Hopp til innhold

NSR-rådet ble kastet for èn måned siden, men har ennå ikke gitt opp kampen om posisjoner

Norske Samers Riksforbund (NSR) har sendt inn klage og ber om omkamp om flere av vervene på Sametinget.

Beaska Niillas

NSR-leder Beaska Niillas klør seg i hodet fordi han og hans partifeller har vanskelig for forstå det som skjedde i Sametingets plenum 9. desember 2016.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Norske Samers Riksforbund (NSR) og Samefolkets parti (SfP) har levert klage på konsituerende valg foretatt fredag 9. desember 2016.

Klagen omfatter både brudd på forretningsorden, brudd på god møteskikk, og brudd på langvarig praksis og kutyme på Sametinget.

– Vi klager fordi alle valgene er gjort på en uredelig måte og fordi saksbehandlingen var veldig uoversiktelig. Vi ønsker at dette skal gjøres skikkelig, på nytt og redelig. Derfor krever vi omvalg, forklarer NSR-leder Beaska Niillas til NRK Sápmi.

Partiene vil i klagen peke spesielt på følgende forhold:

  • 1. Plenumslederens/møtelederens unnlatelse på å fremlegge dokumentasjon og klargjøre hvem som er i posisjon/opposisjon og plenumslederens/møtelederens håndtering av de konstituerende valg.
  • 2. Valg av plenumsleder
  • 3. Valg av leder og nestleder til fagkomitéene
  • 4. Valg av kontrollutvalg
Sametingsrådet

Det nye sametingsrådet består av Mariann Wollmann Magga (Ap), Lars Filip Paulsen (H), Vibeke Larsen (Ap), Ronny Wilhelmsen (Ap) og Inger Eline Eriksen (Árja).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Nytt konstituerende valg

NSR-SfP ber om at plenumsledelsen innkaller Sametingets plenum til ekstraordinært plenumsmøte i Trondheim lørdag 4. februar 2017 for å gjennomføre konstituerende valg på nytt.

– Vi må bare klage fordi vi ikke er enige i måten ting ble gjort på. Vi kan ikke bare la de ligge når det ble gjort på en så uheldig måte, sier Beaska Niilas.

NSR mener at det bør holdes nye valg på plenumsleder, leder og nestleder til fagkomitéene, samt kontrollutvalg.

Plenumsleder Jørn Are Gaski (Ap) vil ikke si så mye om klagen akkurat nå, fordi klagen skal behandles av møtelederskapet i løpet av neste uke.

– Jeg har ikke lyst til å forskuttere noen synspunkter her, sier Gaski.

Jørn Are Gaski

Plenumsleder Jørn Are Gaski (Ap) vil ikke si så mye om klagen i nåværende tidspunkt.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Plenumslederen opplyser at det på Sametinget bare er holdt ekstraordinært plenum èn gang før, og det var i 2005 i forbindelse med mange mediaoppslag om Sametingets økonomi.

– Det er den eneste gangen man har hatt et ekstraordinært plenum. Lista for det ligger jo høyt. Det er det eneste jeg kan antyde, sier Gaski.

Keskitalo ble kastet

Etter en dramatisk uke på Sametinget ble det 9. desember 2016 klart for «regjeringsskifte», der sametingspresident Aili Keskitalo ble kastet.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe sammen med partiene Høyre og Árja uttrykte stor misnøye med Norske Samers Riksforbund (NSR), som har styrt Sametinget de siste tre årene.

Aili Keskitalo på presidentplassen i Sametingets plenumssal

Det er andre gangen Aili Keskitalo (NSR) må gå av som sametingspresident.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Vibeke Larsen la fram nytt styringsdokument, Sametingets budsjett for 2017, sammen med partialliansen. Etter at NSR-sametingsrådets (Sametingets øverste styringsorgan journ.anm.) budsjett ble nedstemt, var det klart for Ap-budsjettet som fikk flertall.

Deretter stilte Larsen mistillit mot Aili Keskitalo og NSR. Hun begrunnet det med at også NSR stemte for Aps budsjett.

Det at Aps sametingsgruppe på denne måten «kuppet» makta på Sametinget, førte til at Helga Pedersen trakk seg som partiets presidentkandidat til høstens sametingsvalg.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK