Hopp til innhold

Fakkeltog mot skolenedleggelser

I Børselv og Billefjord i Porsanger holdes det mandag fakkeltog mot kommunestyrets vedtak om å legge ned skolene i de to bygdene.

Fakkeltog for sikrere vei

Illustrasjonsbilde for fakkeltog. Menneskene på bildet har ingen tilknytning til denne saken.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Parolene er «La skolene bestå!» og «Ikke en spiker - vi vil ikke ha den siste spikeren i kista for bygdene våre!».

Fakkeltogene starter om morgenen i de respektivre bygdene og avsluttes utenfor rådhuset i Lakselv senere på dagen.

Skolene i Børselv og Billefjord anses som viktige for bevaringen av kven- og samekulturen i Porsanger-regionen.

En «lurvete» saksbehandling

14. desember i fjor vedtok flertallet i kommunestyret å legge ned Børselv oppvekstsenter og å sterkt redusere tilbudene ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter. Bare tilbudet for 1. til 4. klasse skal bestå ved skolen i Billefjord.

Det er Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) som utgjør flertallet i kommunestyret. Vedtaket om skolenedleggelse ble gjort med ti mot ni stemmer.

Vedtaket ble da meldt til Fylkesmannen i Finnmark for lovlighetskontroll. Klagerne viser blant annet til at nedleggingsvedtaket bryter gjeldende forvaltningsregler.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H) og flertallet i kommunestyret har ikke fulgt forvaltningsreglene ved skolenedleggelsesvedtaket, hevder opposisjonen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I følge gjeldende regler for skolenedleggelse kreves det både konsekvensutredning og en høringsrunde blant berørte parter. I forvaltningsreglene kreves det blant annet at alle kommunene skal ha en skolebruksplan.

I høringsrunden skal kommunen innhente uttalelser fra Foreldreråd og Samarbeidsutvalg ved de skolene forskriften rører ved. Også fagforeningene til lærerne og andre ansatte har rett til å uttale seg. Lag og foreninger i nærmiljøet skal også gis mulighet til å si hva de mener.

Det er ulovleg å leggje ned ein skule - eller ta bort årskull ved ein skule - berre som del av eit budsjettvedtak

Skulenedlegging: Geldande forvaltningsreglar

– Ennå ikke oppe i kommunestyret

I inneværende skoleår er det 21 elever ved Børselv oppvekstsenter og 29 elever ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter.

Billefjord anses som et viktig område sjøsamisk kultur i Porsanger. Børselv er den kvænske bastionen i kommunen.

Skole i indre-billefjord

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter ligger i Indre Billefjord.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Selv om det har gått mer enn tre måneder siden klagen er sendt til Fylkesmannen i Finnmark, der den ennå ikke behandlet. Fylkesmannen har imidlertid sendt saken tilbake til Porsanger kommune. Det er nemlig slik at kommunestyret først skal behandle klagen før den sendes til Fylkesmannen for lovlighetskontroll.

Lovlighetskontrollen ble ikke tatt opp som egen sak da kommunestyret var samlet i februar.

Utdanningsforbundet i Porsanger skrev 18. januar i år et brev til kommunen der de på bakgrunn av lovlighetsklagen ber kommunestyret å omgjøre nedleggelsesvedtaket.

– Prosessen i forkant av 14.12.2011 har, etter vår mening, ikke vært spesielt god. Tiden fra forslagene har vært kjent til vedtakene ble fattet har vært for knapp, påpekes det blant annet i brevet.

Avlyst kommunestyremøte

Opposisjonen hadde håpet at lovlighetskontrollen ville bli tatt opp 29. mars, men dette møtet er imidlertid blitt avlyst. Dette betyr at saken først eventuelt vil bli behandlet i kommunestyremøtet 10. mai, fem måneder etter at kravet ble satt frem.

Dette har fått Landslaget for nærmiljøskolen (LUFS) til å reagere. Derfor ble det 21. mars sendt et brev til Fylkesmannen i Finnmark, der de påpeker de uheldige sidene ved behandlingen av denne saken.

I praksis tek Porsanger kommune frå dei folkevalde den retten dei har etter lova, til å fremje lovlegkontroll jf. kommunelova §59.

LUFS sitt brev til Fylkesmannen i Finnmark

LUFS skriver at de i lys av disse nye opplysningene krever at Fylkesmannen i Finnmark revurderer standpunktet sitt om utsettelse iverksetting av nedleggelse av to skoler i sak «PS 93/11 Årsbudsjett 2012 og Økonomiplan 2012-2015 for Porsanger kommune».

– Vi reknar med at Fylkesmannen handsamar dette omgåande som ei hastesak, skriver leder Brite Kandal i brevet.

Korte nyheter

  • Eambbosat guldalit podkasttaid, muhto eai háliit máksit dan ovddas

    Eambbo ja eambbo olbmot guldalit podkasttaid, muhto guorahallan čájeha ahte unnit ja unnit olbmot háliidit máksit dan ovddas.

    45 proseanta álbmogis leat guldalan podkasttaid maŋemus jagi, čájehit «Den store podraportten» varas logut.

    Sin searvvis lea okta viđa olbmos geat mákset guldalit. Dát lea sullii seamma dásis go diibmá, muhto raporta čájeha ahte máksindáhttu njiedjá nuppi jagi maŋŋálaga.

    24 proseanta dadjet ahte sii leat mielas máksit podkastta ovddas vai eai dárbbaš máidnosiid gullát, ja 17 proseanta leat mielas máksit eksklusiiva sisdoalu ovddas. Dat lea njiedjan 41 proseanttas ja 38 proseanttas guovtti jagis.

    Raportta čállit čilgejit ahte sivvan dasa lea «dat áigi mas eallit», mas eambbosat geahččalit unnidit ruhtageavaheami haddegoargŋuma ja alla reanttuid geažil.

    (NTB)

    7c3NtSK-QFY
    Foto: Thomas Brun / NTB
  • Tilbyr gratis helsekontroll

    Les på lulesamisk.

    Du som bor i Hamarøy kommune og er mellom 40 og 79 år, kan nå få en helsekontroll uten å betale for det.

    29. april startet Saminor 3-undersøkelsen i Hamarøy kommune, og varer fram til 14. mai.

    Alle som deltar får tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.

    – Et veldig godt tilbud jeg håper alle takker ja til, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter i en pressemelding på kommunens nettside.

    – Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i pressemeldingen.

    Kommunen tilbyr gratis buss til helsesjekken på Storjord, der Saminor har etablert en midlertidig helsestasjon.

    Femti kommuner er med i Saminor 3. For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.

  • Melder seg inn i Norske kjernekraftkommuner

    Norske kjernekraftkommuner (NKK) har invitert samtlige fylkeskommuner og kommuner i landet til å bli medlem av organisasjonen. I den forbindelse bes det også om at kommuner legger frem sak til politisk behandling der det tas stilling til medlemskap.

    Kommunestyret i Hamarøy vedtok i dag med 15 mot to stemmer å melde seg inn i NKK og betale årskontingent tilsvarende 20 000 kr for 2024 for å tilegne seg mer informasjon om kjernekraft.

    Ordfører Britt Kristoffersen Løksa er skeptisk til vindkraftutbygging, og mener at det er arealkrevende og har mange potensielle konflikter, blant annet med reindrift og fugleliv, og mener kommunen bør utforske mulighetene med kjernekraft.

    – Begrunnelsen for min del er at kjernekraft er umodent, men det å delta i norske kjernekraftkommuner synes som en meget god mulighet til å være med og påvirke politikken og tilrettelegging av regelverk for noe som potensielt kan komme å være aktuelt i framtida, sa Løksa under kommunestyret.

    Per-Elling Braseth Ellingsen (SV), som stemte i mot, mener det blir et påskudd for å unngå å se på alternative løsninger som energieffektivisering, som sol og vind.

    – Norge som land har ingen store fordeler utover thoriumforekomster til å drive med kjernekraft. I hvert fall ingen fordeler når det gjelder vann og elver, og det som trengs til kjøling for kjernekraft. Jeg ser ikke noen grunn til å bruke 20 000 eller 10 000 kroner på å være med på dette. Heller bruke de pengene på andre områder hvor vi har komparative fortrinn, som vannkraft, vindkraft, og bølgekraft for den saks skyld.

    Organisasjonen NKK etableres formelt under årsmøtet 31. mai 2024. Ordfører deltar på vegne av Hamarøy kommune.