Hopp til innhold

Frykter at sjøsamesenter legges ned

Porsanger kommune har kuttet bevilgningene til Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord.

Sigvald Persen

Lederen for Sjøsamisk kompetansesenter

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Grunntilskuddet får vi fra Porsanger kommune og Sametinget. I år har vi ikke lenger fått støtte fra kommunen. Derfor har det finansielle grunnlaget for driften blitt forverret betraktelig og derfor har vi sett oss nødt til å innskrenke virksomheten.

Slik beskriver lederen for Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord, Sigvald Persen, situasjonen til senteret.

– Ikke lenger grunnlag for drift

Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord ble i sin tid startet på initiativ fra kommunen, og varaordfører Reidunn Hesjevik (H) bekrefter at kommunen ikke lenger vil være med på å finansiere driften. Hun kan heller ikke love støtte til neste år.

– Det handler om prioriteringer. Jeg kan ikke love noe støtte for 2013. Det skal opp til behandling i desember på budsjettmøtet og da vil kommunestyret ta stilling til det, forklarer Hesjevik.

Sigvald Persen sier at det ikke lenger vil være grunnlag for drift hvis kommunestyret ikke bevilger penger for neste år.

– Jeg synes det er trist og forferdelig hvis det blir slik at vi ikke lenger har mulighet til å jobbe videre med det arbeidet vi har startet på, sier Persen.

«Mearrasámi Diehtoguovddáš - Sjøsamisk kompetansesenter» - er en stiftelse etablert i 2002. Stiftelsen har som formål å arbeide for å fremme kunnskap om den sjøsamiske befolkningen og de utfordringene den står ovenfor i dagens samfunn. Senteret ble åpnet 6. februar 2003 og har i dag to ansatte.

Tradisjonelt er bosetningen basert på naturressursene som det materielle og kulturelle grunnlaget. De rike ressursene i fjordene og landet rundt fjordene var selve hjørnesteinen og ga et rikt og mangfoldig livsgrunnlag.

Til dette levesettet ble det en kultur som er basert på en flere tusen års erfaring for utnytting av det grunnlaget som naturen ga.

Helt siden oppstarten av senteret har vi arbeidet med å dokumentere befolkningens utnytting av landskapet både på land og på sjø.

Korte nyheter

 • Snøen vender tilbake – ber folk være varsom i trafikken

  Snøen har begynt å dale ned i Troms og Nordre Nordland. Det er ventet at flere centimeter med snø vil legge seg i lavlandet.

  Vegtrafikksentralen nord melder torsdag kveld at det stedvis er snødekte og glatte veibaner på både riksveier og fylkesveier i både Nordland og Troms og Finnmark.

  Meteorologens har ei klar oppfordring til folk som kjører med sommerdekk:

  – En bør være obs på kjøreforholdene i denne perioden

  Det kan komme mellom 5 til 15 centimeter med snø..

 • Galgga lohkat dáruiduhttinraporta

  Neavttár ja dálá Kvääniteatteri hálddahushoavdda Inger Birkelund, lea okta gii galgga lohkat dán dáruiduhttinraporta maid Duohtavuođa- ja soabadankommišuvdna ovdanbuktá.

  Son galgga lávdái bearjadaga. Birkelund lohká sámi ja kvena sogalaš, danin lea dáruiduhttinraporta sutnje hui dehálaš.

  Sus gal leat vuordámušat eiseválddiide dán hárrái, vuordá doaimma čuovvuluvvot.

  Dás gulat go hállá dán birar.

  Kvääniteatteri halddahushoavda okta 100 olbmos gii galgga lohkat dáruiduhttinraporta.
 • Nye angrep mot Kyiv - Tre drept - deriblant barn

  Russland angrep i natt Kyiv med ballistiske missiler. Tre mennesker skal ha mistet livet. To av dem skal ha vært barn.

  Ukrainerne hevder de skøt ned missilene som kom fra Russland. Skadene skal ha oppstått da rester av missiler falt ned.

  Tre mennesker mistet livet, melder myndighetene i Kyiv. To av de døde skal være barn. Det minste barnet var fem år gammel, det eldste tolv.

  I tillegg fikk minst 14 mennesker skader.