Hopp til innhold

Kritikerrost krim blir teaterforestilling

Beaivváš samiske nasjonalteater hadde mye snadder å by på da de mandag presenterte teaterplanene for 2020 og deler av 2021.

Rolf Degerlund og Mikael Niemi

TEATERSAMARBEID: Teatersjef Rolf Degerlund og forfatter Mikael Niemi er stolte over samarbeidet de skal ha fremover.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Beaivváš. Tenk så vidunderlig. «Koke bjørn» handler om prosten Lars Levi Læstadius, som jeg bare kaller for Prosten i min bok. Og det er akkurat i dette området historien utspiller seg - det nordlige Skandinavia, forklarer Mikael Niemi (60).

I 2021 har teateret 40 årsjubileum, og 6. februar blir det premiere på krimstykket «Koke bjørn» av Mikael Niemi med Leif Stinnerbom som instruktør.

Et familiestykke om nordlyset, samarbeid med Arctic filharmoni og dansegruppa Frikar, nytt Pippi Nallesuohku-stykke og krim er noe av det Beaivváš tilbyr sitt publikum de neste 15 månedene.

Nils Gaup

INSTRUKTØR: Nils Gaup skal instruere en familieforestilling.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Den kjente film- og teaterregissøren Nils Gaup skal instruere «Gutten som terget nordlyset».

– Jeg vil videreføre samisk fortellertradisjon, der folk møtes og forteller historier. Derfor er det fint at Beaivváš setter opp stykket, som mange samer kjenner godt. Fortellingen passer denne tradisjonen, fastslår instuktør Nils Gaup.

– Første festforestilling

Teatersjef Rolf Degerlund er stolt av de teamene som skal lage teaterstykkene i nærmeste fremtid. Han er glad for å ha Mikael Niemi med på laget.

Rolf Degerlund

STOLT: Teatersjef Rolf Degerlund.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Det blir kanon, vakkert, stort og viktig å fortelle «Koke bjørn». Det føles stort at en slik roman om Læstadius er vår første festforestilling i jubileumsåret 2021, sier Degerlund.

Fortellingen i «Koke bjørn» foregår blant samer, finner og andre innbyggere i Nord-Sverige på grensa til Nord-Finland i året 1852.

Tjenestejenta Hulda blir en dag funnet drept, nedsunket i ei myr. En morderisk bjørn får skylda. Hevngjerrige bønder starter en storstilt jakt, men prosten Læstadius tviler på at bjørnen er den skyldige.

Mikael Niemi

KRITIKERROST: Forfatter Mikael Niemi.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

«Koke bjørn» har fått fantastiske anmeldelser både i Sverige og i Norge.

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim skriver i sin anmeldelse: Denne romanen stinkar: av kadaver, fattigdom og helvetes svovelpølar. Det er berre ein av kvalitetane ved «Koke bjørn».

Dagbladet gir krimromanen terningkast 6 og kaller boka en gudbenådet krim. Anmelder Cathrine Krøger skriver «Denne boka er et mesterverk.»

Expressen: «Han skriver som en hypnotisør».

Populærmusikk fra Vittula

Niemi debuterte som forfatter i 1988 med diktsamlingen «Näsblod under högmässan». Siden har det blitt flere diktsamlinger, rapportbøker og romaner.

Den mest kjente romanen er Populærmusikk fra Vittula (Populärmusik från Vittula), som ble utgitt i 2001. Tre år senere ble den til spillefilm.

Fra filmen «Populærmusikk fra Vittula»

SPILLEFILM: Populærmusikk fra Vittula har gjort Mikael Niemi kjent langt utenfor Sveriges grenser.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Som forfatter har Mikael Niemi vunnet flere priser, blant annet Augustprisen 2000, Litteraturklubbens Stora Litteraturpris 2001 og Albert Engström-prisen 2009.

– Det viktige for meg er å gi instruktøren og teatersjefen frihet. Det blir som med boken, den lever og hver leser har sin egen tolkning. Det er samme med teateret, om stykket blir bra eller sterkt beror på tilskuerne vi får, sier Mikael Niemi filosofisk.

Korte nyheter