Hopp til innhold

Skolene består

Et delt kommunestyre i Porsanger vedtok i dag at grendeskolene i Billefjord og Porsanger skal bestå.

Video d699d816-1c2d-481f-916b-4a339570d9f6.jpg

SKOLENE BESTÅR

Det var i desember i fjor at flertallet i kommunestyret, Høyre og Fremskrittspartiet, vedtok å nedlegge grendeskolene i Billefjord og Børselv.

Nå har de snudd i saken, og med 11 mot 8 stemmer vedtok kommunestyret i dag at både Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og Børselv oppvekstsenter skal bestå.

Dette til stor lettelse for foreldre med barn i grendeskolene.

– Det er en enorm lettelse vi nå føler, men samtidig er vi så slitne etter kampen om å få beholde skolen vår, at det er vanskelig å slippe jubelen løs, sier sier leder for foreldrerådet ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter, Helèn Johannesen.

Artikkelen fortsetter under lydfilen.

Hør Helen Johannesen kommentere saken her

FrP-politiker gikk mot strømmen

Hans Jørgen Andersen (FrP)

FrP-politikeren Hans Jørgen Andersen gikk i mot resten av sitt eget parti, og stemte for videre drift av grendeskolene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK Sápmi

Forslaget om å beholde grendeskolene kom fra kommunestyrerepresentant Hans Jørgen Andersen (FrP), som selv bor i Billefjord.

– Billefjord skole skal bestå, fordi det er en god skole med et godt læringsmiljø. Jeg ser ikke at jeg bryter noe som helst, annet enn det kommunestyregruppa vår mener, sier Andersen til NRK.

Fra samme parti kom forslaget om nedleggelse i fjor, med fremskrittspartiets gruppeleder i kommunestyret, Torgeir Thomassen i spissen. Thomassen bærer ikke nag til partifellen Andersen, som gikk i mot resten av partiet.

– Vi har ikke bundet gruppa i denne saken her. Representantene står fritt til å stemme som dem skulle ønske. Det har de benyttet seg retten til. Jeg ser akkurat det som uproblematisk å være enig i en enkeltsak, sier Thomassen.

En vond tid endelig over

Hans Jørgen Andersen fikk flertall for sitt forslag fra de rød-grønne partiene og den frie representanten Stig Hansen (tidligere FrP). Til slutt viste avstemningen 11-8.

Billefjord skole

Elevene ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter kan se frem til fortsatt drift av grendeskolen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Det har vært en vond tid for oss, etter at vedtaket om nedleggelse kom i desember. At de nå har snudd i saken betyr at de har lyttet til oss, og dét betyr enormt mye, avslutter Helèn Johannesen.

Kommunestyret i Porsanger

11 stemte for og åtte imot å beholde grendeskolene i Billefjord og Børselv.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Dronning Sonja om kommisjonsrapporten: – Det er mitt håp at vi vil lytte med ønske om å forstå

  Torsdag la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport om statens fornorsking av samer, kvener og skogfinner.

  Mens det så langt har vært få kommentarer til rapporten fra øverste myndigheter, benyttet Dronning Sonja anledningen til å dele sine tanker om rapporten under kongeparets reise i Nord-Norge.

  – Det er mitt håp at den nylig fremlagte rapporten om fornorskningen overfor samer, kvener og skogfinner vil gjøre noe positivt med oss. At vi vil lytte, med et ønske om å forstå, og lære av historiene som fortelles i den.

  Slik at vi sammen kan gå videre – litt klokere og ydmyke i møte med den fryktelige uretten som ble begått over så lang tid. Det er et felles ansvar for oss alle.

  Det sa dronning Sonja fra talerstolen i Hattfjelldal eller Aarborte, som kommunen heter på sørsamisk.

  Kongeparet er på fylkestur i Nordland og skal besøke seks kommuner: Hemnes, Hattfjelldal, Leirfjord, Vevelstad, Sømna og Bindal.

  Under talen sin løftet Dronningen også frem den samiske pioneerkvinnen Elsa Laula Renberg, som har røtter i Hattfjelldal.

  På kongehusets offisielle nettside deles også bilder fra kongeparets reise i Nord-Norge (kongehuset.no). Fylkesturen avsluttes i Bindal på torsdag.

  KONGEPARET - Hattfjelldal
  Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
 • Guovdageainnu gieldda oažžu 5,5 miljovnna ruvnnu fylkkagielddas

  – Mii illudat go nuppástuhttinbarggu leat olahan buriid bohtosiid oanehis áiggis, čállá Romssa ja Finnmárkku fylkkaráđđi, ealáhus, plána, kultuvra ja biras, Marlene Bråthen (Gb), preassadieđáhusas.

  Guovdageainnu gieldda oaččui formálalaš nuppástuhttinstáhtusa guovvamánus 2019:s go gielddas lei duođalaš dilli, sihke ealáhusaid ja servodaga dáfus.

  Gielda oažžu dál 5,5 miljovnna ruvnno 2023:s joatkit nuppástuhttinbarggu maid leat čađaheamen. Gieldda sáhttá fas ohcat doarjaga 2024, ja nuppástuhttinprográmma bistá 2035 lohppii.

  Fylkkaráđđi juolluda maid gildii doarjaga ásahit ja ovddidit gielddalaš dearvvašvuođa-, oahppan- ja hálddašanfálaldagaid dán jagi.

  Doarjja lea 427.813 ruvnnu.

  Les på norsk.

  Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
  Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK
 • Kautokeino får 5,5 millioner fra fylkeskommunen

  – Det er med glede vi opplever at omstillingsarbeidet i Kautokeino har oppnådd meget gode resultater på kort tid, sier fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Bråthen (Sp), i en pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

  Kautokeino kommune fikk formelt omstillingsstatus februar 2019 på grunn av at kommunen var i en svært alvorlig situasjon, både nærings- og samfunnsmessig.

  Kommunen får nå 5,5 millioner kroner i 2023 for å fortsette omstillingsarbeidet som de er i gang med.

  Kautokeino kommune kan søke på tilskuddet igjen i 2024.

  Omstillingsprogrammet varer ut 2025.

  Fylkesrådet bevilger også kommunen et tilskudd til etablering og utvikling av kommunale frisklivs, lærings og mestringstilbud for 2023.

  Dette tilskuddet er på 427.813 kroner.

  Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
  Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK