Hopp til innhold

Marja Mortensson fikk årets Áillohaš-pris

Den sørsamiske artisten Marja Mortensson ble hedret med den største musikkprisen i Sápmi.

Marja Helene Fjellheim Mortensson

ÁILLOHAŠ: Marja Helen Fjellheim Mortensson mottok Áillohaš prisen. Hun fikk en diplom, 20 000 kroner, to ukers opphold i Lásságámmi og en kniv laget av Jørn Are Keskitalo.

Foto: Ken Are Bongo

– Gæjhtoe, gæjhtoe!

Marja Helen Fjellheim Mortensson (26) ble veldig glad og takket på sørsamisk, da hun mottok prisen.

– Det er veldig givende å få holde på med det jeg virkelig ønsker. Det er også veldig gøy og det føles godt, sa Marja Mortensson i takketalen.

I 2018 ble Mortensson kåret til årets Spellemann i kategorien folkemusikk og tradisjonsmusikk.

Hun debuterte for fullt i musikkbransjen da hun i 2017 ga ut albumet «Mojhtestasse – Cultural Heirlooms», og albumet var avgjørende for å vinne Spellemannsprisen.

Den sørsamiske artisten er en reindriftssame som har sine røtter i Svahken Sïjte i Engerdal kommune i Østerdalen.

– Dette er en veldig stor pris å få, det må jeg virkelig si. Jeg har hørt mye på Áillohaš sin musikk. På skolen har vi lest hans dikt og bøker. Jeg håper og føler at det jeg gjør, blir godt tatt imot og er til inspirasjon. Jeg savnet en å se opp til da jeg var ung. Eller jeg er fortsatt ung, da. Dette var utrolig gøy. Tusen takk til dere! Sa Marja Mortensson.

– Allerede opplevd mye

– Til tross for sin unge alder, har vinneren av Áillohaš musikkpris i 2021 allerede rukket å oppleve og oppnå mye i løpet av sin karriere.

Maja Kristine Jåma

OVERRAKTE PRISEN: Den unge politikeren Maja Kristine Jåma fikk æren av å overrekke Áillohaš-prisen til Marja Mortensson.

Foto: NRK

Slik startet sørsamiske Maja Kristine Jåma, som fikk æren av å overrekke årets Áillohaš-pris på påskelørdag i forbindelse av Sámi Grand Prix.

– Gjennom hardt arbeid og sin dedikasjon har prisvinneren klart å løfte og gi nytt liv til samisk joiketradisjon. Med sine dype røtter i den sørsamiske kulturen, og hennes unike formidlingsevne, har hun gjennom musikken sin vist hvordan språk, historie og kultur kan formidles gjennom musikk og joik.

Nils Aslak Valkeapää. Fotografert i forbindelse med utstilling i Harstad i 1991.

VEIVISER: Nils-Aslak «Áillohaš» Valkeapää er et forbilde for mange.

Foto: UKJENT / Stiftelsen Lásságámmi

Én pris til minne for multikunstneren, Áillohaš

Den verdenskjente multikunstneren Nils-Aslak «Áillohaš» Valkeapää har vært veiviser for mange samer da han oppmuntret dem til å joike i tiden når denne tradisjonelle musikk-kunsten var forbudt i Norge.

Les mer om joikeforbudet og om en som ga blaffen i det

Áillohaš oppfordret folk til å verdsette den tradisjonelle joiken og var et forbilde i utviklingen av samisk musikk.

Multikunstneren var også den første som komponerte en sang som hadde både den tradisjonelle joiken og moderne musikk.

Han er den første og eneste same som har mottatt Nordisk råds litteraturpris. Han fikk prisen i 1991 for hans litterære verk «Beaivi, áhčážan, på norsk», på norsk «Solen, min far».

Valkeapää var både forfatter, komponist, musiker, joiker og illustratør. Han fikk norsk statsborgerskap i 2001. Men han flyttet til Skibotn i Storfjord kommune allerede i 1996, der han bosatte seg i huset Lásságámmi. Den eies nå av stiftelse med samme navn. Huset leies ut til kunstnere som utvikler sin kunst og er også en forskerbolig.

Korte nyheter

 • Lávre lávlu ođđa šuoŋas "Duohta Lieđit"

  Bearjadaga almmuhii artista Lávre šuoŋa «Duohta Lieđit». Dát lea vuosttas šuokŋa mii lea su boahttevaš albummas.

  Namma «Duohta Lieđit» vuolgá das go dát leat čába lieđit mat leat liđđon váttisvuođaid čađa. Lávlla muittuha ahte álo gávdno doaivva, daddjo preassadieđus lávlaga birra.

  Buorre beaivi, Sápmi sáddagis besse olbmot su gullat njuolgga lávlumin dán lávlaga.

  Lávre Johan Eira
  Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu
 • Sámegiel nama Innlandet fylkii

  Innlandet fylkkadiggi galgá mearridit galgá go fylkkas maiddái leat máttasámegiel namma.

  Fylkkalávdegoddi hilggui dán vahkus árvalusa ja mearridii bidjat nammaášši gulaskuddamiidda.

  Ovddádusbellodaga Truls Gihlemoen lei áidna guhte jienastii vuostá go oaivvilda nama buktit dárbbašmeahttumis lassigoluid fylkkagildii.

  Mona Cicilie Stormoen Bargiidbellodagas dadjá gis iežaset leat geatnegahtton bidjat maiddái sámegiel nama Innlandet fylkii.

  Det nye fylkesskiltet til Innlandet fylke.
  Foto: Mette Finborud Børresen / NRK
 • Olmmošlohku lassána - maiddái amasgielagat

  Olmmošlohku Anáris lassána. – Okta buorre Anára gielddas lea ahte dohko fárrejit olles áiggi eambbo olbmot, daddjo gieldda buresveadjin plánas boahtte jahkái.

  Olmmošlogu lassáneapmi Anáris lea stuorát go eará guovlluin Lappis. Jahkemolsumis Anáris ásse 7048 olbmo, jagi ovdal gis 7008.

  Statisihkkaguovddáža mielde lassánit maid amasgielagat Anára gielddas, čállá Inarilainen áviisa.

  TURISME ENARE