Misfornøyd med partiprogrammet

Kåre Olli fra Porsanger som er visepresident kandidat for Arbeiderpartiet, er kraftig provosert over endringer som er gjort i partiets valgprogram.

Kåre Olli (Ap)

Kåre Olli (Ap) har også vært aktuell som presidentkandidat for Arbeiderpartiet. På partiets samekonferanse i Tromsø er han imidlertid nå aktuell som kandidat til visepresidentvervet.

Foto: Thor Thrane / NRK

Olli fremmet i går forslag om at det i valgprogrammet må stå at samene har historiske rettigheter til fiskeressursene i sjøsamiske bosetningspmråder.

– Hvis møtet ikke tar dette med i valgprogrammet, så må jeg vurdere om AP er det rette partiet for meg, sier Olli.

Arbeiderpartiets samepolitiske konferanse åpnet lørdag i Tromsø. På konferansen skal partiet velge både presidentkandidat og visepresidentkandidat til neste års sametingsvalg.

Endret valgprogrammet

Partiet jobber også med et nytt prinsipprogram for neste sametingsvalgperiode.

Det er i forbindelse med dette arbeidet foreslått endringer som har fått Olli til å reagere.

Han er veldig overrasket at programkomiteen har fjernet setningen om historiske rettigheter til fiskressurser, som har vært med i tidligere valgprogrammer.

– Dette har jo vært noe av det viktigste i våre krav om rettigheter, og nå vil jeg vite om partiet vil trekke dette kravet for samene, sier Olli.

Truet med å trekke seg

For partiveteranen fra Vest-Finnmark har dette vært den viktigste rettighetssaken.

– Hvis konferansen fjerner dette løftet vi i mange år har gitt til sjøsamene, ja da må jeg virkelig vurdere om jeg kan være med videre i Ap, sier Kåre Olli.

Hans utspill førte til en liten pause i møteprogrammet og det foregikk hektiske diskusjoner om formulerinegne som Olli hadde kritisert.

«Sikre sjøsamenes rett til fiske»

Etter en snau halvtime var det klart at det ville bli noen endringer i prinsipprogrammet, som gjorde Olli fornøyd med dokumentet.

Her er de nye formuleringene:

«Utnyttelse av ressursene skal bidra til bosetting langs kysten og fjordene og sikre sjøsamenes rett til fiske, politisk og juridisk. -Sikre at den nå lovbestemte retten til fiske for alle som bor i sjøsamiske områder blir fulgt opp med tilstrekkelig avsetning av kvote.»

Dermed kunne valg av presidentkandidat til sametingsvalget gjennomføres. Helga Pedersen ble enstemmig valgt som kandidat til vervet som sametingspresident. Sametingsrepresentant fra Alta Ronny Wilhelmsen er partiets visepresidentkandidat.