Hopp til innhold

Denne samekommunen risikerer å ikke få et eneste samisk navn på veiene

Dersom det ikke kommer inn flere forslag, risikerer den tospråklige kommunen Tysfjord å ende opp med kun norske veinavn.

Divtasvuona suohkan - Tysfjord kommune

Dette skiltet er et av få samiske veiskilt i Tysfjord.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Hvis det ikke kommer inn et eneste samisk forslag så risikerer man å få kun norske veinavn, sier Gretha Nilssen, leder for arbeidsgruppa for gatenavn i Tysfjord.

Både innbyggerne og kommunedelsutvalgene i Tysfjord ble i 2011 oppfordret til å komme med forslag på veinavn, opplyser hun.

– Vi fikk tilbake mange forslag, men ingen samiske forslag selv om det var lagt ut på hjemmesiden vår. Det er rart at det ikke har kommet inn noen samiske forslag, spesielt på Drag hvor det bor en del samer, mener Nilssen.

Hun håper at det nå kommer inn forslag på samiske veinavn.

Tysfjord kommune er en tospråklig kommune som er innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk. Samisk språkforvaltningsområde er områder der norsk og samisk er likestilt.

Tilfeldig hvilket språk

Hvor stor andel av veiene skal ha samiske navn?

– Det er tilfeldig ut i fra forslagene som kommer inn. Det er ikke lov å ha to navn på en og samme vei, så veiene får enten samiske eller norske navn.

Hovedformålet med veinavn er at det skal bli lettere å finne fram.

– Spesielt viktig er det for nødetatene der sekundene teller. I tillegg vil det bli enklere for både post, turister og folk som vil finne frem ved bruk av GPS, opplyser Nilssen.

Saken om veinavn i Tysfjord er nå lagt ut på høring med frist 23. februar, og nå håper hun på engasjement fra befolkningen.

– Vi går ut i fra at det kommer inn samiske forslag nå som saken ligger til høring. Men kommunen kan ende opp med å bare vedta de norske veinavnene dersom det ikke kommer inn forslag på samiske veinavn.

Korte nyheter

  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat
  • Buljo joatká Juoigiid searvvi jođiheaddjin

    Karen Anne Buljo vuolgá ođđasit jođihit Juoigiid Searvvi. Dát searvi lea ásahuvvon 1988;is ja lea árbevirolaš juigiid várás. Sin doaibma lea ovddidit ja seailluhit árbevirolaš juoigama juoigama.

    Buljo lohká leamaš miellagiddevaš jođihit searvvi ja son lea bidjan olu návccaid dasa. Kontinuitehta lei okta sivva manin son válljii joatkit.

    – Álggus mun ledjen jurddašan ahte in mun joatkke, muhto fuomášedjen ahte gal mun veajan. Ulla Pirttijärvi lei nubbijođiheaddji, ja moai smiehtaime ahte moai jotke.

    Ulla Pirttijärvi Länsman maiddái válljii joatkit doaimmas ja lea searvvi nubbijođiheaddji.

    Karen Anne Buljo
    Foto: Marie Louise Somby