:

– Forholdene og retningslinjene i Storbritannia var helt annerledes i mars enn i dag. Det var ingen klare retningslinjer for hvordan slike saker skulle håndteres. Hadde dette vært i dag, med rutinene vi nå har, ville nok vurderingen om bredere informasjon vært en annen, sier Kramviken.

I tiden etter cruisene i februar og mars fortsatte rederiet å hevde at de ikke hadde hatt verken mistanke om, eller konkrete tilfeller av koronasmitte, om på sine skip.

Bilde på Instagram og pressemelding

Hurtigruten satte nesten alle sine skip i opplag på grunn av koronasituasjonen 18. mars, like etter det siste cruiset rundt De britiske øyer.

8. april la konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam ut dette bildet på sin åpne private Instagram-profil:

Under bildet skriver Skjeldam blant annet dette:

I tider som dette ser vi hva Hurtigruten er laget av. Utrolige folk! Det har vært krevende for de ekstremt kompetente menneskene i organisasjonen vår å klare å gå gjennom de siste ukene uten å få tilfeller av koronaviruset om bord på noen av skipenen våre, og å ha klart å få alle våre passasjerer trygt hjem til sine kjære.

Daniel Skjeldam (oversatt fra engelsk)

Dette skjedde samtidig som den belgiske passasjeren fra «Fridtjof Nansen» kjempet for livet på sykehus i Belgia.

I tillegg sendte rederiet ut en pressemelding den 7. juli. Her skriver Hurtigruten blant annet dette:

Det har ikke vært noen bekreftede tilfeller eller mistanker om koronasmitte på noen av Hurtigrutens skip. Hurtigruten har innført strenge rutiner for å sikre helsa og sikkerheten til våre gjester og vår besetning.

Pressemelding fra Hurtigruten (oversatt fra engelsk)

På spørsmål om hvorfor pressemeldingen og Instagram-bildet ble lagt ut svarer Kramviken i Hurtigruten slik

– Hurtigruten skal være åpne og presise. Vi beklager at vi har uttalt oss upresist. Vi har vært stolte over å ikke ha hatt påvist smitte om bord, men burde tatt høyde for mistanke om smitte hos mennesker som hadde vært om bord og varslet om det i ettertid.

Skjeldam svarer ikke selv på spørsmålet fra NRK om Instagram-posten, og Hurtigrutens pressevakt viser videre til pressemeldingen 7. juli.

Etterforskes av politiet

I begynnelsen av juli ble det også kjent at Hurtigruten fikk starte opp ekspedisjonscruise rundt Svalbard med MS «Roald Amundsen». Skipet som en måned senere skulle bli rammet av et stort koronautbrudd.

I arbeidet med å få disse reisene godkjent av norske myndigheter visste altså myndighetene ikke noe om det som hadde skjedd på ekspedisjonsskipet «Fridtjof Nansen» i februar og mars.

Noe Line Vold i FHI reagerer på. De var ikke involvert i arbeidet med å åpne for cruisetrafikk igjen, men hadde fått i oppdrag å utvikle en smitteveileder for cruisetrafikken.

Vold skulle gjerne vist om hendelsene på «Fridtjof Nansen» da de jobbet med veilederen.

– Da vi ble bedt om å bidra til en smittevernveileder for cruisetrafikk i Norge, kunne vi hatt nytte av en oppsummering av Hurtigrutens erfaringer. Generelt ønsker vi åpenhet fra bedrifter om forhold som kan ha betydning når vi bistår med utbruddshåndtering, skriver Vold i en e-post.

Hurtigruten er for tiden under etterforskning av politiet i forbindelse med koronautbruddet på skipet «Roald Amundsen», hvor totalt 71 personer ble smittet.

Også Fylkeslegen i Troms og Finnmark gransker saken. De reagerer på Hurtigrutens håndtering av hendelsene på «Fridtjof Nansen».

Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo onsdag.

SKULLE GJERNE VISST: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, skulle gjerne kjent til Hurtigrutens erfaringer da hun og FHI jobbet med en smittevernveileder for cruisetrafikken i sommer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Burde gitt beskjed

– Jeg tenker at det er veldig rart at de ikke har meldt fra om dette. Hvis de hadde denne informasjonen på et tidligere tidspunkt så burde den ha vært gitt ut, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen.

– Hvis det er sånn at de har smitte om bord eller mistanke om covid-19, skal passasjerer informeres og de nødvendige smitteverntiltakene skal tas. Hvis de fikk vite om det i ettertid, så burde de passasjerene som hadde vært om bord blitt varslet.

I etterkant av utbruddet på MS «Roald Amundsen» har Hurtigruten fått kritikk for hvordan de håndterte situasjonen. Da skipet var på vei til Tromsø i slutten av juli hadde de fire syke personer om bord. Skipslegen mistenkte ikke koronasmitte.

Dette til tross for at en av passasjerene på seilasen i forkant hadde fått påvist korona da han kom hjem etter cruiset.

Da «Roald Amundsen» la til kai i Tromsø den 31. juli, ble de syke sendt til sykehuset med taxi. Passasjerene ble sendt av skipet og ut i Tromsøs gater. 29 av dem har senere fått påvist covid-19.

– Med tanke på den informasjonen og kunnskapen dere hadde etter hendelsene på «Fridtjof Nansen» i februar og mars, hvorfor gikk ikke varsellampene da dere fikk den første beskjeden om mistanke om koronasmitte på «Roald Amundsen» i juli?

– Det pågår en politietterforskning, i tillegg til granskinger fra fylkesmannen, styret i Hurtigruten og Sjøfartsdirektoratet. Vi ser fram til å få svar og til å kunne gi kommentarer på alle de viktige spørsmålene om utbruddet på MS Roald Amundsen når vi har fått resultater fra de grundige arbeidene som pågår, svarer Tarjei Kramviken i Hurtigruten.