Vibeke Larsen går av som sametingspresident

Ydmykelsen av å ikke ha tillit fra sine egne ble for sterk kost for Vibeke Larsen. I mars må Sametinget igjen velge ny president.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen gjorde et tappert forsøk på å få partikollegenes støtte, men ikke mange nok på dagens ekstraordinære nominasjonsmøte var enig med henne i at hun er den beste kandidaten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg må jo ta ad notam at jeg har fått et ganske stort mistillitsvotum mot meg. Det gjelder både mitt engasjement som president men også som 1.-kandidat i Vesthavet valgkrets. Jeg vurderer å trekke meg fra begge tillitsvervene, sier en tydlig skuffet Vibeke Larsen.

I dagens ekstraordinære nominasjonsmøte i Arbeiderpartiets samepolitiske råd ble 45-åringen fra Narvik hårfint slått av Ronny Wilhelmsen (46) som nå bor i Alta.

Ronny Wilhelmsen og Elisabeth Erke

Ronny Wilhelmsen blir Arbeiderpartiets presidentkandidat til sametingsvalget. Elisabeth Erke er visepresidentkandidat.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I valget på presidentkandidat fikk Wilhelmsen 21 stemmer i andre valgomgang, mens Larsen fikk 17.

– Jeg kommer til å meddele Sametingets plenum i mars om at jeg går av, opplyser Larsen til NRK Sápmi.

Det er Ságat (innlogging kreves) som var først ute med denne nyheten.

– Ingen skånsom behandling

Før jul skjedde det et maktskifte i Sametinget bare ni måneder før neste sametingsvalg.

Norske Samers Riksforbund (NSR) ble kastet ut av sametingsrådet. Arbeiderpartiet, Høyre og Árja inngikk et samarbeid og overtok styringen av Sametinget.

Vibeke Larsen (Ap) ble da valgt til president, med Ronny Wilhelmsen som visepresident.

Helga Pedersen

Helga Pedersen ble i november valgt som Aps presidentkandidat til sametingsvalget, men hun trakk seg allerede i desember.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Helga Pedersen var Aps opprinnelige presidentkandidat, men hun trakk seg fordi hun hadde advart mot maktovertagelsen, men ble ikke lyttet til.

Valgkomiteen for Aps samepolitiske råd hadde innstilt på Ronny Wilhelmsen (46) som presidentkandidat og Elisabeth Erke (54) som visepresidentkandidat.

– Prosessen rundt valg av president- og visepresidentkandidat har i beste fall vært rotete. Arbeiderpartiet har jo ikke vært kjent for å behandle sine egne på et skånsomt vis. Det viser jo også denne prosessen, mener Vibeke Larsen.

Så du er nå en veldig såret person?

– Det må jeg nok innrømme at jeg er når man får et så stort mistillitsvotum mot seg, sier Larsen.

– Et splittet parti

Aps presidentkandidat, Ronny Wilhelmsen, på sin side er fornøyd med både valgene og presessen foran valgene.

– Jeg tror vi skal kunne legge ting bak oss nå og se fremover mot sametingsvalget. Vi har et veldig bra partiprogram og god politikk. Vi har også en tradisjon for å ha ro i rekkene etter å først ha diskutert saker og ting, sier Wilhelmsen.

Også visepresidentkandidaten tror det vil bli ro i partiet.

– Nå skal vi sørge for at Ap vinner valget til høsten, sier Elisabeth Erke.

Vibeke Larsen er ikke like stor optimist.

– Jeg er ikke helt enig i den analysen at Ap nå fremstår som et samlet parti, men de to kandidatene kan vel få jobbe videre med dette, sier Vibeke Larsen.

Korte nyheter

 • Fint høstvær i vente

  Fra søndag stiger temperaturen og til uka er det varslet sol og nydelig høstvær i hele fylket. Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet opp mot 15 grader enkelte steder.

 • URBI: Thea forener samisk og kvensk

  Thea Thomassen fra Alta, kjent fra NRK Sápmis serie «URBI - Bare gjør det!» arbeider med et album der hun forener samisk og kvensk språk i musikken.

  – Nå er det min tur til å vise frem kulturen som har vært borte, sier hun.

  URBI - Bare gjør det! kan du se på NRK TV.

 • Gifter seg stadig i krematorium

  I 2018 besluttet Tromsø kommune å bytte navn fra Tromsø krematorium til et livssynnøytralt seremonihus med det samiske navnet "Sállir". Likevel står det fremdeles «Tromsø krematorium» på skiltet i oppkjørselen. Nå krever Human-Etisk Forbund at noe blir gjort, skriver iTromsø.

  Selv om husets funksjon er endret, er skiltet stadig det samme, som medfører at ektepar må gifte seg i "et krematorium".

  Krematorium
  Foto: Erling Bjørklund / NRK