Hopp til innhold

– Det kom mange flere enn vi ventet!

Dette sier en begeistret «ČSV»-veteran, John Trygve Solbakk (sittende, t.v), om arrangementet i hjembygda.

John Trygve og Odd Ivar Solbakk

John Trygve Solbakk (t.v). Broren Odd Ivar Solbakk (t.h) holder innlegg.

Foto: Mathis Hætta / NRK

Hør utfyllende reportasje (på samisk) helt nederst i artikkelen.

Mange møtte opp i Čálliid Lágádus-lokalene i Båteng i Tanadalen, da veterangenerasjonen av tidligere samerettighetsforkjempere, inviterte til «oppfriskningsmøte», omkring ČSV-bevegelsen (ekstern lenke).

Arrangementet betegnes som en suksess, da atskillig flere enn forventet, møtte opp for å høre hva tidligere (og nåværende) ČSV-profiler hadde å fortelle.

– I forhold til besøkstallet er vi overveldet. Vi hadde spådd rundt 20 besøkende, også kom det tre ganger flere besøkende hit – inkludert dere fra media, sier arrangørleder John Trygve Solbakk til NRK Sápmi.

Solbakk uttrykker en stor takknemlighet for at mediene har fokusert på møtet i forkant. Dette har vært medvirkende for det relativt høye besøkstallet, etter Solbakks mening.

– Et behov for ČSV-møte nå

– Samene opplever et utrolig press mot det samiske fra storsamfunnet og vi trenger folk som sier ifra om at dette er galt, har John Trygve Solbakk tidligere uttalt.

Oppfatningen blant arrangørene av ČSV-seminaret i Båteng, er at man i dag trenger nye ČSV-ere som jobber for det samiske folk.

Det er blant annet derfor familien Solbakk, bestående blant annet av nevnte John Trygve, og brødrene Odd Ivar og Aage Solbakk, har tatt initiativ til et seminar som setter fokus på ČSV-bevegelsen og dens historie.

Mange yngre tilstede

Ánde Trosten

Ánde Trosten var svært fornøyd med ČSV-seminaret.

Foto: Máret Sofe Holmestrand / NRK

Blant de besøkende på seminaret, befant det seg både unge og godt voksne. Den yngre generasjonen var representert blant annet ved Tana-gutten Ánde Trosten, som for øvrig tidligere har tjenestegjort som såkalt Samisk Veiviser.

– Jeg tar av meg hatten for dette arrangementet. Det var svært interessant å høre om de tidligere ČSV'erne som var aktive fra mellom tretti år tilbake og kanskje helt frem til 80-, 90-tallet, sier Trosten.

Ánde Trosten medgir at han, og enkelte i hans egen generasjon, kan ha tendert å kalle seg for ČSV'ere, uten å inneha en komplett forståelse for hva ČSV innebærer.

Selv sier han at ikke visste så alt for mye om ČSV-historien, og Trosten roser derfor arrangørene og Solbakk-familien, for at de tok initiativ til et seminar omkring temaet.

Hør arrangør John Trygve Solbakk, og andre tilstedeværende på ČSV-møtet i Båteng, her (på samisk):

ČSV-seminar i Båteng, Tana

Folksomt på ČSV-seminar i Čálliid Lágádus sine lokaler i Båteng, Tana.

Foto: Mathis Hætta / NRK

Korte nyheter

 • Den første spillefilmen for samisk ungdom har premiere på Toronto International Film Festival

  Loga sámegillii.

  Egil Pedersens debutspillefilm, «Biru Unjárga», har premiere på Toronto International Film Festival (TIFF) i september som en del av Discovery-programmet.

  – Det er fantastisk for filmen å debutere på en så stor festival som Toronto International Film Festival, både for meg og alle skuespillerne, crewet og finansørene, sier manusforfatter og regissør Egil Pedersen til International Sami Film Institute.

  Toronto International Film Festival finner sted fra 5. til 15. september i Canadas største by, Toronto. Det forventes at nesten 500 000 besøkende vil delta på festivalen.

  Egil Pedersen og Sarah Olaussen Eira
  Foto: Pressebilde / Thomas Grotmol
 • «Biru Unjárga» čájehuvvo Toronto International Film Festiválas

  Egil Pedersen vuosttaš guhkesfilbma «Biru Unjárga» lea válljejuvvon čájehuvvot ovtta máilmmi stuorámus filbmafestiválain, Toronto International Film Festival (TIFF).

  – Lea hui illudahtti filbmii álggahit dákkár stuorra festiválas go Toronto Internationála Filbmafestiválas, sihke munnje, buot neavttáriidda, ja bargovehkii ja ruhtadeaddjiide, dadjá giehtačálli ja bagadalli Egil Pedersen Internašunála Sámi Filbmainstituhttii.

  Filbma čájehuvvo Discovery prográmma oasis ja lea vuosttaš sámi nuoraid guhkesfilbma.

  TIFF lágiduvvo čakčamánus Canada stuorámus gávpogis Torontos, ja lea vurdon ahte čohkke lagabui 500.000 filbmageahčči.

  Egil Pedersen og Sarah Olaussen Eira
  Foto: Pressebilde / Thomas Grotmol
 • Ådå suohkan Robek-lisstan

  Les på norsk.

  Andøy suohkan la Robek-lisstaj boahtám, diedet avijssa Vesterålen Online.

  Suohkan la mierredam ruhtalågov nievres netto doajmmabåhtusijn 35,2 millijåvnå kråvnåj ja lassegålojt 13,8 millijåvnå kråvnåj.

  Dav vuoset girjje Nordlánda Stáhtaháldadiddjes Andøy suohkanij.

  Mærrádus ij gal suohkanoajvev Kjell-Are Johansenav (Bb) alvaduhttá.

  – Diedijma galgajma Robek-lisstaj boahtet, valla soajttá daj sjaddá liehket viehkken åvddålijguovlluj bessat, javllá Johansen avijssaj.

  Andøy rådhus.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK