Hopp til innhold

– Flytt mens helsa er i behold

«ČSV»-veteran med klart svar til folk i sjøsamiske områder: – Flytt mens dere har krefter nok til å bruke beina til å komme dere bort fra disse områder som holder på å bli avfolket.

John Trygve Solbakk

'ČSV'-vetaran John Trygve Solbakk er usikker på om det er mulig å gjenreise den sjøsamiske kulturen i utflyttingstrua områder.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Den tidligere samerettsforkjemperen John Trygve Solbakk fra Båteng i Tanadalen, har fått en ny utfordring; denne gang for å redde den sjøsamiske bosettingen og kulturen.

Ideen om ny samebevegelse kommer fra sjøsamen Valerius Hildonen-Nilsen fra Olderfjord i Porsanger kommune.

–Svaret mitt kan høres deprimerende ut. Men det er jo dette de sentrale myndigheter, både på fylkes og nasjonalt nivå, synes å ville, mener Solbakk.

HØR:

Han er enig med de som roper varsku:

– Den sjøsamiske kulturen slik vi kjenner den fra generasjoner tilbake, holder på å dø ut. Forklaringen for det ligger selvfølgelig i bosettingsgrunnlaget.

– Skal den sjøsamiske kulturen og kystkulturen for øvrig i nord, kunne overleve, så må folket her få anerkjent sine historiske fiskerettigheter i havet utenfor. Så lenge denne lovbestemmelsen ikke er til stede, så er det andre som stikker avgårde med ressursene. Hva skal folk da gjøre, spør ČSV-veteranen retorisk.

Solbakk tror ikke at ekstrakvoten på 3000 tonn som Stortinget har vedtatt i forbindelse med Kystfiskeutvalgets innstilling, vil bidra til å sikre det fremtidige næringsgrunnlaget i sjøsamiske områder.

Usikker på utfordringen

John Trygve Solbakk er «ČSV»-veteran (ekstern lenke).

På 1970- og 1980-tallet sto denne samebevegelsen i spissen for en samepolitisk utvikling som på mange måter var en vårløsning. Unge samer ville ha tilbake alt de hadde mistet; rettighetene til land og vann, språket, kofta, stedsnavn, selvstyre m.m..

– «Krigen» som oppstod den gang, endte med etablering av Sametinget som et talerør for den samiske befolkningen, forklarer Solbakk.

– Selv om alt ikke ble slik vi ønsket det, viser dette likevel hvilken kraft samebevegelsen hadde den gang i forhold til statsmakta.»

I januar tok Solbakk initiativ til dannelse av «Ođđa ČSV” (på norsk: «Ny ČSV»). Bevegelsen har ingen formell styre. Men allerede nå ligger det en ny utfordring i fanget, nemlig å redde den sjøsamiske kulturen. Solbakk er usikker på om de skal ta utfordringen

– Det vil være vanskelig få tilbake den den tradisjonelle sjøsamekulturen som er basert på kombinasjon mellom småbruk og fjordfiske. Utviklingen i samfunnet har ført til at vi ikke kan gå tilbake til denne gamle levemåten.

– Ny bevegelse må vokse fra grasrota

Men Solbakk vil følge nøye med i debatten.

Forskerne har varslet katastrofealarm for den sjøsamiske kulturen dersom utflyttinga fra de sjøsamiske områdene fortsetter.

– Når det materielle grunnlaget for deres næringsvirksomhet forsvinner, så forsvinner også levebrødet. Derfor flytter folk, mener historiker Steinar Pedersen.

Den siste debatten om manglende levering av fisk fra Røkke-trålerne til fiskeindustrien i nord, gjør at frustrasjonen sprer seg.

– Dersom folket sjøl vil trykke på alarmknappen, så vil vi selvsagt lytte til dem og bidra til at det blir mer fart i diskusjonen om temaet. Vi kan være med på å spre kunnskap, svarer John Trygve Solbakk.

– Trenger ingen ny samebevegelse

Ikke alle er begeistret for tanken om ny samebevegelse.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Ellen Kristina Saba

Fylkestingsrepresentant Ellen Kristina Saba (H) advarer mot en ny samebevegelse ala det man hadde i forbindelse med Alta-aksjonen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NKR

– Vi har Sametinget. Derfor trenger vi ingen ny ČSV-bevegelse for å redde den sjøsamiske kulturen, mener fylkespolitiker Ellen Kristina Saba (H).

Fylkestingsrepresentanten fra Tana i Finnmark, er leder i komiteen som skal lage forslag til samepolitisk program for Høyre for neste valgperiode.

Selv om Saba innrømmer at politikerne kan sove i timen i forhold til utfordringene i sjøsamiske områder, så er hun ingen forkjemper av store bevegelser.

– Slike bevegelser kan slå begge veier, men sjansen for å mislykkes er mye større enn å lykkes. I neste omgang kan det bli vanskeligere for oss politikere til å jobbe videre med utfordringene som ligger i sjøsamiske områder.

– Store bevegelser kan virke forstyrrende og ødelegge det systematiske arbeidet som er nødvendig for å nå frem med sitt budskap til de rette personene.

Men i selve saka er Saba enig med de som kjemper for en ny samebevegelse:

– Reindriftsnæringa har fått sine rettigheter på plass. Nå er det på tide å rette fokuset på den sjøsamiske kulturen. Veien å nå frem med budskapet til sentrale myndigheter er å drive med opplysningsarbeid. Det trenger ikke å være vanskelig, men kan ta mye tid.

HØR:

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK