Hopp til innhold
USAs president Joe Biden
Foto: Evan Vucci / AP

Joe Biden

Oppsummert

Joe Biden overtok som USAs president 20. januar 2021 etter å ha slått Donald Trump i valget i november året før. Med seg har han visepresident Kamala Harris. Biden har signalisert at han stiller til gjenvalg i 2024.

  • Politico: Biden vil begrense immuniteten til presidenter

    President Joe Biden ventes å legge fram et forslag om å begrense immuniteten til presidenter og noen andre tjenestepersoner, ifølge nettstedet Politico.

    Politico melder også at Biden vill kunngjøre en plan for en reform i høyesterett allerede mandag.

    I en tale onsdag, den første siden han trakk seg som presidentkandidat, varslet Biden at han ville komme med en slik reform.

    Nylig avgjorde USAs høyesterett at Donald Trump ikke kan straffeforfølges for «offentlige handlinger» han gjorde som president, kun de han gjorde som privatperson. Et flertall på seks dommere stilte seg bak kjennelsen mandag, som var den siste dagen før USAs høyesterett tok sommerferie. (NTB)

  • Biden: Forsvaret av demokratiet er viktigere enn noen tittel

    – Det er en tid og et sted for yngre stemmer, sa Joe Biden i sin første tale etter at han gjorde det klart at han ikke stiller gjenvalg som USAs president.

    – Den tiden er nå, sier Biden.

    Han snakket om hvorfor han valgte å tre til side og anbefale Det demokratiske partiet å velge Kamala Harris som kandidaten som skal utfordre Donald Trump ved presidentvalget i november.

    – Jeg ærer dette embetet, men jeg elsker landet mitt høyere, gjorde presidenten klart – og han mener velgerne nå må avgjøre om de går for håp eller hat.

    Harris kunngjorde tidligere denne uka at hun har sikret nok delegatstøtte til å bli valgt som kandidat.

    – Hun er erfaren, hun er tøff, hun er dyktig. Hun har vært en utrolig partner for meg og en leder for landet vårt. Nå er valget opp til dere, det amerikanske folket, sa Biden.

    I den elleve minutter lange talen lover han å fortsette å kjempe for støtte til Ukraina og for å få stanset Gazakrigen. Han varsler i tillegg en høyesterettsreform.

    (NTB)

  • Joe Biden taler til nasjonen onsdag

    Det blir presidentens første tale etter at han trakk seg som presidentkandidat.

    Biden sier han vil snakke om hva som skjer framover, og hvordan han vil avslutte jobben for det amerikanske folk.

    Da Biden varslet at han trakk seg i et åpent brev i sosiale medier søndag, varslet han samtidig at han skulle komme tilbake med mer informasjon rundt beslutningen i en tale senere i uken.

    – Jeg skal tale til landet senere i uka for å forklare avgjørelsen min i detalj, skrev han i uttalelsen.

    Talen er planlagt til onsdag klokken 20 lokal tid, altså klokken 2 natt til torsdag.

  • Joe Biden tilbake i Det hvite hus tirsdag ventes å møte Netanyahu senere i uken

    USAs president Joe Biden er på bedringens vei etter covid-19 og vil være tilbake på Det hvite hus tirsdag ettermiddag.

    Biden har tilbrakt nesten en uke i sitt hjem i Delaware, der han har blitt behandlet med legemiddelet Paxlovid, for å komme seg etter koronaviruset. Biden avlyste dermed flere av sine presidentoppgaver og valgkampmøter.

    – Bidens puls, blodtrykk og temperatur er helt normalt. Presidenten kan fortsette å utføre alle sine presidentoppgaver, skriver Bidens lege Kevin C. O'Connor i en melding som Det hvite hus har publisert.

    Søndag kunngjorde Biden at han trekker seg som presidentkandidat ved valget i november.

    En tjenesteperson i Det hvite hus opplyser sent mandag at Biden ventes å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Dagen før taler Netanyahu til Kongressen.

    (NRK/NTB/Reuters)

    USAs president Joe Biden sitter ved kontorpulten sin med ansiktet rett frem og ser rett i kamera follede hender opp mot brystet. Bilde er fra 14. juli da han holdt en tale til nasjonen fra Det hvite hus.
    Foto: AP
  • Bidens nesten frisk igjen, ifølge legen hans

    USAs president Joe Bidens symptomer på covid-19 er nå nesten helt borte, ifølge presidentens lege.

    – Pulsen hans, blodtrykk, respirasjonsrate og kroppstemperatur er fortsatt innenfor normale verdier, opplyser lege Kevin C. O'Connor.

    Biden pådro seg covid sist uke, og måtte blant annet se seg nødt til å avlyse en konferanse i Las Vegas. Lørdag fikk Biden sin sjette dose med covid-medisinen Paxlovid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no