Hopp til innhold

Spellemannpris til Marja Mortensson

Marja Mortensson vant kategorien folkemusikk og tradisjonsmusikk og valgte å takke sin bestemor for hennes historier.

Marja Mortensson sammen med Daniel Herskedal (t.v) og Jakop Janssøn (t.h) etter utdelingen av Spellemannprisen 2018.

PRISEN: Her er Mortensson med trofeet. Til venstre er Daniel Herskedal og på høyre Jakop Jansson som er med på albumet Mojhtestasse – Cultural Heirlooms.

Foto: ROBIN BOEE / ROBIN BOEE

– Tusen takk til aahka som forteller alle historiene sine. Tusen takk til min familie som gjør at jeg kan stå sterkt i min tradisjon og ha et moderne liv i det.

Slik var deler av talen til sørsamiske Mortensson.

 • Se hele takketalen her:
Vant pris i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk for albumet "Mojhtestasse".

– Hadde en mistanke om dette

Ikledd en hvit kjole startet Mortensson takketalen sin på sørsamisk.

Det sørsamiske har også vært kjennemerket til den samiske artisten som nå altså har vunnet sin første Spellemannpris.

– Med dette albumet har jeg tatt tak i den sør- og umesamiske joiken. Det er virkelig fint å se at andre anerkjenner den jobben jeg gjør, sier Mortensson til NRK.

Spellemannvinneren håper nå at denne prisen gir ringvirkninger både for den sørsamiske musikken og at den samiske musikken kommer mer frem i Norge.

Mortenssom oppsummerer året 2018 som fantastisk og håper nå at kulturarven lever videre.

– Kulturarv som dette har vært viktig fra barndom av, sier Mortensson.

Vant med debutalbumet

Musikken til Mortensson har en forankring i den samiske kulturarven. I 2017 kom debutalbumet, året etter ga hun ut sitt første album «Mojhtestasse».

Musikkprodusent Frode Fjellheim, som har vært med på store deler av Mortensson sin musikkarriere, ble takket av artisten fra Spellemann-scenen.

– Jeg hadde vel en mistanke om at dette skulle skje. De andre nominerte er dyktige folk, men det prosjektet hun har hatt er veldig unikt og det er solid på alle måter, sier Fjellheim til NRK.

Under debutalbumet «Mojhtestasse – Cultural Heirlooms» har Fjellheim bidratt som medprodusent. Han beskriver Mortensson som en person som har en spesiell evne til å formidle den sørsamiske joiken på en veldig flott måte.

– Det at hun vinner denne prisen betyr vel egentlig alt for den sørsamiske musikken og for at joiken skal leve videre, sier Fjellheim.

Les også: Her er årets Spellemann-vinnere

Albumet Mojhtestasse - Cultural Heirlooms

DEBUTALBUM: Slik ser coveret ut til Mojhtestasse – Cultural Heirlooms.

Foto: Pressebilde / by:Larm

Takket musikerne

Musikerne Daniel Herskedal og Jakop Janssøn fikk også sin del av hyllesten til Mortensson. De utgjør trioen bak debutalbumet.

Mortensson var også blant annet nominert til Hyundai Nordic Music Prize. Her strakk hun ikke helt opp da den svenske poplegenden Robyn vant.

Spellemann har fra den første prisutdelingen i 1973 hatt status som Norges fremste musikkpris. Tidligere har blant annet Mari Boine fått Spellemanns hederspris, dette var i 2018.

Mortensson har frem til nå joiket på sørsamisk – og dette lover hun at hun skal fortsette med i fremtiden.

– I kveld blir det en rolig feiring på et hotell i Oslo før det er tilbake til musikken i morgen, sier Mortensson.

Korte nyheter

 • Romssa universitehta ovdánahttigoahtá ođđa dálkasa borasdávdda vuostá

  Dál leat ovdánahttigoahtán ođđa lágan dálkasa varraborasdávdda vuostá UiT Árktalaš Universiteahtas Romssas. UiT álggaha fitnodaga KinSea ovttas Bergena universiteahtain, Norrinovain ja duiskalaš Lead Discovery Center guovddážin. Dát galget ovttas ovdánahttigoahtit varraborasdávda dálkasa man vuođđun lea luondduávnnas mii lea vižžon Barentsábis.

  – Jos mii lihkosnuvvet de sáhttá dát váikkuhit olu daid olbmuide geat heajumus prognosa leat ožžon varraborasdávdda ektui, dadjá Romssa universiteahta professor Jeanette Hammer Andersen.

  Son muitala ahte sis lea doaivva klinihkalaš iskkademiid beasat álggahit guovtti, golmma jagi geažes. Jos buot manná bures de dálkkas boahtá vuovdimassii gaskal viđa ja logi jagi geažes.

  Jeanette H. Andersen holder kreftceller. Kreftforsking marine organismer.
  Foto: Kjetil Rydland / UiT
 • Lagabui 16.000 olbmo duššan eanadoarggástusas

  Durkkas ja Syrias ain gávdnet eambbo olbmuid geat leat duššan garra eanadoarggástusaid geažil. Dássážii leat 15.865 olbmo duođaštuvvon jápmán, muhto jáhkkimis dát lohku lassána ain čuovvovaš áiggis.

 • Takplater blåste av taket på skole i Lakselv

  Brannvesenet i Finnmark har rykket ut til Lakselv ungdomsskole etter meldinger om at løse gjenstander kommer flygende rundt skolen.

  – Det er takplater som har blåst av skolen. Det er snakk om 70 til 100 kvadratmeter, sier vaktleder Kjartan Lunøe ved 110-sentralen i Finnmark til NTB.

  Ingen personer har blitt skadd av de løse gjenstandene. (NTB)

  Taket har blåst av på ungdomsskolen i Lakselv
  Foto: Porsanger kommune