Tårevåt Helga Pedersen trekker seg som presidentkandidat

Hun hadde advart Arbeiderpartiet på Sametinget om å ikke ta over makten i denne perioden, og kan derfor ikke fortsette sitt kandidatur.

Helga Pedersen

TREKKER SEG: Helga Pedersen sier hun ikke kan forsvare det Arbeiderpartiet har gjort på Sametinget, og trekker seg som Arbeiderpartiets presidentkandidat på Sametinget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det er avisa Nordlys, som først melder om at stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet (Ap), Helga Pedersen ikke lenger er aktuell som president for Sametinget.

Pedersen bekrefter dette overfor NRK.

– Nå har jeg meddelt vårt samepolitiske råd om at jeg trekker mitt kandidatur, sier hun til NRK.

APs maktoverdragelse er grunnen

Bakgrunnen for at hun trekker seg er situasjonen som har oppstått på Sametinget den siste uken.

Vibeke Larsen gjør seg klar til studiointervju sammen med programleder Anne Marie Hætta

NY PRESIDENT: Arbeiderpartiets Vibeke Larsen i første TV-intervju etter at hun ble sametingspresident.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Der sametingsgruppa vår har valgt å overta makta på tvers av mine råd. Jeg mener det er veldig feil av hensyn til Sametinget, å overta makta nå, er Pedersens klare melding.

På Sametinget ble det denne uken stilt mistillit mot Norske Samers Riksforbunds (NSR) Aili Keskitalo, som var Sametingets president frem til i går klokken 16.

Det var lederen for Aps sametingsgruppe Vibeke Larsen som ledet an i mistillitsforlaget. Bakgrunnen for dette var at opposisjonen ikke var fornøyd med budsjettforslaget til presidentens råd.

Og fredag morgen ble Vibeke Larsen Sametingets nye president.

Følelsesladet avgjørelse

Når Arbeiderpartiet sammen med sametingspartiene Árja og Høyre valgte å ta over makten på Sametinget, mener Helga Pedersen det gir et dårlig inntrykk.

Aili Keskitalo på presidentplassen i Sametingets plenumssal

BLE KASTET: Norske Samers Riksforbunds Aili Keskitalo, ble kastet som president av APs Larsens allianse.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Det har skapt et inntrykk av at posisjoner står foran politikk. Jeg mener også det er feil strategisk av hensyn til Arbeiderpartiets muligheter til å vinne valget neste høst.

Beslutningen har ikke vært lett for henne.

– Jeg har advart kraftig i mot dette her, jeg har ikke blitt lyttet til. Dette kan jeg rett og slett ikke være med å forsvare, for meg er det her en veldig tung beslutning ... unnskyld ... men jeg må også kunne se meg selv i speilet og forsvare det jeg er med på, sier en tydelig beveget Helga Pedersen.

Helga P trekker seg

En svært trist Helga Pedersen sier at hun ikke kan forsvare det som partiet hennes har gjort på Sametinget.