Hopp til innhold

Historiker: – En stor skandale innen naturforvaltning

Historiker og laksefisker Steinar Pedersen er oppgitt over at norske myndigheter stopper laksefiske i Tanavassdraget etter at de selv har forvaltet bort laksen.

Steinar Pedersen

BØR SI UNNSKYLD: Steinar Pedersen mener det er på plass med en unnskyldning fra dem som er de egentlige skyldige for elendigheta i Tanavassdraget.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

Steinar Pedersen mener bestemt at det ikke er nødvendig med mer forskning av Tanavassdraget. Løsningen finnes i kunnskapen til lokalbefolkningen.

– Lokalbefolkningen har jo forvaltet elven i tusenvis av år, og de har kunnskapen til det. De vet også hvordan predatorer påvirker laksebestanden, sier Pedersen.

Pedersen forteller at det historiske lave nivået på antall laks i elven kan enkelt forklares dersom man ser på hva som har skjedd i Tanavassdraget de siste 40-50 årene.

– Predatorene som sel, oter, fiskeender, skarv og andre fiskeslag er blitt fredet. De har økt ekstremt mye på grunn av begrensede muligheter til å jakte på dem.

Vil ha en unnskyldning

Pedersen ønsker en unnskyldning fra forskere og myndighetene for hvordan situasjonen er blitt til nå og karakteriserer situasjonen som en skandale.

Tanalaks

ELVA STENGT: Dette er garnfanget mellomstor laks fra Tanaelva. Tatt med stengsel. Nå er det stopp.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Dette er en stor skandale innen naturforvaltning, sier han med myndig stemme.

Han mener at det som nå har skjedd er så fælt at forskere og myndigheter burde be lokalbefolkningen og havlaksefiskere om unnskyldning.

Selv om ikke alle er enig i bestemmelsen om å stoppe laksefiske i Tanavassdraget og garnfiske i havet, mener Klima- og miljødepartementet at de har møtt de lokale på midten.

– Har vært tett på i prosessen

Maren Hersleth Holsen (V), statssekretær ved Klima- og miljødepartementet sier at de har hatt god dialog.

Maren Hersleth Holsen (V), statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

LOKALBEFOLKNING VIKTIG: Maren Hersleth Holsen mener at lokalbefolkningens kunnskap er tatt med i betraktningen når avgjørelsen om å stenge Tanavassdraget for laksefiske i2021.

Foto: Bjørn H. Stuedal / Klima- og miljødepartementet

– Den lokale lakseforvaltningen, Tanavassdragets fiskeforvaltning har vært tett på i alle de prosessene vi har hatt knyttet til reguleringen av vassdraget.

Veldig mange av de forslagene som de nå har foreslått, er kommet fra lokale miljøer.

– Så vi er veldig opptatt av å lytte til lokalkunnskap i denne saken.

Holsen forteller også om forhandlingene som de har hatt med Finland.

Elva på grensen mellom Norge og Finland har vært et av de av de viktigste gyteområdene for atlanterhavslaksen.

Det har gjort at norske og finske myndigheter er enige om å stoppe all laksefiske for 2021.

Korte nyheter

 • Bulkka ruoná tjuovgav vaddá Oslo pride ásadibmáj tjaktjaj

  Bulke mielas Oslon dåhkki pridav ásadit oajvvestádan tjaktjaj. Dav javllá staboajvve Harald Nilssen Oslo bulkkeguovlon.

  Oslo Pride ganugahteduváj biehtsemánon guoktalåkvidát biejve vuohtjusa maŋŋela Oslon ijá åvddåla.

  Nihtodime diehti ij la læhkám sihkar jut pride máhtá ásaduvvat.

 • Savnet person i fjellene i Jokkmokk

  En eldre person skal være savnet i fjellene i Jokkmokk kommune i Sverige, skriver SVT Sameradioen på deres hjemmesider. 68-åringen forlot Vaisaluokta i Jokkmokk kommune i Sverige forrige torsdag og skulle etter planen gå ned i Hellmobotn i Hamarøy kommune i Nordland. På bakgrunn av at personen verken har kommet frem eller hørt av seg til noen, etterlyses han derfor nå i sosiale medier. Sameradioen skriver at de ikke har fått bekreftet om det er startet søk av personen fra politiets side på svensk side. Politiet i Norge sier til NRK at de har mottatt informasjon om at en person skal være savnet, men at de ikke er involvert i saken og ikke kan bekrefte om det pågår søk etter vedkommende. NRK har ikke lyktes å fått tak i politiet i Sverige.

 • Kristin Harila vuot gorŋgnen várrečohkkáide

  Finnmárkolaš Kristin Harila lea dál fitnán 11 daid 14 plánejuvvon várrečohkaide. Bearjadaga ija miel joavddái son Gasherbrum I (8080 moh) čohkii. Golbma beaivvi ovdal, borgemánu 8. Beaivvi gorŋgnii son gis Gasherbrum II (8034 moh). Várit leaba máilmmi 11. ja 13. Stuorámus várit. Harila aiggošii fitnát buot máilmmi váriin mat leat badjel 8000 mehter, ja ulbmil livčče dahkat dan guđá mánus ja guđa beaivvis.