NRK Meny
Normal

– Trist hvis skolen vår legges ned

Børselvværingen Simen Kåby (9) gruer seg til en daglig skolevei på ni mil hvis skolen hans blir nedlagt.

Simen Kåby

Simen Kåby (9) liker ikke at politikerne vil legge ned skolen hans.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I går holdt de to nedleggingstruede grendeskolene i Porsanger felles forestilling i kommunesenteret Lakselv. I forestillingen fikk de rundt 150 tilskuerne se både dans, skuespill, tromming, sang og joik.

Dette ble fremført av de femti elevene ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og Børselv oppvekstsenter.

En joikende hjerteknuser

En joikende hjerteknuser på ni år kom et et skikkelig hjertesukk like før han skulle på scenen.

– Jeg synes det er trist hvis skolen vår legges ned. Tror det blir tungt å stå opp så mye tidligere for å gå på skolen og jeg liker ikke det at vi må reise med buss, sier Simen Kåby. I går hadde sjarmtrollet fra Børselv tatt på seg en fin blå sjøsamekofte med grønn, gul og rød stripe på akslene, stjernelue og en matchende lasso.

Han hadde fått det ærefulle oppdraget å joike sammen med medelever fra Børselv og Billefjord. Gjengen ble kyndig ledet av joikeinstruktør Bire Alehtta Mienna.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Børselv og Billefjord show i Lakselv

Simen (i midten) sammen med medelever og instruktør Biret Alehtta Mienna.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter ligger i den lille sjøsamiske bygda Indre Billefjord. Bygda er på den vestre siden av Porsangerfjorden, tre mil fra kommunesenteret Lakselv. I inneværende skoleår er det 29 elever ved skolen.

Børselv oppvekstsenter ligger i kvenbygda Børselv på den østre siden av Porsangerfjorden. Stedet er 45 kilometer fra kommunesenteret Lakselv. Skolen har i inneværende skoleår 21 elever.

Like før jul i fjor vedtok flertallet i Porsanger kommunestyre å legge ned Børselv oppvekstsenter og å sterkt redusere tilbudene ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter. Flertallet består av representanter fra Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP).

Tre dagers øving

Forestillingen er kalt «Lys i mørketid». Opplegget er et samarbeid mellom Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter, Børselv oppvekstsenter og Porsanger kulturskole.

Premieren var i kultursalen i Lakselv torsdag kveld etter kun tre dagers øvinger. Instruktører under øvingen var den kjente komikeren Trine Lise Olsen (opptreden), Simone Grøtte Pedersen (dans), Halvdan Nedrejord (trommer) og Biret Alehtta Mienna (joik).

Kamilla Elise Andersen og Sofie Emilie Olli

Kamilla Elise Andersen og Sofie Emilie Olli.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg skal spille «Bimbo», opplyser Sofie Emilie Olli (13) fra Billefjord. Hun er med på en parodi av «Hans og Grete».

– En «Bimbo» er en dum jente, som ikke skjønner så mye av det som skjer rundt seg, forklarer Sofie Emilie.

Kamilla Elise Andersen (11) fra Billefjord er en av kveldens dansere. Hun synes at hele opplegget er veldig morsomt.

– Veldig artig. Jeg kunne gjerne tenke meg mer av dette, sier Kamilla Elise. Jentene er også enige når det gjelder politikernes planer om å legge ned skolene i Børselv og Billefjord.

– Veldig trist! mener de.

– Folk skal kunne bo i småbygder

Komikeren Trine Lise Olsen er oppvokst i Billefjord og har gått på skole der. Også hun støtter ungdommenes bekymring for planene om å legge ned skolene.

– Jeg synes at folk skal kunne få bo i småbygder. Derfor er det viktig at det legges til rette for dette. Å miste skolen sin er nok ikke så veldig bra for ei lita bygd, sier Olsen.

Trine Lise Olsen

Komikeren Trine Lise Olsen var en av fire instruktører.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Komikeren Trine Lise Olsen ble landskjent da hun vant komikonkurransen «Den norske humor» på NRK. Premien var å få lage et halvtimes komiprogram for NRK. Trine Lise Olsen valgte da å lage programmet i Billefjord. Programmet fikk navnet «Lille Billefjord» .

– Det har vært utrolig artig å jobbe med dette opplegget. Litt hektisk, men artig. Fint å få møte barn og voksne fra regionen igjen, sier Trine Lise Olsen.

Instruktører "Lys i mørketid"

Instruktørene Halvdan Nedrejord, Trine Lise Olsen, Simone Grøtte Pedersen, Biret Alehtta Mienna sammen med kulturskolerektor Irene Persen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK