Kampklar Mari Boine: – Jeg vil være sammen med ungdommene som lenker seg fast

Verdensstjernen utelukker ikke helt at også hun låser seg i lenker foran anleggsmaskinene ved Repparfjorden.

Mari Boine (t.v.) og Ella Marie Hætta Isaksen

SAMMEN I KAMPEN: Mari Boine (t.v.) og Ella Marie Hætta Isaksen vil vise sin motstand mot ny gruvedrift ved Repparfjorden. Bildet er fra sendingen Kvelden før kvelden i NRK i desember.

Foto: NRK

– Ja, det vil jeg gjøre, tenkte jeg umiddelbart. Så kom jeg på at jeg er 62 år, og har kanskje ikke krefter til å aksjonere slik som ungdommene. Men hvem vet, kan hende at jeg også havner der, sier Mari Boine til NRK.

Helt klar er hun imidlertid på at hun vil støtte «Stjernekamp»-vinner Ella Marie Hætta Isaksen (21) den dagen hun lenker seg fast i kjettinger for å stanse gruvestarten ved Repparfjorden i Finnmark.

– Jeg vil være tilstede og stille meg bak ungdommene som kjemper i mot, sier Boine.

Torsdag ga regjeringen tillatelse til oppstart av kobbergruve i Nussir-feltet i Kvalsund. I kommunen ble vedtaket feiret med kake .

– Sorgens dag

– For meg ble det en sorgens dag, sier Mari Boine.

Hun mener regjeringa overkjører både miljøhensyn og reindriftens interesser.

– Ingen ting overrasker meg lenger med dagens regjering, sier hun.

Hvilke forhåpninger har du?

– Min ene halvdel har tro på aksjonen. Den andre halvdelen er mer pessimist. Det virker som om at det først må bli en katastrofe før de ansvarlige reagerer. Men da kan det være for sent, svarer Boine.

Med sitt engasjement håper Boine å få flere til å slutte seg om aksjonen mot gruvedrift.

– Jeg har ikke gitt opp helt, sier hun.

96-åring sier stopp

Agnete Lorås er født ved Repparfjorden. I høst fortalte 96-åringen sin historie til NRK . I 70 år bar hun på hemmeligheten om at hun er same.

– Fredag fortalte jeg mamma om hva som er i ferd med å skje. Hun ble virkelig engasjert, forteller datteren Gerd Lorås (66) til NRK.

IKKE ØDELEGG REPPARFJORDEN - Agnete som snart er 100 år - vil på tampen av sitt liv være med å kjempe for å berge...

Publisert av Gerd Lorås Torsdag 14. februar 2019

– Det er viktig å passe på at Repparfjorden ikke blir forurenset. Folk skal jo bo der, sier Agnete Lorås i videoen på Facebook.

Lørdag var det aksjoner over hele landet mot regjeringens gruvetillatelse.

– Jeg er på vei til Trondheim-sentrum nå for å demonstrere, sier Gerd Lorås.

Demonstrasjon mot gruvedrift

TROMSØ: Flere hundre mennesker protesterte i Tromsø mot regjeringens gruve-ja. Omlag 150 møtte opp i Alta. Også på Torgallmenningen i Bergen ble det demonstrert.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Ministeren: – Klokt vedtak

Ingen av protestene får næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å endre på vedtaket om gruvetillatelse.

– Jeg er sikker på at vi har gjort et klokt vedtak som vil skape næringsutvikling og nye arbeidsplasser innenfor forsvarlige rammevilkår både hva gjelder miljø og reindrift, sier Røe Isaksen til NRK.

– Dere blir i dag beskylt for å gi tillatelse til den største miljø- og urfolkskatastrofen i nyere tid. Hva tenker du om det?

– Det synes jeg er en voldsom overdrivelse, svarer statsråden og viser til at det også finnes mange tilhengere av gruvedrift i Kvalsund.

Torbjørn Røe Isaksen møter Sametinget.

KAN KLAGE: – I vårt demokrati har man rett til å klage på vedtak som fattes. Eventuelle klager vil bli behandlet på en skikkelig måte, sier statsråd Røe Isaksen. Bildet er fra et med sametingspresident Aili Keskitalo og sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Det er et stort flertall for gruvedrift både i kommunestyret i Kvalsund og i fylkestinget i Finnmark. Også NHO er en sterk tilhenger, sier statsråden.

Han mener at regjeringa har kommet frem til avveininger som tar hensyn både til reindriftsnæringa og gruvenæringa.