Riksrett mot Donald Trump

Oppsummert

Riksrettssaken mot president Donald Trump er i gang i USAs senat. Den amerikanske presidenten er tiltalt for maktmisbruk og for forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

 • Trumps forsvarere til motangrep

  Forsvarerne til Donald Trump sier Demokratene ikke har noen sak mot presidenten, og de akter å få riksrettssaken raskt unnagjort. Lørdag brukte de kun to timer. Pat Cipollone startet sitt åpningsinnlegg med å si at Trump ikke har gjort noe galt.

 • – Pompeo skjelte ut journalist

  USAs utenriksminister avbrøt et intervju om Ukraina-saken. Deretter skal Mike Pompeo ha bannet mot journalisten og krevde at hun pekte ut Ukraina på et kart. Det skjedde da Pompeo ble fredag intervjuet av radiojournalisten Mary Louise Kelly.

 • Advokater i gang med sine prosedyre

  Advokatene til president Donald Trump har begynt sitt forsvar av Trump i riksrettssaken, der han blant annet er tiltalt for maktmisbruk. Pat Cipollone startet sitt åpningsinnlegg med å si til senatorene at Trump ikke har gjort noe som helst galt.

 • Trumps forsvarere med prosedyre

  President Donald Trumps forsvarere starter i dag sin prosedyre i riksrettssaken i Senatet.

 • Gjentok advarslene om maktmisbruk

  Aktoratets fullførte sin siste dag i riksrettssaken mot Donald Trump med å gjenta sine beskyldninger om presidentens maktmisbruk. Aktor og leder i Representanthuset Adam Schiff, mener Trump vil fortsette å utøve maktmisbruk med mindre han avsettes.

  I forgrunnene demokratenes hovedanklagere mot Trump Adam Schiff (tv) og Jerrold Nadler
  Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

NRK forklarer

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

for svar

Demokratene mener Trump har misbrukt sin makt som president og forsøkt å forhindre Kongressens etterforskning.

Trumps rådgivere skal ha bedt presidenten i Ukraina om å etterforske sønnen til en av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

Hvorfor er dette ulovlig?

En president kan ikke be et annet land om å etterforske en politisk motstander på hjemmebane og true med å holde tilbake økonomisk hjelp. Trump er nemlig beskylt for å ha holdt tilbake militær bistand til Ukraina mot at de hjalp ham. 

Hva sier Trump selv?

Trump nekter for å ha gjort noe galt og sier han er utsatt for en heksejakt og at tiltalen er urettferdig.

Kommer han til å bli dømt?

Republikanerne har flertall i Senatet. Det må to tredels flertall til for at Trump blir dømt, som vi si at 20 republikanere må stemme mot sin egen president. Det er svært usannsynlig.

Hva skjer hvis Trump blir frikjent?

Mange tror at Demokratene kan bli svekket fordi de opplever denne prosessen som en politisk kampanje mot Trump. Samtidig mener et flertall i USA at det var riktig å starte prosessen mot Trump etter beskyldningene rundt Ukraina ble kjent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no