Hopp til innhold

Publikum forlot åpningskampen i VM: – Dette er triste bilder

VMs åpningsminutter inneholdt både en kaotisk VAR-avgjørelse, annullering og scoring. Men tidlig i andre omgang fikk man se noe mer uvanlig – for publikum hadde allerede begynt å forlate stadion.

Publikum under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador.

DRO TIDLIG: Flere i publikum forlot stadion lenge før kampen var over.

Publikum under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador.

GLISSENT: Det var merkbart færre på tribunene utover i andre omgang.

Søndag ble det kontroversielle verdensmesterskapet i Qatar sparket i gang. Vertsnasjonen Qatar, som aldri før har kvalifisert seg til et VM, mot Ecuador.

Mesterskapet har vært omdiskutert og full av kontroverser siden tildelingen i 2010. Nå, 12 år senere, ble de første sparkene tatt på Al Bayt Stadium i Al Khor – en av de åtte stadionene bygget kun for mesterskapet i Qatar.

Men utover i VMs første kamp skjedde det noe annet oppsiktsvekkende.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Qatar v Ecuador

IKKE FERDIG: Slik så det ut på en del av tribunen, mens kampen fremdeles var i gang.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Publikum hadde begynt å forlate stadion, lenge før kampen var slutt og på stillingen 2–0 til Ecuador.

– Dette er triste bilder. Det er kanskje det første av dessverre flere bilder på at fotballkulturen ikke så står sterkt. Det er dessverre håpløse forhold for mannen i gata å reise på et verdensmesterskap der du må blakke deg selv for å komme dit og bo der. Det er trist, rett og slett, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

Se flere publikummere forlate stadion lenge før kampslutt:

– Kanskje de fryktet trafikk

Selv om de etter hvert mer glisne tribunene syntes godt fra tribuneplass, la verken spillere eller trenere merke til publikumsflukten.

Helt ærlig så jeg ikke det, for vi er veldig fokusert på kampen. Men det er normalt når landslaget ditt taper, sier Ecuadors Sebas Mendes til NRK om at publikum forlot stadion.

Heller ikke Qatar-spillerne fikk det med seg.

Jeg la ikke merke til det. Kanskje mot slutten. Kanskje de fryktet trafikk eller noe, sier Tarek Salman til NRK.

Jeg konsentrerte meg om kampen. Jeg la ikke merke til det, sier Ismaeel Mohammad til NRK.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Qatar v Ecuador

TOMME SETER: Slik så det ut et stykke ut i åpningskampen.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

På pressekonferansen etter kampen ble Qatar-trener Félix Sánchez Bas bedt om å kommentere de mange tomme setene i andre omgang.

Han gjorde sitt for å avdramatisere det hele.

– For å være ærlig hadde jeg så mye fokus på kampen at jeg ikke la merke til det. Vi følte at folk støttet oss, og håper at folk kan få en grunn til å være stoltere av oss neste kamp. Jeg er sikker på at supporterne våre støtter oss ut VM, sier Bas.

Ifølge Fifa var 67.372 publikummere på stadion, og før avspark så tribunene ut til å være ganske fulle.

Slik så det ut på tribunen før avspark:

WCup Qatar Ecuador Soccer

GANSKE FULLT: Slik så det ut på stadion like før avspark.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

Skulle hjem og sove

Flere publikummere NRK møtte utenfor stadion ble spurt om hvorfor de forlot kampen tidlig.

For å unngå trafikk, svarer én.

Fordi vi vil unngå folkemengdene. Sånn at vi kommer oss hjem, svarer en annen.

Så det er ikke fordi Qatar taper?

Nei, nei. Vi kommer til å vinne neste kamp.

En annen NRK møtte utenfor stadion, sier han måtte dra hjem tidlig for å sove.

– Men Qatar har ikke spilt ferdig?

– Neste kamp. Vi skal se neste kamp.

– Det er ikke fordi Qatar taper?

– Nei, nei. Det er OK.

Les også: Myndighetene i Qatar anklages for PR-stunt etter disse bildene

VAR-kaos tre minutter inn i VM

Ukene før åpningskampen har handlet lite om fotball, men i stedet vært preget av både anklagelser mot myndighetene om PR-stunt og Gianni Infantino langet ut mot Qatar-kritikk i en snau time.

Og sportslig fikk Qatars landslagsspillere fikk et tøft møte med fotball-VM. For etter bare tre minutter spilt i åpningskampen sendte Enner Valencia Ecuador i ledelsen. Lydnivået på stadion senket seg betraktelig – helt til dommeren signaliserte for VAR.

Og etter et par minutter var dommen klar – Valencias mål ble annullert for offside.

Qatar-keeper Saad Al-Sheeb var ute for å bokse vekk ballen, men kolliderte med Ecuadors Félix Torres. Torres fikk sparket ballen videre på volley til Valencia som scoret, men reprisene viste at foten til Torres var i offside.

NRKs eksperter Åge Hareide og Kristoffer Løkberg måtte se situasjonen flere ganger før det var mulig å forstå hvorfor VAR grep inn.

Kristoffer Løkberg

KRITISK TIL KOMMUNIKASJONEN: NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

– Han er nest sist på scoringen, så da er det offside. Han er involvert i spillet når han kommer ut igjen, så da er det riktig, konkluderer Hareide.

Kristoffer Løkberg er først og fremst kritisk til hvordan avgjørelsen blir kommunisert.

– Her har vi hovedproblemet til VAR. Det kan ende opp med uforståelige avgjørelser. De sitter og ser bildene med all verdens kameravinkler, og da må det være mulig å få det ut til folket. Sånn at det er lett å akseptere og forstå, sier Løkberg.

– Hvis de kunne vist bildene med en gang, ville det vært ferdig diskutert.

 • Hør episoden om VAR i podkasten Ekko:

Tomålsscorer på en halvtime

Men Ecuador lot seg ikke prege etter kaoset tidlig i kampen. Drøye ti minutter etter annulleringen var Al-Sheeb nok en gang i fokus, da han var uvøren i egen boks og la Valencia i bakken.

WCup Qatar Ecuador Soccer

LAGDE STRAFFE: Her legges Valencia (t.v.) i bakken av Al-Sheeb.

Foto: Manu Fernandez / AP

Fenerbahçe-spissen satte straffen selv og ble VM 2022s første målscorer på andre forsøk.

Og Valencia beholdt en av hovedrollene også utover i kampen. For årets VM var bare en drøy halvtime gammelt da han dunket inn Ecuadors, og sitt eget, andre mål for kvelden. Al-Sheeb i Qatar-målet hadde ikke sjans til å stoppe hodestøtet til ecuadorianeren.

Valencias scoringer sikret til slutt seier til Ecuador i åpningskampen.

Les også: VM-kuppet

WCup Blatter
WCup Blatter

Uvanlig landslag

Ofte er åpningskampen i VM kun forbundet med fotballglede og entusiasme, men i år har det vært annerledes. Aldri før har det vært så mye kontroverser rundt en VM-arrangør. Samtidig, når det gjelder det rent sportslige, har det qatarske landslaget vært et ubeskrevet blad for de fleste.

Aldri før har de kvalifisert seg til et VM – åpningskampen mot Ecuador var deres første VM-kamp noensinne.

Og det er ikke bare debutantstatusen som er spesielt med Qatars landslag, som i praksis drives som et klubblag. Også oppladningen har vært svært annerledes enn for de fleste andre VM-nasjoner:

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste