Hopp til innhold

Finland vil planlegge pukkellaks-fangsten nøye

Finnene skal undersøke hvilke fangstmetoder som ikke skader Tana-laksen. Samtidig vurderer Finland om det blir forbud mot all laksefiske også neste sommer.

Pukkellaks i Storelva august 2021

PUKKELLAKS: Tall fra Tanavassdragets fiskeforvaltning viser at 45.000 pukkellaks passerte en tellestasjon i elva i løpet av sommeren. Bildet viser imidlertid pukkellaks fra Storelva i Lebesby.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Titusenvis av pukkellaks ble fanget i elvene i Finnmark i sommer, men i Tanavassdraget ble bare 2000 av den uønskede arten tatt.

– Fra finsk side var man bekymret for bifangst av atlantisk laks, og Finland har som kjent ikke gått aktivt inn i utfisket i år, skrev Miljødirektoratet i et brev til Tanavassdragets fiskeforvaltning i august.

Rådgiver Tapio Hakaste i det finske Jord- og skogbruksministeriet bekrefter dette overfor NRK.

– Jeg skal ikke si at vi ikke ønsket, men det viktigste er å ta vare på laksen. Laksestammen er svak, og derfor måtte fisket stoppes i år, sier han.

Tapio Hakaste, Jord- og skogbruksministeriet

FINLAND: Tapio Hakaste er rådgiver i Jord- og skogbruksministeriet i Helsinki.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Begrenset hva de kunne gjøre

Hakaste avviser påstander om «diplomatisk skandale» mellom Norge og Finland på grunn av pukkellaks-invasjonen.

– Vi har samarbeid, og vi har en god relasjon, sier han.

Et omfattende pukkellaksfiske i Tanavassdraget uten grundige vurderinger og planlegging, kunne ha gått utover den naturlige laksen ved at den også ble tatt, mener Hakaste.

– Det må man unngå så mye som mulig. Vi ønsket også å hindre bifangst av atlantisk laks. Derfor var det begrenset hva man kunne gjøre med pukkellaksen i år, sier han.

Rådgiveren i ministeriet som har ansvaret for laksefisket i den finske delen av Tanavassdraget, forteller at Finland og Norge i fellesskap skal gå igjennom undersøkelser som er gjort.

Landene skal planlegge tiltak før neste store pukkellaks-invasjon som ventes å komme i 2023.

– Vi må få mer informasjon om hva som påvirker, og hva som er forholdet mellom laksen og pukkellaksen. Så må man finne metoder for å fange pukkellaksen uten av den atlantiske laksen blir tatt. Det gjelder å finne metoder der man kan slippe bifangsten fri, sier han.

Full fiskestopp også neste år?

For første gang ble det innført full stopp i all laksefiske i Tanavassdraget og Tanafjorden sist sommer.

Om dette også skjer neste sesong, kan ikke rådgiveren i Jord- og skogbruksministeriet si noe om ennå.

– Vi skal i løpet av høsten gå igjennom forskningen, og deretter få råd med bakgrunn i denne forskningen. Her må vi se på hvor mye laks som kom opp, og se om situasjonen er blitt bedre. Det vil avgjøre om det blir stopp. Når vi har tilstrekkelig informasjon, så skal vi ta en avgjørelse sammen med Norge. Det vil skje i løpet av kommende vinter, sier han.

Likevel er Tapio Hakaste tydelig på følgende:

– For å få opp bestanden må vi ha restriksjoner i fiske over lang tid.

Korte nyheter

 • Váldon lobihis dronagirdimis

  Politiiját dollejedje olggos go ožžo dieđu das, ahte olmmoš lei girdimin dronain Telegrafbuktas Romssas.

  Telegrafbukta lea dakkár guovllus Romssa gieddas gos ii leat lohpi girdit dronain.

  Politiijat gávdne dronapilohta dan botta go drona lei áimmus. Drona fertii seaivut ja lea duoguštuvvon. Dál leat politiijat ásahan ášši dán dáhpáhusa vuođul.

  Nærbilde av drone
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Boazonjuovahat gáibida Rema 1000 fitnodagas miljonbuhtadusa

  Reinslakteriet AS, ovddeš Min Boazu, lea váidán Rema 1000 fitnodaga ja gáibida sis unnimuasat 28 miljon ruvnnu buhtadussan massán dietnasa ovddas.

  Giđđat 2021 álggahuvvui soahpamuš Reinslakteriet AS (ovddeš Min Boazu) ja Rema 1000 gaskkas, mii galggai bistit vihtta jagi.

  Soahpamuša mielde galggai Reinslakteriet AS oažžut 12 proseantta dietnasa. Rema 1000 galggai oastit njuovahagas 17.500 bohcco jahkái.

  Rema 1000 celkkii eret soahpamuša jo skábmamánus 2022. Sin čilgehus lei ahte «soahpamuš rihkkojuvvui» ja «njuovahaga heajos ekonomalaš dilli».

  Dál gáibida Reinslakteriet AS buhtadusa.

 • Konkursbegjæring mot Reinslakteriet

  Få dager etter det ble kjent at Reinslakteriet AS krever erstatning av Rema 1000, meldte avisa iFinnmark at Industrikulde AS begjærer Reinslakteriet AS konkurs.

  – Konkurs begjæres på grunn av at man har uoppgjort krav i størrelsesorden 1,8 millioner kroner, som ikke er betalt, sier advokat Ingar Nordmo Olsen som representerer Industrikulde AS.

  Industrikulde AS har levert tjenester som fryserom og service på kjøle- og fryseanlegg. Den første ubetalte fakturaen er fra høsten 2022, og Industrikulde har gitt flere varsler om tilbakebetaling.

  – Det er fortsatt ikke gjort opp, og da har man valgt å begjære selskapet konkurs, sier Olsen.

  Konkursbegjæringen vil behandles 28. mai i Nord-Troms og Senja tingrett.

  NRK har ikke lyktes å få svar fra Reinslakteriet, men til iFinnmark forteller styreleder i Reinslakteriet AS, Lasse Johnsen Kvernmo, at han stiller seg uforstående til konkursbegjæringen.

  Min Boazu - rein skav
  Foto: Dan Robert Larsen