Hopp til innhold
Amerikansk drone av typen Reaper MQ-p
Foto: Massoud Hossaini / AP

Russland og USA

Oppsummert

USA har kalt den russiske ambassadøren inn på teppet, etter at en amerikansk drone styrtet i Svartehavet etter at dronen kolliderte med et russisk kampfly over Svartehavet.

  • USA: Valget i Russland var «utrolig udemokratisk

    USAs utenriksdepartement fordømte mandag presidentvalget i Russland, som de kaller ufritt. Noen gratulasjon til Vladimir Putin kan ikke ventes fra Washington.

    Russiske myndigheter kunngjorde søndag en overveldende seier til Putin, som ikke hadde noen profilert motkandidat, skriver NTB.

    – Dette var en utrolig udemokratisk prosess, sier Vedant Patel, som er talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

    – Jeg tror vi trygt kan si at det sikkert ikke vil komme noen gratulasjonsoppringning fra USA, sier han.

  • Russland sender formell klage til USA

    Russlands ambassade i USA vil sende en skriftlig klage på Secret Service sin håndtering av sikkerheten rundt ambassaden i Washington på den russiske valgdagen.

    Russlands USA-ambassadør Anatoly Antonov, sier ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass, at Secret Service tillot at demonstranter blokkerte døra inn til den russiske ambassaden, og skapte hindringer for russere som kom for å stemme, skriver Reuters.

  • Russer erkjenner å ha smuglet elektronikk fra USA

    En russisk mann har erklært seg skyldig i tiltalen om å ha smuglet elektronikk med mulig militær anvendelse til Russland fra USA, skriver NTB.

    Virksomheten er et brudd på sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

    Den 51 år gamle Maxim Martsjenko, som bodde i Hongkong, ledet et nettverk sammen med to uidentifiserte russere. De skal ha kjøpt opp store mengder mikroelektronikk fra amerikanske selskaper på vegne av russere, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

    Nettverket ska ha klart å overføre over 1,6 millioner dollar til USA mellom mai 2022 og august 2023 for å betale for elektronikken.

    De elektroniske komponentene er av en type som kan brukes i kikkertsikter på rifler, nattkikkerter og utstyr som registrerer varme fra mennesker.

    Martsjenko ble arrestert i september 2023 og erklærte seg torsdag skyldig i tiltalen om smugling og hvitvasking av penger.

    Straffeutmålingen vil bli kunngjort 29. mai. Hvitvasking kan gi opp til 20 års fengsel, mens smugling har en øvre grense på 10 års fengsel, opplyser departementet.

  • Gresk diplomat hevder EU vil beslaglegge russiske gevinster

    Spiros Lampridis hevder dette er en spissfindig løsning som kan brukes istedenfor å beslaglegge selve aktivaene, skriver NTB. Både Storbritannia og USA har lenge ment at EU bør gjøre det siste, men EU-landene er skeptiske til å gjennomføre et såpass stort grep.

    – Europeerne skal si til Russland at de ikke vil la dem tjene på kapitalen de har samlet på vår jord, sier Lampridis til nyhetsbyrået AFP.

  • Dmitrij Medvedev: – Russland vil søke hevn for vestlige sanksjoner

    Russlands ekspresident og nestleder for Russlands nasjonale sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, sier i sosiale medier at Russland vil søke hevn for vestlige sanksjoner.

    Både EU og USA har innført nye sanksjoner mot Russland i løpet av den siste uken. USA begrunnet straffetiltakene både med ønsket om å ramme krigføringen i Ukraina og regimekritikeren Aleksej Navalnyjs død i en russisk straffekoloni.

    – Årsaken bak sanksjonene er klar: Jo verre det er for russiske borgere, jo bedre er det for den vestlige verden, sier Medvedev i sosiale medier.

    – Vi trenger alle bare å huske dette og ta hevn på dem der det er mulig. De er våre fiender.

    Medvedev har markert seg med en lang rekke aggressive uttalelser etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022.

Det amerikanske forsvaret slapp i dag en video av det som skal være russiske jagerfly som flyr nært amerikanske droner, over Syria.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no