Kvalsund feirer Nussir-vedtaket med bløtkake

– Dette må feires. Bløtkakene er allerede på plass på rådhuset i Kvalsund, jubler kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

Kvalsund feirer Nussir-vedtaket

LAGER KAKEFEST: Regjeringens ja til gruvedrift på Nussir-feltet skaper bløtkakefest på Rådhuset i Kvalsund.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I dag ga regjeringen grønt lys for oppstart av gruvedrift i Kvalsund. Avgjørelsen kunne ikke ha kommet på en bedre dag, ifølge ordføreren i Kvalsund.

Terje Wikstrøm med bløtkake på rådhuset

– GLEDENS DAG: Regjeringens ja til gruvedrift på Nussir-feltet vil gi ny vekst i Kvalsund. Dette må feires på behørig måte, sier ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Tilfeldigvis har vi også kommunestyremøte i dag. Jeg ser frem til å formidle gladmeldingen fra regjeringen til kommunestyret, sier en strålende fornøyd ordfører.

Og Wikstrøm legger til:

– Dagen i dag er en gledens dag på alle måter. Det legger jeg ikke skjul på, sier Wikstrøm.

Men Ap-ordføreren har ennå ikke rukket å gå gjennom vedtaket fra regjeringen.

– Men forutsetningene som er tatt i vedtaket, virker å være fornuftige. Nussir er pålagt å ta hensyn til reindrifta i kritiske faser, for eksempel under kalvinga, sier Wikstrøm.

Etter hans mening har regjeringa med dette klart å forene industrinæringa og reindriftsnæringa på en hensiktsmessig måte.

– Skaper etterlengtede arbeidsplasser

Vedtaket fra regjeringa er ifølge ham etterlengtet. Flertallet i Kvalsund kommunestyre har helt siden 2007 kjempet for ny oppstart av gruvevirksomheten.

– 300 nye arbeidsplasser betyr mye for en liten kommune som Kvalsund, og vil uten tvil skape ny vekst i regionen, mener Wikstrøm.

I forrige gruveperiode lå innbyggertallet i Kvalsund mellom 1.800 og 1.900. Tallet er redusert til under tusen i dag.

– Matematikken er derfor enkel; nye arbeidsplasser skaper vekst, mener ordfører Terje Wikstrøm.

Skuffet over Sametinget

Ella Marie Hætta Isaksen støtter Jovsset Ante Sara

VIL LENKE SEG FAST: – Jeg er klar til å lenke meg fast sammen med 2500 andre når anleggsmaskinene kommer til området, sier artist Ella Marie Hætta Isaksen.

Foto: Natur og ungdom

Han har registrert at Stjernekamp-artist Ella Marie Hætta Isaksen er klar til å bryte loven for å stoppe vedtaket.

– Jeg har full respekt for at man har ulike syn på saken. Men vi lever tross alt i et demokrati, og må selvsagt følge opp lovlige vedtak, mener Wikstrøm.

Også NSR-leder Runar Myrnes Balto lover en fortsatt kamp fra Sametinget mot vedtaket. Kvalsund-ordføreren legger ikke skjul på sin skuffelse.

– Når Sametinget kjemper for samiske interesser, så glemmer de at Kvalsund er en sjøsamisk kommune, som også trenger utvikling, sier ordføreren.

Slutter seg lenkegjengen

Beaska Niillas

KAMPKLAR: Også tidligere NSR-leder Beaska Niillas vil slutte seg til lenkegjengen som kjemper mot gruvevirksomhet i Kvalsund.

Foto: Harry Johansen / NRK

Tidligere NSR-leder Beaska Niillas er klar til å lenke seg fast sammen med Stjernekamp-Ella og 2500 andre, når anleggsmaskinene kommer til området.

– Ordføreren i Kvalsund trekker frem det sjøsamiske kortet slik det passer ham. Kampen mot giftige gruveslam i fjorden vil være til nytte også for sjøsamiske samfunn, sier en kampklar aksjonist, Beaska Niillas.