Hopp til innhold

Fakkeltog mot skolenedleggelser

I Børselv og Billefjord i Porsanger holdes det mandag fakkeltog mot kommunestyrets vedtak om å legge ned skolene i de to bygdene.

Fakkeltog for sikrere vei

Illustrasjonsbilde for fakkeltog. Menneskene på bildet har ingen tilknytning til denne saken.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Parolene er «La skolene bestå!» og «Ikke en spiker - vi vil ikke ha den siste spikeren i kista for bygdene våre!».

Fakkeltogene starter om morgenen i de respektivre bygdene og avsluttes utenfor rådhuset i Lakselv senere på dagen.

Skolene i Børselv og Billefjord anses som viktige for bevaringen av kven- og samekulturen i Porsanger-regionen.

En «lurvete» saksbehandling

14. desember i fjor vedtok flertallet i kommunestyret å legge ned Børselv oppvekstsenter og å sterkt redusere tilbudene ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter. Bare tilbudet for 1. til 4. klasse skal bestå ved skolen i Billefjord.

Det er Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) som utgjør flertallet i kommunestyret. Vedtaket om skolenedleggelse ble gjort med ti mot ni stemmer.

Vedtaket ble da meldt til Fylkesmannen i Finnmark for lovlighetskontroll. Klagerne viser blant annet til at nedleggingsvedtaket bryter gjeldende forvaltningsregler.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H) og flertallet i kommunestyret har ikke fulgt forvaltningsreglene ved skolenedleggelsesvedtaket, hevder opposisjonen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I følge gjeldende regler for skolenedleggelse kreves det både konsekvensutredning og en høringsrunde blant berørte parter. I forvaltningsreglene kreves det blant annet at alle kommunene skal ha en skolebruksplan.

I høringsrunden skal kommunen innhente uttalelser fra Foreldreråd og Samarbeidsutvalg ved de skolene forskriften rører ved. Også fagforeningene til lærerne og andre ansatte har rett til å uttale seg. Lag og foreninger i nærmiljøet skal også gis mulighet til å si hva de mener.

Det er ulovleg å leggje ned ein skule - eller ta bort årskull ved ein skule - berre som del av eit budsjettvedtak

Skulenedlegging: Geldande forvaltningsreglar

– Ennå ikke oppe i kommunestyret

I inneværende skoleår er det 21 elever ved Børselv oppvekstsenter og 29 elever ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter.

Billefjord anses som et viktig område sjøsamisk kultur i Porsanger. Børselv er den kvænske bastionen i kommunen.

Skole i indre-billefjord

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter ligger i Indre Billefjord.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Selv om det har gått mer enn tre måneder siden klagen er sendt til Fylkesmannen i Finnmark, der den ennå ikke behandlet. Fylkesmannen har imidlertid sendt saken tilbake til Porsanger kommune. Det er nemlig slik at kommunestyret først skal behandle klagen før den sendes til Fylkesmannen for lovlighetskontroll.

Lovlighetskontrollen ble ikke tatt opp som egen sak da kommunestyret var samlet i februar.

Utdanningsforbundet i Porsanger skrev 18. januar i år et brev til kommunen der de på bakgrunn av lovlighetsklagen ber kommunestyret å omgjøre nedleggelsesvedtaket.

– Prosessen i forkant av 14.12.2011 har, etter vår mening, ikke vært spesielt god. Tiden fra forslagene har vært kjent til vedtakene ble fattet har vært for knapp, påpekes det blant annet i brevet.

Avlyst kommunestyremøte

Opposisjonen hadde håpet at lovlighetskontrollen ville bli tatt opp 29. mars, men dette møtet er imidlertid blitt avlyst. Dette betyr at saken først eventuelt vil bli behandlet i kommunestyremøtet 10. mai, fem måneder etter at kravet ble satt frem.

Dette har fått Landslaget for nærmiljøskolen (LUFS) til å reagere. Derfor ble det 21. mars sendt et brev til Fylkesmannen i Finnmark, der de påpeker de uheldige sidene ved behandlingen av denne saken.

I praksis tek Porsanger kommune frå dei folkevalde den retten dei har etter lova, til å fremje lovlegkontroll jf. kommunelova §59.

LUFS sitt brev til Fylkesmannen i Finnmark

LUFS skriver at de i lys av disse nye opplysningene krever at Fylkesmannen i Finnmark revurderer standpunktet sitt om utsettelse iverksetting av nedleggelse av to skoler i sak «PS 93/11 Årsbudsjett 2012 og Økonomiplan 2012-2015 for Porsanger kommune».

– Vi reknar med at Fylkesmannen handsamar dette omgåande som ei hastesak, skriver leder Brite Kandal i brevet.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse