Hopp til innhold

2900 vil stoppe gruveprosjektet i Kvalsund: – Folk over hele landet er opprørt og forbannet

Ella Marie Hætta Isaksen oppfordrer folk til å bryte loven for å få regjeringen til å snu i sitt vedtak om å gi Nussir lov til å starte gruvedrift i Kvalsund. Hun har mange med seg allerede.

Natur og ungdom

Det kan bli mange aksjoner i Kvalsund det kommende året, om ikke klagene den mot driftskonsesjon til Nussir når fram.

Foto: Natur og Ungdom

– Jeg mener oppriktig at det er min og alles plikt å stille opp og protestere med alt vi kan nå. Selv om det betyr det at vi må bryte en lov, så mener jeg det er vår plikt, sier Stjernekamp-vinneren og tidligere leder i Finnmark Natur og Ungdom, Ella Marie Hætta Isaksen.

Hun ble svært skuffet da hun hørte nyheten om at gruveselskapet Nussir har fått driftskonsesjon.

Tanaværingen tror ikke kampen er tapt, og hun er villig til å strekke seg langt for å stoppe prosjektet i Kvalsund.

– Jeg har stått klar med lenkene i flere år. Jeg kommer til å lenke meg fast i ett år om det skal til for å få regjeringa til å snu, sier Hætta Isaksen.

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen er villig til å gå langt for å stoppe Nussir-prosjektet.

Foto: Natur og ungdom

2900 har meldt seg

Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, er klar på at gruveprosjektet i Kvalsund er det største overgrepet mot natur og urfolk i nyere tid.

Naturvernorganisasjon vil i første omgang levere en klage på vedtaket, og de håper at regjeringen snur før anleggsmaskinene ruller inn i Kvalsund.

– Stanser de ikke prosjektet så vil vi gå i gang med sivilt ulydige aksjoner når gruva skal bygges, sier Eiterjord, som tror at det kan skje innen ett år.

Om de må aksjonere, så har de mange som vil bidra til å stoppe gruveprosjektet.

– Vi vil mobilisere stort. 2900 personer har meldt seg for ulydige aksjoner, sier lederen i Natur og Ungdom, som er klar på at dette kan bli en ny Alta-sak.

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, håper at de klarer å snu vedtaket om gruvedrift i Kvalsund før anleggsmaskinene ruller inn.

Foto: Anna Birkeland Olderud / Natur og Ungdom

Lytter ikke til Sametinget

Ella Marie Hætta Isaksen sier hun blir utrolig sint og lei seg, for hun mener regjeringen tråkker på hennes folk.

Et stort flertallet på Sametinget og reindriften i området ønsker ikke gruvedrift, og deres innsigelser mener hun ikke blir respektert.

– De blir tatt inn til konsultasjon, men de lytter ikke til det de har å si, sier Isaksen Hætta.

Øystein Rushfeldt foran Repparfjorden.

Øystein Rushfeldt er glad for at regjeringen støtter Nussir-prosjektet. Men mange er villig til å bryte loven for å stanse hans prosjekt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Aksjoner over hele landet

Det nasjonale engasjementet har alt å si, mener naturvernorganisasjonene og Ella Marie Hætta Isaksen.

– For å få muligheten til å banke vett inn i regjeringen, så må vi gjøre som vi har lovet, og vi har lovet en Alta-sak. Da trenger vi så mange vi kan få. Det er alles plikt å stille opp nå, sier Stjernekamp-vinneren.

Gaute Eiterjord sier de ikke kommer til å gi seg.

De skal avholde demonstrasjoner i Oslo, Tromsø, Alta, Bergen, Hamar og flere plasser i fredag og lørdag.

– Folk over hele landet er opprørt, frustrert og forbannet på regjeringen som har gitt ja til miljøkatastrofen, sier Eiterjord.

Natur og Ungdom

På fredag vil Natur og Ungdom stille seg opp foran slottet for å protestere mot gruvevedtaket.

Foto: Natur og Ungdom

Betegner gruvenyheten som en gledens dag

Samtidig er det en gledens dag i Kvalsund. Sjøsame og varaordfører i Kvalsund kommune, Jan Arvid Johansen (KrF), mener det var på tide med en avgjørelse i Nussir-saken.

Johansen sier det er en viktig dag for innbyggerne i Kvalsund, Finnmark og Norge. Han mener det blir det reneste kobberet på markedet, og som kommer til å utvinnes med de strengeste miljøkrav som finns på gruvedrift.

– Meningene er nok delte, men av de jeg snakker med så er nok flest glad for dette vedtaket. Det vil gi et stort løft i Kvalsund, sier varaordføreren.

Kvalsund-ordførerer Terje Wikstrøm

Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm (Ap) gledet seg over nyheten om at Nussir hadde fått driftskonsesjon. Han sa det trolig ble kake under dagens kommunestyre.

Foto: Allan Klo / NRK