Hun kan bli den neste sametingspresidenten

Helga Pedersen vil bli foreslått som Arbeiderpartiets førstekandidat i Østre valgkrets til neste sametingsvalg. – Hun har takket ja, bekrefter nominasjonskomitelederen.

Helga Pedersen

FRA STORTING TIL SAMETING?: Helga Pedersen er i dag stortingsrepresentant for Finnmark Arbeiderparti, men har takket nei til gjenvalg til Stortinget.

Foto: Roger Manndal / NRK

Per Ivar Stranden (Ap) på kommunestyremøte i Tana

GÅR FOR HELGA: Arbeiderpartiets leder i nominasjonskomiteen for sametingsvalgets østre valgkrets, Per Ivar Stranden.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Vi har snakket med Pedersen angående dette en rekke ganger den siste tiden. I går kveld ringte hun meg, og meldte sitt kandidatur som førstekandidat for oss. Vi i nominasjonskomiteen er samstemte i at hun blir vårt førstevalg.

Dette sier nominasjonskomiteleder Per Ivar Stranden til NRK.

Helga Pedersen har tidligere varslet at hun ikke tar gjenvalg som stortingsrepresentant for Finnmark Ap.

– Vi er derfor veldig glad for at Helga Pedersens kompetanse og politiske krefter nå kan komme Sametinget til gode, sier Per Ivar Stranden.

Flytter fra hovedstaden til Finnmark

– Det er veldig, veldig hyggelig å bli nevnt som Arbeiderpartiets presidentkandidat.

Det sier Helga Pedersen til iFinnmark, som først meldte om Pedersens kandidatur.

Til NRK uttyper Pedersen hvorfor hun nå takker ja til nye utfordringer.

– Dette er siste sjanse for meg og familien å komme hjem til Tana og leve våre liv der. Samtidig føler jeg meg ikke ferdig med politikken og etter å ha tenkt grundig over saken så har jeg kommet fram til at det vil være fantastisk å få lov å gjøre en innsats for det samiske samfunnet.

Håper å unngå motkandidater

– Tror du det vil bli foreslått noen motkandidater mot Pedersen?

– Man vet jo aldri, men det håper jeg ikke. Det er følgelig Ap-medlemmene som skal bestemme dette, men nominasjonskomiteen er iallfall enig innad, sier nominasjonskomiteleder Per Ivar Stranden til NRK.

Om Helga Pedersen blir Arbeiderpartiets førstekandidat fra Østre valgkrets, vil bli avgjort på partiets nominasjonsmøte for valgkretsen, som med sannsynlighet blir avviklet den siste helgen i september.

Hvem som blir Arbeiderpartiets president- og visepresidentkandidater avgjøres på Arbeiderpartiets samepolitiske konferanse i Tromsø den 19. og 20. november.

Samisk språk en av hjertesakene

Allerede nå har Helga Pedersen pekt ut det hun vil legge ekstra trykk på dersom hun blir valgt.

– Det handler selvfølgelig om språk. Legge til rette for at de som har samisk som morsmål kan utvikle det og få undervisning på sitt morsmål. Så mener jeg også at det er viktig å legge til rette for oss som er litt dårligere stilt i utgangspunktet kan få muligheten til å tilegne oss språket, sier Pedersen.

Valgkretsen består av ni kommuner; Sør-Varanger, Nesseby, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Tana, Berlevåg, Lebesby og Gamvik. Seks representanter skal velges inn på Sametinget herfra.

Partienes og valglistenes frist for å melde inn kandidater til sametingsvalget er 31. mars.

Neste sametingsvalg arrangeres samtidig som stortingsvalget høsten 2017; mandag 11. september.