Hopp til innhold

Vibeke Larsens nye valgliste: Šiella

Fristen for å opprette et nytt samisk parti er utgått. Nå har tidligere Arbeiderpartiet-politiker og nåværende sametingspresident Vibeke Larsen opprettet en ny sosialdemokratisk valgliste som blir å hete Šiella.

Sametingspresident Vibeke Larsen i kofte i møtesal

BESKYTTE: Šiella blir Vibeke Larsens nye valgliste å hete. – I denne tiden trenger vi noe som er klart på at vi må beskytte samiske forhold, næringer og kulturer. Vi må rett og slett ha samiske rettigheter i bunn, sier Larsen om den nye valglisten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi stiller med et alternativ til Arbeiderpartiet (Ap). Vi har også funnet et navn, Šiella. Vi valgte dette navnet fordi det er noe som samene er kjent med, og er verne-beskyttet.

Dette sier Vibeke Larsen til NRK Sápmis radiosending Veaigesátta.

Ifølge avisen Ságat (krever innlogging) blir valglisten å stille i fire valgkretser: Østkretsen, Ávjovárri, Vesthavet og Sør-Norge. De melder også om at tidligere Ap-politiker Marja Therese Aslaksen skal være med på denne listedannelsen. Andre navn ville ikke Larsen røpe til avisen.

Støtte

Etter at Larsen kastet tidligere sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) av tronen har det vært mye støy rundt Bjerkvik-kvinnen. Støy til tross, hovedpersonen selv velger å se lyst på saken.

– Jeg opplever veldig mye støtte og det er mange som har lyst til å skrive under på at jeg stiller både med parti og valgliste.

Sametingspresidenten har vært på flere tilstelninger under denne ukens 100-års jubileum i Trondheim. Her har hun møtt flere personer som har støttet hennes valg om å tre ut av Ap.

– Det er veldig mange som har støttet meg personlig på mitt valg, og de synes at det jeg har gjort har vært rett i forhold til det de har sett fra deres vurderinger.

Jubileumsgudstjeneste i forbindelse med tråante2017 i Nidarosdomen.

TRÅANTE 2017: Alle de tre sametingspresidentene samlet i Nidarosdomen for en jubileumsgudstjeneste sammen med Norges statsminister. Fra venstre: Sametingspresidenten fra Sverige Håkan Jonsson, fra Finland Tiina Sanila-Aikio, og fra Norge, Vibeke Larsen. Statsminister Erna Solberg helt til høyre.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Fortsatt godt forhold til Wilhelmsen

I månedsskiftet til februar ble det klart at Larsen trakk seg ut av Ap. Dagen etter sparket hun sin egen visepresident Ronny Wilhelmsen (Ap) og mange mente at kaoset på sametinget var komplett.

Nå har Larsen vært i kontakt med Wilhelmsen. Hun mener at de nå har et greit og profesjonelt forhold seg i mellom.

– Jeg har et godt forhold til Ronny Wilhelmsen, selvfølgelig er det litt mer anstrengt med han enn andre, sier Larsen.

Sametingspresidenten sier også at hun har «skværet» opp med personer i sitt tidligere parti.

– Jeg har vært i kontakt med mine tidligere partifeller og vi har ikke noe usagt. Vi er ikke ufin med hverandre, vi er jo er tross alt medmennesker.

Korte nyheter

 • Estlánnda javllá ruossja helikåptar ilmev illastij

  Estlánnda javllá ruossja militærhelikåptar dijstagá ilmev rijkan illastij. Ruossja ambassadørra l gåhtjudallam ássjev tjielggitjit.

  – Estlánnda mielas la alvos ja vájves dahpadus, mij ij la åvvånis dåhkkidahtte, javllá esti ålggorijkadepartemænnta.

  Asperitas: Eit av fleire nye skynamn som WMO no gjer offisielle
  Foto: Ave Maria Mõistlik
 • Lådnakássa fásstaræntov laset

  Ragátmáno vuostasj biejve rájes fásstarænnto oahppolånan laseduvvá, tjállá Lådnakássa præssadiedádusán. – Sivva manen fásstarænnto laseduvvá, la aj tjanádum dilláj ahte márnánrænnto la laseduvvam, javllá kommunikasjåvnnådirekterra Lådnakássan Anette Bjerke.

  Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør Lånekassen
  Foto: Hege Aas/Lånekassen
 • Guokta suohkana Nordlándan ælla desti ROBEK-lisstan

  Sálatvuome ja Nesna suohkana Nordlándan ælla desti ROBEK-lisstan. Dav diedet Suohkan- ja guovllodepartemænnta. Stáhtaháldadiddje Tom Cato Karlsena mielas la buorre dille Noedlándan dan gáktuj. – Valla, miján la vil hájn vihtta ROBEK-suohkan Nordlándan, ja dan diehti mij ep la maŋga rájen, javllá Karlsen. Træna, Fuossko, Lådik, Moskenes ja Hábmer li hájn ROBEK-lisstan tjáledum Nordlándas.