Hopp til innhold
USAs president Joe Biden (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin i Geneve 16. juni 2021
Foto: MIKHAIL METZEL / Sputnik / AFP / NTB

Russland og USA

Oppsummert

Presidentene Vladimir Putin og Joe Biden hadde sitt første toppmøte i Geneve 16. juni. Presidentene hadde også et digitalt møte 7 og telefonsamtale 30 desember. Presidentene skal ikke ha inngått noen avtaler.

 • Biden er åpen for fredssamtaler med Putin – hvis Putin er oppriktig

  USAs president Joe Biden sier han er villig til å snakke med Russlands president Vladimir Putin hvis Putin virkelig ønsker å få slutt på krigen i Ukraina.

  – Jeg er klar til å snakke med Putin hvis han faktisk er interessert i å finne en måte å få slutt på krigen på. Han har ikke gjort det ennå, sa Biden torsdag.

  – Hvis det er tilfelle, så vil jeg etter konsultasjoner med min franske venn og mine Nato-venner være glad for å sette meg ned sammen med Putin og se hvilke tanker han har. Han har ikke gjort det ennå, la han til.

  Uttalelsen kom på en pressekonferanse han holdt sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron under sistnevntes statsbesøk i Washington. (NTB-AFP)

  Wmmanuel Macron på statsbesøk hos Joe Biden i Washington
  Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters
 • Russland: Ikkje kontakt med USA før 2023

  Frå Kreml kjem det melding om at Russland ikkje planlegg å ha kontakt med den amerikanske presidenten før 2022 er omme.

  Ifylgje Reuters skal det den siste tida ha vore samtalar mellom russisk og amerikansk etterretning om ei mogleg fangeutlevering mellom dei to landa før året er omme.

  – Det kommenterer vi ikkje, og ber alle om å halde tyst, kommenterer Kreml i kveld.

 • Russland: Hadde ikke noe valg

  Russiske myndigheter sier at de ikke hadde noe annet valgt enn å en å avlyse samtalene med USA om atomvåpen, melder statlige russiske medier ifølge. Reuters.

  Viseutenriksminister Sergei Ryabkov sier Washington ønsket å gjennoppta inspeksjoner, mens Moskva har andre prioriteringer.

  Også situasjonen i Ukraina spilte en rolle i Russlands siste-liten-avgjørelse om å avlyse møtet som skulle begynnte tirsdag i Kairo.

  Møtet skulle handle om såkalte "New start nuclear arms reduction treaty", som blant annet handler om nedskalering av atomvåpen.

 • Erdogan har snakka med Putin

  I samtalen skal Erdogan ha sagt at diplomatiske forsøk på å stoppe krigen må gjenopptakast. Samstundes takka han Putin for forlenginga av avtalen om korneksport, melder presidentkontoret.

  Måndag denne veka møtte den russiske utanlandsetterretningssjefen Sergej Narysjkin CIA-sjef Bill Burns i Ankara. Erdogan sa at møtet var viktig for å hindre ei "ukontrollert" eskalering.

 • Russland klar for samtalar med USA

  Statlege medium seier viseutanriksminister Sergei Ryabkov er klar på at samtalar om strategisk stabilitet kan gjennomførast, om USA er klar for det, melder Reuters.

  Ryabkov utelukkar heller ikkje slike møte med USA i samband med dei føreståande samtalane i Kairo om atomnedrustingsavtalen mellom landa.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no