Hopp til innhold

Sametinget vil hjelpe reindriftsutøver Issat i Høyesterett

Issat frykter for fremtiden, fordi det er planlagt en ny vei der reinsdyrene kalver.

Isak Turi høyesterett

Isak Turi (innfelt) håper at høyesterett gir medhold til Reinøy reinbeitedistriktet.

– Jeg er redd for at vi må slutte med reindrift dersom prosjektet gjennomføres, fordi de planlegger å etablere en ny vei rett gjennom kalvingsområdet, sier nestleder Issat Turi i Reinøy reinbeitedistriktet.

Reindriftsutøver Issat Turi er i Oslo for å følge med når Reinøy reinbeitedistrikt og Troms fylkeskommune v/regionvegkontoret i Høyesteretten for å klargjøre om prosjektet bygging av Langsundforbindelsen i Karlsøy er i strid med FNs konvensjon om urfolks rettigheter. De skal også vurdere om Statens vegvesen hadde lov til å la være å lage en konsekvensutredning.

Jeg håper vi får medhold i Høyesterett, men hvis vi taper så har vi også internasjonale domstoler, sier Turi.

38-åringen syns imidlertid det er rart at saken må helt opp til Høyesterett for å få en ordentlig utredning.

Ny reindriftsstilling

Sametingsrådet foreslår i budsjettforslaget å styrke arbeidet med reindrifts-, rettighets- og arealsaker med blant annet en ny reindriftsstilling.

– Jeg mener stillingen skal brukes til å arbeide i Sametinget for å sikre vårt faggrunnlag når det gjelder reindriftas interesser i areal og rettighetssaker, forteller Sametingsrådsmedlem Silje Karine Muotka.

Silje Karine Muotka

På grunn av flere andre store inngrepssaker så foreslår sametingsrådet i budsjettforslaget å innføre en ny reindriftsstilling på Sametinget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Store inngrepssaker har gjort at sametingsrådet nå vil bevilge penger i budsjettforslaget til styrking av arbeid i reindrifts, rettighets og arealsaker, som for eksempel Jovsset Ante Saken, Nussirsaken og Fosensaken.

– Deretter foreslår vi en halv million til en uavhengig gjennomgang av reindriftsloven i dialog med Norske Reindriftssamers Landsforbund(NRL). Vi foreslår også å styrke den søknadsbaserte rettighetsstøtteordningen til 1 million kroner. Denne posten skal styrke rettighetsgrunnlaget i slike saker, forteller Muotka om neste års budsjettforslag.

Sametingspresidenten kommer

Silje Karine Muotka er i Oslo nå og følger med når Reinøy reinbeitedistrikt og Troms fylkeskommune møtes i Høyesteretten. I morgen kommer også sametingspresidenten Aili Keskitalo for å støtte.

– Vi er her for å vise moralsk og politisk støtte. I denne saken har man ikke gjennomført reindriftsfaglige konsekvensutredninger, og det er saksbehandlingsfeil. Jeg må si at det er mange og omfattende saker som verserer på ulike rettsnivåer hvor samiske rettighetshavere forsvarer vårt kulturgrunnlag, forteller Muotka.

Det er satt av to og en halv dag til denne saken i Høyesterett.

Troms fylkeskommune advokat Johan Fredrik Remmen ønsker ikke å kommentere saken så lenge saken behandles i høyesterett.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK