Hopp til innhold

Donkeyboy-Cato synes det er vanskelig å mene noe om en samisk coverlåt

Den unge sørsamiske joikeren Marja Mortensson pirrer nysgjerrigheten på NRKs nye program «De Neste».

Marja Mortensson er en av talentene i «De Neste».

BÅETIEN?: Da hun hørte at programmet het «De Neste», eller «båetien» på sørsamisk, tenkte hun: «Er jeg den neste artisten?»

Foto: Vegard Breie / Vegard Breie

– Hun synger jo som en gud, sier Cato Sundberg i Donkeyboys.

Nå kan du se det nye TV-programmet «De Neste» på NRK TV, der seks talenter skal tolke gamle hits fra seks kjente artister og fremføre de foran dem.

Artistene og talentene i "De neste"

«DE NESTE»: Talenter på bakerste rad: dePresno, Ylva, Sebastian Zalo, Hedda Mae, Endre Nordvik og Marja Mortensson. Forreste rad: Cato Sundberg, Ingebjørg Bratland, Lene Marlin, Magnus Grønneberg, OnklP og Sondre Lerche

Foto: Vegard Breie / NRK

I første episode synger Marja Mortensson Donkeyboys «City Boy» på sørsamisk. Det er en type låt hun synes var fin å oversette.

– «City Boy» var en sånn type låt, der jeg kunne skrive min definisjon av sangen og fremføre den. En artig utfordring, sier hun.

I salen satt Donkeyboys Cato Sundberg og hørte på.

Han er full av lovord om Marja, men innrømmer at det var litt vanskelig å skulle gi tilbakemeldinger til en sørsamisk versjon av sin egen sang.

– Jeg turte jo ikke å trå feil. Hva skal man mene om en sjanger man ikke har sånn kjempeerfaring med? Da må man følge instinktet sitt, sier han

Han måtte rett og slett gå inn i seg selv og høre på følelsene sine.

Cato Sundberg i Donkeyboys er en av de kjente og kjære artistene som skal bli covret i «De Neste».

SKRYTER AV MARJA: Cato Sundberg mener Marja er den beste tekniske sangeren i «De Neste».

Foto: vegard breie / vegard breie

– Det var artig. Sangene har fulgt artistene i flere år, og så skal jeg lage en ny følelse, eller cover, til dem. Det var veldig spesielt, sier Marja om programmet hun er med på.

Helt Nytt

For Marja var det å lage coverlåter noe nytt, men hun fant tryggheten i å kunne fremføre dem på sørsamisk. Det var litt som å være på hjemmebane.

– Jeg synes det er godt å synge åarjelsaemiengïelesne. Det gjør at musikken får en ekstra dimensjon for meg, så derfor oversetter jeg. Så det var et veldig fint øyeblikk å bare stå der, sier hun.

At vi får høre sørsamisk joik og språk i et slikt program er på ingen måte en selvfølge. Det sørsamiske språket snakkes av veldig få i Norge.

– Det var en viktig faktor om jeg skulle være med i produksjonen at jeg fikk bruke mitt morsmål, sier hun.

Marja Mortensson er en av talentene i «De Neste».

ET SAVN: Marja Mortensson sier at om vi skal fortsette å høre språket, må vi også bruke det.

Foto: vegard breie / vegard breie

For å få dette til må man ha litt kreativitet og mye energi. Spørsmål på norsk og besvart på sørsamisk, før Marja oversatte det til norsk igjen.

Det er mye arbeid, men på den måten kunne hun i hvert fall formidle språket sitt.

– Da blir det kanskje lettere å bli med og bruke vårt språk. For det er det jeg syns er viktig å vise frem. Hele spekteret av våre samiske språk, og sørsamisk er et språk som man savner å høre.

Marja Mortensson.

Skryter av Marja

Sundberg synes det er gøy at NRK har tatt med en artist som er så langt unna det han kaller «P3 hipt».

– Det er veldig kunstnerisk, og det er en del improvisasjon. Jeg får litt sånn filmmusikk-feeling. Og det synes jeg er bra. Det er jo en sterk tradisjon i det her og det er gøy at det blir bevart.

Han sier også at Marja er den artisten med mest særpreg i programmet. Hun har noe som er helt unikt.

– Jeg føler det er rett i gata med filmmusikk. Hun kan gjøre en stor karriere der. Toppen av kaka hadde vært at Hans Zimmer og hun jobber sammen. Det passer så godt til den type stemning, avslutter han.

Programleder for «De Neste», Ida Maria Sivertsen.

MANGE TÅRER: Programleder Ida Maria sier det ble en del tårer når Marja Mortensson sto på scenen.

Foto: Per Heimly

Hun formidler naturkraft

Programleder Ida Maria Sivertsen ble virkelig nysgjerrig på konseptet da hun så at Marja Mortensson skulle være med.

– Det var da jeg så nivået på programmet. Det ikke var bare et vanlig coverprogram. Det var så mye mer, sier hun.

Finn den nyeste musikken fra Sápmi på Spotify:

Som programleder har hun hørt hver sang opptil flere ganger og det er noe nytt med Marjas musikk hver gang. Det er mye improvisasjon og hun føler at hver ting som legges til er viktig og gir nye følelser.

– Hun klarer å formidle fantastiske ting. Marja formidler naturkraft. For oss som sitter inn i stua med elektronikken vår, så kommer hun med fossen inn i stua vår. Ikke bare den naturlige fossen, men en foss av tårer også, sier hun.

Talentene skal endelig fremføre sine første versjoner av artistenes hits, og artistene blir mildt sagt blåst av banen av talentenes skyhøye nivå.

Talentene skal endelig fremføre sine første versjoner av artistenes hits, og artistene blir mildt sagt blåst av banen av talentenes skyhøye nivå.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat