Hopp til innhold

– Må være optimist

Lederen i Samisk Hus i Oslo har knappe tre måneder på seg å ordne opp i situasjonen med mangel på lokaler.

Arve Nordland

Leder Arve Nordland er spent, men optimistisk med tanke på fremtiden til Samisk Hus i Oslo.

Foto: Privat

– Vi har sendt en søknad til bygningseier med forespørsel om tre måneders forlengelse av leia i Akersgata 34, da ville vi hatt lokalene frem til årsskiftet. Vi har også søkt om å få ned husleia, fordi den spiser opp hele driftsbudsjettet vårt, sier Arve Nordland.

Ifølge Nordland, som er leder i Samisk Hus i Oslo, har bygningseier Entra eiendom lovet å behandle søknaden tidlig i august etter ferien.

Enten vinn eller forsvinn

Siden 2004 har Samisk Hus holdt til i kontorlokaler midt i Oslo sentrum, men i slutten av september er det slutt for da går husleiekontrakten ut. Slik situasjonen er nå, har man heller ikke funnet noen andre passende lokaler.

Dersom Entra eiendom som eier lokalene i Akersgata 34 nå avslår søknaden, står Samisk Hus i Oslo bokstavelig talt på gata.

– Da har vi et problem, men jeg tror at vi har fått til en god dialog med utleier. De sier at også de føler sitt samfunnsansvar og forstår at vi er i en hardt presset situasjon. Vi har ikke fått noe klart svar ennå, men signalene var at de vil hjelpe oss, sier Arve Nordland.

På etterskudd med leia

Denne uka møttes utleier og Samisk Hus for et dialogmøte. Samisk Hus har bedt om å en reduksjon i husleien som nå er på 45.000,- kroner i måneden, noe foreningen ikke har råd til. Samisk Hus i Oslo er allerede på etterskudd med husleia for to-tre måneder og har utestående husleie på minst 90.000,- kroner.

Årlig mottar foreningen Samisk Hus i Oslo et driftstilskudd fra Sametinget og Oslo kommune på 454.000,-, som skal dekke både husleie og andre løpende utgifter.

– Vi vil gå med underskudd på 70.000,- kroner i 2011 dersom vi skal fortsette å betale den husleia som vi har nå, sier Nordland.

Tidligere denne uka møttes også Samisk Hus med administrasjonen i Sametinget for å diskutere veien videre siden foreningen Samisk Hus i Oslo ble vedtatt å omstruktureres til en stiftelse nylig.

Leder Arve Nordland vil be Sametinget om en tilleggsbevilgning for 2011 slik at foreningen får nedbetalt gjelda til utleier.

Drømmen om kulturhus

I tillegg starter også nå arbeidet med å finne nye lokaler for fullt. I august skal det være et møte med Oslo kommune der foreningen vil forhøre seg om kommunen har nye lokaler for hånd. På sikt vil man også jobbe for å få et eget hus som skal være spesialsydd for de aktivitetene man ønsker å ha i et Samisk Hus i Norges hovedstad. Drømmen er at det skal fungere som et kulturhus, sier lederen.

Men han regner med at det er et arbeid som vil ta mange, mange år.

– Vi må være flinke til å selge ideen om hva et Samisk Hus skal være i Oslo og vi må nok være kreative i å finne samarbeidspartnere. Vi ønsker å ha med Sametinget og kommunen i stiftelsen, slik at de også får et ansvar for å sikre Oslo-samene et godt nok tilbud.

Bysamene har etterspurt et nytt og bedre Samisk Hus i mange år . Lederen i foreningen Samisk Hus i Oslo har ambisjoner om å åpne opp huset for alle som ønsker det.

– Samisk Hus skal ikke bare være for samer, det skal være et sted hvor skolebarn kan komme for å lære om samisk historie eller utenlandske delegasjoner kan komme å oppleve samisk kultur. Slik jeg ser fremtidens Samisk Hus, så skal det være et informasjonssenter og et utstillingsvindu av det samiske, sier leder Arve Nordland.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK