Hopp til innhold

Vibeke snur: Blir sittende som president, men sparker visepresidenten

I går meldte hun at hun vil gå av som sametingspresident. Nå har Vibeke Larsen snudd, istedenfor går hun ut av Ap og sparker visepresidenten sin.

Ansiktsbilde av Vibeke Larsen

SNUR: Vibeke Larsen fikk ikke tillit til å bli Aps nye presidentkandidat på nominasjonsmøtet i helgen. Hun har nå vært sametingspresident i en og en halv måned.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Bråket og dramatikken i Arbeiderpartiets samepolitiske fraksjon fortsetter.

I går var det et dramatisk nominasjonsmøte i Arbeiderpartiet for hvem som skal bli ny presidentkandidat for partiet. Her ble Vibeke Larsen vraket til fordel for partikollega Ronny Wilhelmsen (Ap) som også har vært Vibeke Larsens visepresident hittill.

Nå tar Vibeke Larsen grep og sparker sin egen visepresident.

– Jeg har sparket Ronny Wilhelmsen, det kan jeg bekrefte, sier Larsen.

Det er avisen Ságat som skriver at hun har fjernet sin visepresident Ronny Wilhelmsen. Dette bekrefter Vibeke Larsen til NRK Sápmi. Wilhelmsen har ikke besvart henvendelsene fra NRK.

Vibeke Larsen

NOMINASJONSMØTET: Vibeke Larsen på talerstolen under nominasjonsmøtet lørdag.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Han har vært med på mistilliten mot meg. Og mellom en visepresident (red.anm. Wilhelmsen) og president må det være tillit, sier hun.

Nå raser også Larsen mot Arbeiderpartiet.

– Jeg har sagt opp mitt medlemskap etter konferansen i går. Jeg godtar ikke å bli behandlet på denne måte. Du kan godta mye, men ikke dette, sier Vibeke Larsen.

Blir fri politiker

Vibeke Larsen blir fri politiker uten partitilhørighet. Men hun har nå avblåst planene om å fratre som sametingspresident.

– Jeg kommer til å sitte som president, men jeg kan ikke sitte som president for Ap. Dersom de vil skifte meg ut må de komme med mistillitsforslag, sier Vibeke Larsen til NRK Sápmi.

Hvor skal du tilhøre nå politisk?

– Det har jeg ikke gjort noen tanker om, det blir hvert fall ikke Ap. Jeg har også trukket meg fra Vesthavet valgkrets, og jeg stiller ikke for Ap i noe som helst politisk, sier hun.

– Bruk og kastmentalitet

Nå er det altså Vibeke Larsen som selv er i trøbbel. Hun fikk ikke tillit fra helgens nominasjonsmøte i Ap.

Det er Ronny Wilhelmsen som nå er Aps sametings-presidentkandidat, samtidig som Elisabeth Erke fra Tana, er visepresidentkandidat.

Ronny Wilhelmsen og Elisabeth Erke

DE NYE PRESIDENTKANDIDATENE: Ronny Wilhelmsen (til venstre) og Elisabeth Erke (til høyre) er Aps nye president- og visepresidentkandidater før høstens sametingsvalg.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Larsen er knallhard i sine karakteristikker om Arbeiderpartiet.

– Dette er en gjenganger, bruk og kast av folk. Jeg ser at spesielt kvinner blir utsatt for bruk og kast mentalitet i Ap, sier sametingspresidenten.

Larsen har tidligere sagt til mediar at hun vil gå av som sametingspresident på det første plenumsmøtet i mars. Og etter de dramatiske månedene, er hun altså nå ikke venn med Arbeiderpartiet heller.

Kuppet presidentstolen før jul

Vibeke Larsen (Ap) ble sametingspresident for halvannen måned siden. Hun var med å styrte Norske Samers Riksforbund (NSR) sitt sittende sametingsråd.

Dette var i mot råd rikspolitiker Helga Pedersen som var valgt som Aps sametingspresident-kandidat.

Helga Pedersen gikk gråtkvalt ut av samepolitikken.

– Dette kan jeg ikke gå god for, sa Helga Pedersen i et NRK intervju.

Vibeke Larsen på vei opp til Sametingets talerstol med Aili Keskitalo i bakgrunnen

DRAMAET PÅ SAMETINGET: Vibeke Larsen (foran i bildet) tok makten for en og en halv måned siden på Sametinget, mens Aili Keskitalo (i bakgrunnen) måtte gi fra seg makten.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Korte nyheter

 • Justisministeere Russlaanten raedtien gïetskesne.

  Les på norsk.
  Justisministeere lea Russlaanten raedtien gïetskesne:
  – Reeresnassem ryöjredamme.

  Justis- jïh ryöjredimmieministeere Emilie Enger Mehl (Sp) jeahta reerenasse ij edtjh radtiem steegkedh numhtie Såevmie dorjeme, mohte lea riejries jis tsiehkiem jorkeståvva.

  Justisminister Emilie Enger Mehl
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Gjennomførte aksjon på Storgata i Tromsø

  Under lørdagsformiddagen gjenomførte projektet RomsaDál en aksjon mot samehets på gågata i Tromsø.

  De skriver på sin Facebook:
  «Vi har skrevet ned opplevelser samer i Tromsø har opplevd i gågata her i byen. Alle disse opplevelsene har skjedd iløpet av de siste 5 årene, noen av disse opplevelsene har til og med skjedd I ÅR, i 2022.»

  RomsaDál sier at de gjennomførte aksjonen for å opplyse folk om at samehets fortsatt sjer i Tromsøs gater. De meddeles også at de skal produsere en film i samenheng med akjsonen som blir publisert på mandag.

  romsadal gateaksjon
  Foto: RomsaDál / NRK
 • Sendes til obduksjon

  Politiet er i gang med etterforskningen av dødsfallet i Alta i går, hvor en kvinne i 20-årene ble funnet død. Nå håper politiet å få personen obdusert, og at dette vil gi nærmere svar på hva som var dødsårsaken.

  – Før vi får obduksjonsrapporten kan vi ikke gi noen opplysninger utover at saken er til etterforskning. Og at politiet fortsatt jobber med tekniske og taktiske undersøkelser. Det skriver leder for fellesstraffesaksinntak (FSI) hos politiet i Finnmark, Anette H. Sætrang, i en e-post til NRK.