Hopp til innhold

Tidligere Hurtigruten-konsulenter skal granske selskapet

Hurtigruten har bedt DNV GL og advokatfirmaet Wiersholm om å granske smitteutbruddet på selskapets skip. Begge har tidligere vært konsulenter for selskapet. – Ingen konflikt, mener DNV GL.

Hurtigruten MS Roald Amundsen 24.07.2020

Hurtigruten skal granskes av DNV GL og advokatfirmaet Wiersholm etter smitteutbruddet.

Foto: Fabian Ubeda/NRK

I 2017 bisto advokatfirmaet Wiersholm Hurtigruten med finansieringen av MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen».

Nå skal advokatfirmaet bistå i den eksterne granskingen av smitteutbruddet om bord på Hurtigruten, skriver DN.

DNV GL, tidligere Det norske veritas, jobber blant annet innen risikohåndtering og kvalitetssikring. De er også ekstern gransker.

Hurtigruten har brukt DNV GL til å klassifisere skipene sine. Selskapet har også bistått i flere av ulike prosjekter og solgt rådgivningstjenester.

Oslo 20200801. Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam opplyser overfor NRK at deler av ledelsen går av mens granskingen pågår.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Tidligere kundeforhold

DNV GLs pressekontakt Charlotte Bjørn bekrefter i en e-post til NRK at de har bistått Hurtigruten tidligere. Hun mener det tidligere samarbeidet ikke vil påvirke den kommende granskingen.

– DNV GL har gjort en rutinemessig sjekk av eventuelle interessekonflikter i forkant av å ha påtatt oss dette oppdraget. DNV GL har ikke tidligere utført oppdrag for Hurtigruten som ligger innenfor eller kommer i konflikt med scopet av granskingen.

Wiersholm vil ikke kommentere saken overfor DN.

Hurtigruten har ikke ønsket å svare på spørsmål fra NRK fredag.

Roald Amundsen, foto tatt av passasjer.

Mer enn 60 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Foto: Privat

Går av mens selskapet granskes

Konserndirektør for maritime operasjoner, Bent Martini går midlertidig ut av Hurtigruten Cruise sin ledelse.

Han var om bord i MS «Roald Amundsen» da skipet la til kai i Tromsø med koronasmitte om bord.

– Etter initiativ fra selskapet trer Bent Martini foreløpig ut av sine roller og posisjoner i Hurtigruten Cruise AS, og går midlertidig ut av Hurtigrutens konsernledelse.

Det skriver konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en e-post til NRK.

– Det er satt i gang en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet etter smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» og politiet har satt i gang egen etterforskning. Derfor kan vi ikke gå inn på detaljer nå, skriver han.

Administrerende direktør i Havila Kystruten, Bent Martini

Bent Martini trer midlertidig ut av sine roller i Hurtigruten.

Foto: Hurtigruten / NTB scan

Politietterforskning

Nesten 400 passasjerer ble satt i karantene forrige fredag. Da ble det slått full alarm etter at det ble påvist koronasmitte blant mannskapet på skipet.

Politiet etterforsker om Hurtigruten brøt smittevernloven da det ikke ble varslet om den mulige smitten om bord. I stedet ble alle passasjerene sendt hjem.

Politiet etterforsker også hvorvidt Hurtigruten eller enkeltpersoner om bord på skipet har brutt regler om karanteneplikt.

– Troms politidistrikt er nå i gang med avhør av mannskap og andre personer tilknyttet Hurtigruten. Vi kan ikke kommentere innhold fra avhør da etterforskningen foreløpig er på et tidlig stadium.

Det sier påtaleansvarlig i Troms politidistrikt, Lisa-Mari Ellingsen til DN.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ