Hopp til innhold

Kampklar Mari Boine: – Jeg vil være sammen med ungdommene som lenker seg fast

Verdensstjernen utelukker ikke helt at også hun låser seg i lenker foran anleggsmaskinene ved Repparfjorden.

Mari Boine (t.v.) og Ella Marie Hætta Isaksen

SAMMEN I KAMPEN: Mari Boine (t.v.) og Ella Marie Hætta Isaksen vil vise sin motstand mot ny gruvedrift ved Repparfjorden. Bildet er fra sendingen Kvelden før kvelden i NRK i desember.

Foto: NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Ja, det vil jeg gjøre, tenkte jeg umiddelbart. Så kom jeg på at jeg er 62 år, og har kanskje ikke krefter til å aksjonere slik som ungdommene. Men hvem vet, kan hende at jeg også havner der, sier Mari Boine til NRK.

Helt klar er hun imidlertid på at hun vil støtte «Stjernekamp»-vinner Ella Marie Hætta Isaksen (21) den dagen hun lenker seg fast i kjettinger for å stanse gruvestarten ved Repparfjorden i Finnmark.

– Jeg vil være tilstede og stille meg bak ungdommene som kjemper i mot, sier Boine.

Torsdag ga regjeringen tillatelse til oppstart av kobbergruve i Nussir-feltet i Kvalsund. I kommunen ble vedtaket feiret med kake .

– Sorgens dag

– For meg ble det en sorgens dag, sier Mari Boine.

Hun mener regjeringa overkjører både miljøhensyn og reindriftens interesser.

– Ingen ting overrasker meg lenger med dagens regjering, sier hun.

Hvilke forhåpninger har du?

– Min ene halvdel har tro på aksjonen. Den andre halvdelen er mer pessimist. Det virker som om at det først må bli en katastrofe før de ansvarlige reagerer. Men da kan det være for sent, svarer Boine.

Med sitt engasjement håper Boine å få flere til å slutte seg om aksjonen mot gruvedrift.

– Jeg har ikke gitt opp helt, sier hun.

96-åring sier stopp

Agnete Lorås er født ved Repparfjorden. I høst fortalte 96-åringen sin historie til NRK . I 70 år bar hun på hemmeligheten om at hun er same.

– Fredag fortalte jeg mamma om hva som er i ferd med å skje. Hun ble virkelig engasjert, forteller datteren Gerd Lorås (66) til NRK.

– Det er viktig å passe på at Repparfjorden ikke blir forurenset. Folk skal jo bo der, sier Agnete Lorås i videoen på Facebook.

Lørdag var det aksjoner over hele landet mot regjeringens gruvetillatelse.

– Jeg er på vei til Trondheim-sentrum nå for å demonstrere, sier Gerd Lorås.

Demonstrasjon mot gruvedrift

TROMSØ: Flere hundre mennesker protesterte i Tromsø mot regjeringens gruve-ja. Omlag 150 møtte opp i Alta. Også på Torgallmenningen i Bergen ble det demonstrert.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Ministeren: – Klokt vedtak

Ingen av protestene får næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å endre på vedtaket om gruvetillatelse.

– Jeg er sikker på at vi har gjort et klokt vedtak som vil skape næringsutvikling og nye arbeidsplasser innenfor forsvarlige rammevilkår både hva gjelder miljø og reindrift, sier Røe Isaksen til NRK.

– Dere blir i dag beskylt for å gi tillatelse til den største miljø- og urfolkskatastrofen i nyere tid. Hva tenker du om det?

– Det synes jeg er en voldsom overdrivelse, svarer statsråden og viser til at det også finnes mange tilhengere av gruvedrift i Kvalsund.

Torbjørn Røe Isaksen møter Sametinget.

KAN KLAGE: – I vårt demokrati har man rett til å klage på vedtak som fattes. Eventuelle klager vil bli behandlet på en skikkelig måte, sier statsråd Røe Isaksen. Bildet er fra et med sametingspresident Aili Keskitalo og sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Det er et stort flertall for gruvedrift både i kommunestyret i Kvalsund og i fylkestinget i Finnmark. Også NHO er en sterk tilhenger, sier statsråden.

Han mener at regjeringa har kommet frem til avveininger som tar hensyn både til reindriftsnæringa og gruvenæringa.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse