Hopp til innhold

Kroken på døra for Samisk Hus?

Leder Arve Nordland er bekymret. Verken Oslo kommune eller Akershus fylkeskommune er interessert i å gå inn i stiftelsen Samisk Hus i Oslo.

Arve Nordland

Leder Arve Nordland i Samisk Hus iOslo mener at dersom de må legge ned drifta, så er det en falliterklæring overfor samene i hovedstaden.

Foto: Privat

– Vi har nå fått nei fra to sentrale aktører og dette er veldig kritisk for oss. Det vil være et spørsmål om vi i det hele tatt kan eksistere videre fra 2012, sier leder Arve Nordland i Samisk Hus i Oslo.

Foreningen Samisk Hus i Oslo vedtok i sommer å omorganisere driften og bli til en stiftelse , noe som er i tråd med Sametingets institusjonsmelding.

Dette ble vedtatt fordi man ønsket en profesjonalisering av driften av Samisk Hus i Oslo, som siden oppstarten i 2004 har blitt drevet av tre samiske organisasjoner.

– Vi ser at vi ikke kan drive dette på idealistisk bakgrunn, sier Nordland.

Ambisjonene for foreningen har vært å etablere et eget Samisk Hus som med tid skulle fungert som et samisk kultursenter i Norges hovedstad.

Flere samer i Oslo har også tidligere uttalt et ønske om en ny organisering .

– De har instruert oss

Foreningen Samisk Hus i Oslo inviterte så tidligere i år både Sametinget, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune om å bli med i stiftelsen, slik at de sammen ville blitt ansvarliggjort for videre drift.

Nå har to av disse sagt nei. Sametinget har hele tiden oppmuntret foreningen om å bli til en stiftelse, sier leder Arve Nordland.

– Det er de som har instruert oss. Nå klarer ikke vi i foreningen å ordne opp i dette selv, og vi trenger hjelp fra både administrativt og politisk hold i Sametinget. Jeg tror også at Sametinget må lobbyere overfor både kommunen og fylket for å prøve denne saken på nytt igjen, sukker Arve Nordland.

Sametinget og Oslo kommune har siden oppstarten av Samisk Hus i Oslo bevilget tilsammen 600.000 kroner årlig i driftsstøtte.

Motstridende tilbakemeldinger

Leder Arve Nordland reagerer på at signalene som er kommet fra Sametinget står så i kontrast til de tilbakemeldingene som han har fått fra både Oslo kommune og Akershus fylkeskommune.

Oslo kommune sier at de ikke oppnevner representanter til styringsorganer i private virksomheter som kommunen samhandler med.

I Akershus fylkeskommune er ikke saken behandlet politisk ennå, men den muntlige tilbakemeldingen har vært at de ser det som problematisk å gå inn i stiftelser da de har dårlige erfaringer med en slik type organisasjonsmodell.

– De sier faktisk at det ville vært lettere for dem å gi økonomisk støtte til foreningen Samisk Hus i Oslo, fremfor stiftelsen Samisk Hus i Oslo, sier Arve Nordland.

Sametinget lover å stille opp

Vibeke Larsen

Sametingsråd Vibeke Larsen.

Foto: Arbeiderpartiets sametingsgruppe

Rådsmedlem Vibeke Larsen synes at det er svært beklagelig at både Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har sagt nei til å bli med i stiftelsen.

Men det forandrer ikke Sametingets ansvar, sier hun.

– Sametinget kan gå alene inn i en stiftelse sammen med de frivillige organisasjonene og det vil vi fortsatt gjøre. Jeg ser ingen grunn til å ikke opprettholde driftstilskuddet fra Sametinget. Det vil ogsi bli satt av midler til å gå inn med stiftelseskapital til neste år. Den prosessen vil fortsette, sier Larsen.

På et generelt grunnlag har ikke Sametinget i det nyeste budsjettforslaget fra staten særlig rom for nye tiltak, men rådsmedlem Vibeke Larsen sier at det handler om å prioritere midlene.

– Skuffende at de ikke tar ansvar

Sametinget har ønsket en stiftelsesform for at andre offentlige organer og etater kan gå inn for å ta et økonomisk ansvar for samiske grupper. Det har også vært ønskelig fra Sametingets side at flere forpliktet seg til å sikre driftsgrunnlaget til Samisk Hus i Oslo.

Vibeke Larsen sier at det er svært skuffende at verken Oslo eller Akershus ser ut til å være villig til å ta ansvar for den samiske befolkningen bosatt i og utenfor Oslo-området. Hun vil nå gå i dialog med både kommunen og fylket.

– Vi vil ta kontakt med både fylkeskommunen og kommunen for en politisk dialog først og fremst for å få klarhet i hvorfor de ikke vil gå inn i en stiftelse, og dernest om de kan stille opp med en årlig driftsstøtte. Det er jo det viktigste for Samisk Hus i Oslo nå, å få flere bidragsytere som kan sikre daglig drift.

Korte nyheter

  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB