Hopp til innhold

Donkeyboy-Cato synes det er vanskelig å mene noe om en samisk coverlåt

Den unge sørsamiske joikeren Marja Mortensson pirrer nysgjerrigheten på NRKs nye program «De Neste».

Marja Mortensson er en av talentene i «De Neste».

BÅETIEN?: Da hun hørte at programmet het «De Neste», eller «båetien» på sørsamisk, tenkte hun: «Er jeg den neste artisten?»

Foto: Vegard Breie / Vegard Breie

– Hun synger jo som en gud, sier Cato Sundberg i Donkeyboys.

Nå kan du se det nye TV-programmet «De Neste» på NRK TV, der seks talenter skal tolke gamle hits fra seks kjente artister og fremføre de foran dem.

Artistene og talentene i "De neste"

«DE NESTE»: Talenter på bakerste rad: dePresno, Ylva, Sebastian Zalo, Hedda Mae, Endre Nordvik og Marja Mortensson. Forreste rad: Cato Sundberg, Ingebjørg Bratland, Lene Marlin, Magnus Grønneberg, OnklP og Sondre Lerche

Foto: Vegard Breie / NRK

I første episode synger Marja Mortensson Donkeyboys «City Boy» på sørsamisk. Det er en type låt hun synes var fin å oversette.

– «City Boy» var en sånn type låt, der jeg kunne skrive min definisjon av sangen og fremføre den. En artig utfordring, sier hun.

I salen satt Donkeyboys Cato Sundberg og hørte på.

Han er full av lovord om Marja, men innrømmer at det var litt vanskelig å skulle gi tilbakemeldinger til en sørsamisk versjon av sin egen sang.

– Jeg turte jo ikke å trå feil. Hva skal man mene om en sjanger man ikke har sånn kjempeerfaring med? Da må man følge instinktet sitt, sier han

Han måtte rett og slett gå inn i seg selv og høre på følelsene sine.

Cato Sundberg i Donkeyboys er en av de kjente og kjære artistene som skal bli covret i «De Neste».

SKRYTER AV MARJA: Cato Sundberg mener Marja er den beste tekniske sangeren i «De Neste».

Foto: vegard breie / vegard breie

– Det var artig. Sangene har fulgt artistene i flere år, og så skal jeg lage en ny følelse, eller cover, til dem. Det var veldig spesielt, sier Marja om programmet hun er med på.

Helt Nytt

For Marja var det å lage coverlåter noe nytt, men hun fant tryggheten i å kunne fremføre dem på sørsamisk. Det var litt som å være på hjemmebane.

– Jeg synes det er godt å synge åarjelsaemiengïelesne. Det gjør at musikken får en ekstra dimensjon for meg, så derfor oversetter jeg. Så det var et veldig fint øyeblikk å bare stå der, sier hun.

At vi får høre sørsamisk joik og språk i et slikt program er på ingen måte en selvfølge. Det sørsamiske språket snakkes av veldig få i Norge.

– Det var en viktig faktor om jeg skulle være med i produksjonen at jeg fikk bruke mitt morsmål, sier hun.

Marja Mortensson er en av talentene i «De Neste».

ET SAVN: Marja Mortensson sier at om vi skal fortsette å høre språket, må vi også bruke det.

Foto: vegard breie / vegard breie

For å få dette til må man ha litt kreativitet og mye energi. Spørsmål på norsk og besvart på sørsamisk, før Marja oversatte det til norsk igjen.

Det er mye arbeid, men på den måten kunne hun i hvert fall formidle språket sitt.

– Da blir det kanskje lettere å bli med og bruke vårt språk. For det er det jeg syns er viktig å vise frem. Hele spekteret av våre samiske språk, og sørsamisk er et språk som man savner å høre.

Marja Mortensson.

Skryter av Marja

Sundberg synes det er gøy at NRK har tatt med en artist som er så langt unna det han kaller «P3 hipt».

– Det er veldig kunstnerisk, og det er en del improvisasjon. Jeg får litt sånn filmmusikk-feeling. Og det synes jeg er bra. Det er jo en sterk tradisjon i det her og det er gøy at det blir bevart.

Han sier også at Marja er den artisten med mest særpreg i programmet. Hun har noe som er helt unikt.

– Jeg føler det er rett i gata med filmmusikk. Hun kan gjøre en stor karriere der. Toppen av kaka hadde vært at Hans Zimmer og hun jobber sammen. Det passer så godt til den type stemning, avslutter han.

Programleder for «De Neste», Ida Maria Sivertsen.

MANGE TÅRER: Programleder Ida Maria sier det ble en del tårer når Marja Mortensson sto på scenen.

Foto: Per Heimly

Hun formidler naturkraft

Programleder Ida Maria Sivertsen ble virkelig nysgjerrig på konseptet da hun så at Marja Mortensson skulle være med.

– Det var da jeg så nivået på programmet. Det ikke var bare et vanlig coverprogram. Det var så mye mer, sier hun.

Finn den nyeste musikken fra Sápmi på Spotify:

Som programleder har hun hørt hver sang opptil flere ganger og det er noe nytt med Marjas musikk hver gang. Det er mye improvisasjon og hun føler at hver ting som legges til er viktig og gir nye følelser.

– Hun klarer å formidle fantastiske ting. Marja formidler naturkraft. For oss som sitter inn i stua med elektronikken vår, så kommer hun med fossen inn i stua vår. Ikke bare den naturlige fossen, men en foss av tårer også, sier hun.

Talentene skal endelig fremføre sine første versjoner av artistenes hits, og artistene blir mildt sagt blåst av banen av talentenes skyhøye nivå.

Talentene skal endelig fremføre sine første versjoner av artistenes hits, og artistene blir mildt sagt blåst av banen av talentenes skyhøye nivå.

Korte nyheter

 • Samiske redaktører krangler om pressestøtte

  Den samiske avis- og forleggerforeningen Sálas krever at pressestøtten til SamiMag tilbakebetales i sin helhet.

  Det samiske magasinet Sámimag har fått varsel om at Medietilsynet vil kreve 4,4 millioner kroner tilbakebetalt av tidligere utbetalt pressestøtte.

  Magasinet fikk totalt 11,9 millioner kroner i pressestøtte for 2019 og 2020, som Medieklagemenda har avgjort de ikke hadde krav på. Nå krever Medietilsynet 4,4 millioner kroner tilbake.

  Daglig leder Jan Skoglund Paltto har overfor fagavisen Journalisten kalt pengekravet en skandale.

  Eierselskapet Isámi Press AS fikk et regnskapsmessig overskudd i 2020 på 6,8 millioner kroner. I 2019 var resultatet på - 1,6 millioner kroner.

  Vánhen Jan Skoglund Paltto
  Foto: Klemet Anders Sara / NRK
 • – Ållu siellde. Ij la åvvå jahkedahtte

  Maŋemus jagijt lij tsjekkera Ove lunna årrum madi Stájgon manádin. Sådnåbiejve de nieljes sijájs bijllasårmmimin hekkav massin.

  Ove Strand, guhti Strávvuonan Stájgon årru, lájggi gådijt turistajda. Danna lidjin låges Tsjekkias maŋemus vahko årrum, ja guollidam.

  Sådnåbiejve galggin gålmås sijájs sijddaj Tsjekkiaj. Guovtes dat vegas válljijga sijáv girddesalljuj Bådåddjuj suvddet. Valla nav guhkás ettjin boade. Sådnåbiejve massin nieljes hekkav bijllasårmmimin Stággotunellan.

  Ove Strand sijáv riek buoragit dåbdåj.

  – Dat la ållu siellde. Lidjiv sijá ságajn bielle tijma åvddåla gå vuolggin, ja sij lidjin riek buorre mielan, ja ávvusin juo boahtte jage vat ruoptus boahtet. Valla nav guhkás ettjin boade.

  – Muv ájádusá dal manni familjajda Tsjekkian, dan vehkaj gudi dási Stájgguj báhtsin, ja aj traktorvuoddjáj, javllá Ove Strand.

  Lågå ienenbuv dan birra dánna

  Ove Strand, Steigen
  Foto: Elena Paulsen / NRK
 • NATO-åhtsåmus Svierigis dal sáddiduvvá

  Dav diedet Svieriga ráddidus udnásj præssadiedádusán. Rijkabiejvve la uddni Nato-ássjev dágástallam. Danna bådij åvddån ráddidusán la nanos doarjja åhtsåmussaj. Dåssju guokta belludagá vuosteldin Nato sebrulasjvuohtaj; Birásbelludahka ja Gårobelludahka.

  – Ukraina lådalibme tjielggasit vuoset mav Gárjjelrijkka máhttá dahkat. Mij de vierttip dasi dan ássjáj dåmadit Gárjjelrijkka sæmmi lahkáj midjij vuodal. Ja jus Svierik la ájnna rijkka Lullemera guovlon mij ij la Nato-sebrulasj, de lip nievres vidjurijn, tjielggij svieriga stáhtaministar Magdalena Andersson.

  Lågå ienep dánna:

  Soldater fra US Marine Corps på plass i nord for NATO-øvelsen Cold Repsonse 2022. Tilsammen deltar 30.000 soldater fra 27 nasjoner i den lenge planlagte stor-øvelsen.
  Foto: Theodor Haugen/ Forsvaret / Theodor Haugen/ Forsvaret