Hopp til innhold

Teater åpnet etter å ha vært korona-stengt

Det er fra i dag tillat med forestillinger med inntil 50 personer. Det samiske nasjonalteateret Beaivváš feiret det med en forestilling for barn.

Iŋgor Ántte Áilu Gaup med forestillingen Jallas stállu

TILBAKE PÅ SCENEN: På kulturhuset i Kautokeino var det skuespiller Iŋgor Ántte Áilu Gaup som fikk æren av å vise en forestilling for publikum igjen. Det er flere måneder siden siste gang.

Foto: Aslak Mikal Mienna

– Det var godt å se publikum igjen. Og det er ekstra stas å ha barn som publikum. De gir respons som er rett fra levra, sier skuespiller Ingor Ántte Áilu Gaup med et stort smil. (60).

Han er en av teaterets faste skuespillere, og er glad for at også de kan begynne med sine vanlige arbeidsoppgaver igjen.

Etter nesten to måneder med stengte teatre, kan man endelig gå på forestillinger igjen.

Fra i dag er det tillatt med arrangementer på offentlig sted for inn til 50 personer.

Iŋgor Ántte Áilu Gaup viser forestillingen «Jallas stállu» til barnehagebarn.

PUBLIKUM: Iŋgor Ántte Áilu Gaup viser forestillingen «Jallas stállu» til barnehagebarn. Alle fikk plass på første rad.

Foto: Roger Manndal / NRK

Digital-teater

Fortellingen om det dumme trollet, «Jallas stállu», ble vist til 5–6 åringer i Kautokeino.

Barna fikk se og høre om lille Jon Niillas som følger etter en hareunge. Haren hopper videre straks gutten nærmer seg. Slik fortsetter det til gutten ikke lenger vet hvor han er.

Førstkommende søndag vises forestillingen om stállu på nett. Også teaterstykket «Hamelna roahttobivdi – Rottefangeren fra Hameln», blir en digital forestilling.

Det er utfordrende når skuespilleren må forestille seg at han har et publikum.

– Når man skal lage et teaterstykke som skal vises digitalt, så blir det ikke samme innlevelse og følelse som når det er publikum i salen, sier Gaup.

Áilloš

MALER BILDE: Mens forestillingen pågår maler skuespiller Iŋgor Ántte Áilu Gaup et bilde knyttet til fortellingen.

Foto: Roger Manndal / NRK

Tar fram gamle eventyrskatter

Det samiske nasjonalteateret måtte avlyse flere forestillinger da Norge ble stengt ned i mars.

Brita Triumf.

SAVNER PUBLIKUM: Det samiske nasjonalteateret gleder seg over at samfunnet litt etter litt åpnes opp igjen etter korona-stengningen, forteller teaterets informasjonsleder, Brita Triumf.

Foto: Roger Manndal / NRK

Det er likevel kun teaterets frilansere som er permittert til sommeren.

Den faste staben med skuespillere har gjort flere korona-grep.

De har funnet frem gamle skatter, forteller teaterets informasjonsleder, Brita Triumf.

– Vi skal også filme korte fortellinger med utgangspunkt i gamle eventyr, som er samlet av Qvigstad. Våre skuespillere leser eventyrene, forteller hun.

Det planlegges også en konsertforestilling for nett. Den skal være klar til høsten, opplyser Triumf.

Gratulasjoner fra Nationaltheatret

Teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret i Oslo er glad for at Beaivváš Sámi Našunálateáhter er kommet i gang igjen.

– Jeg vil gjerne sende mine gratulasjoner til teatersjef Rolf Degerlund og Beavváš. Veldig godt jobbet, sier Tømta til NRK.

Hanne Tømta.

TEATERSJEF: Hanne Tømta er teatersjef ved Nationaltheatret

Foto: Privat

Også Nationaltheatret starter snart opp igjen.

Det blir blant annet mulig å oppleve forestillingen «Reform 97». Stykket handler om den norske skolen, og spilles fra 19. mai.

Noen dager senere, 25 mai, spilles «Menneske, kjære menneske» med Erlend Ropstads sang og musikk live på scenen, med Nils Øyvind Haagensens lyrikk.

Nationaltheatret åpner også for omvisninger, debatter og salonger i publikumsfoajeen.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole