Hopp til innhold

Trump sparket vitner i riksrettssaken: – Folk skal vite at det koster å utfordre Trump

USAs EU-ambassadør Gordon Sondland og sikkerhetsrådgiver Alexander Vindman har fått sparken etter at de vitnet i riksrettssaken mot president Donald Trump. – Trump slår alltid tilbake, dette er trolig bare begynnelsen, sier USA-ekspert Svein Melby.

Donald Trump holder tommelen opp

SPARKET VITNER: USAs president viste tommelen opp mot fotografene da han var på vei til Det hvite hus fredag. Samme dag ble det kjent at to av dem som vitnet mot ham i riksrettssaken, har fått sparken.

Foto: Patrick Semansky / AP

Bare timer etter at det ble kjent at oberstløytnant Alexander Vindman har fått sparken fra USAs nasjonale sikkerhetsråd, har også USAs ambassadør til EU, Gordon Sondland, blitt avskjediget.

– Jeg har blitt informert i dag om at presidenten ønsker at jeg skal fratre umiddelbart som USAs ambassadør til EU, sier Sondland i en uttalelse, skriver New York Times.

Sondland og Vindman, som omtales som nøkkelvitner i riksrettssaken mot Trump, får sparken knapt 48 timer etter at presidenten ble frikjent av sine egne i Senatet.

Begge vitnet mot Trump om presidentens angivelige forsøk på å presse Ukraina til å etterforske hans politiske rival, Joe Biden, ved å holde tilbake militære midler.

«President Trump har ikke kastet bort noe tid før han startet sin gjengjeldelsesprosess,» skriver New York Times.

– De skal betale en pris

– Det vi ser nå, er at presidenten ønsker å kvitte seg med det som er av kritikere rundt ham, og som han mener har vist ham mistillit ved å vitne når han forsøkte å hindre alle i administrasjonen i å stille seg til disposisjon for Kongressen, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Svein Melby

– SLÅR TILBAKE: USA-ekspert Svein Melby tror sparkingen av Alexander Vindman og Gordon Sondland bare er «begynnelsen på en opprensking».

Foto: Institutt for forsvarsstudier

Både Alexander Vindman og Gordon Sondland trosset Trumps pålegg om å ikke vitne å riksrettssaken.

Vindman var en del av teamet som hørte på telefonsamtalen som Trump hadde med Ukrainas president i fjor, og han har fortalt at han hørte Trump presse sin ukrainske kollega for å få i gang etterforskning av Joe Biden og hans sønn.

– Jeg trodde ikke mine egne ører. Det er høyst upassende for USAs president å be en utenlandsk regjering granske en amerikansk statsborger og politisk motstander, har Vindman sagt.

Sondland erkjente på sin side at det var snakk om en tjeneste og motytelse: Han forklarte at han mener Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, og at Trump utsatte et toppmøte, for å presse frem etterforskning av Biden-familien.

– Om ikke dette er hevn, så er det tydelig at de som har vært med på å bistå riksrettsprosessen, skal betale en pris. Det skjer i form av at de mister jobbene sine i administrasjonen, sier Melby om sparkingen av Sondland og Vindman.

– Trump slår alltid tilbake. Han vil med dette si at folk skal vite at det koster å utfordre ham.

Gordon Sondland

EU-ambassadør Gordon Sondland har fått sparken etter at han vitnet i riksrettssaken mot president Trump.

Foto: Andrew Harnik / AP

– Den mektigste mannen i verden har bestemt seg for å ta hevn

Vindman, som var sikkerhetsrådets fremste ekspert på Ukraina, skulle ikke forlate posten før juli, men ble presset ut fredag morgen, ifølge en uttalelse fra hans forsvarer David Pressman.

Krigsveteranen ble ført ut av Det hvite hus av sikkerhetsansatte fredag ettermiddag og ble fortalt at det ikke lenger var behov for ham, skriver New York Times.

Hans tvillingbror, Jevgenij Vindman, som også jobbet i sikkerhetsrådet, fikk også sparken og ble ført ut samtidig. Begge vil nå gå tilbake til jobber i Forsvarsdepartementet.

– Vindman ble bedt om å trekke seg for å fortelle sannheten. Hans ære, hans forpliktelse til det som er riktig, skremte makta, sier Pressman.

Oberstløytnanten har bare snakket i offentligheten én gang, ifølge New York Times, og det var altså da han vitnet mot Trump. Og på grunn av det «har den mektigste mannen i verden bestemt seg for å ta hevn», uttaler Pressman.

Alexander Vindman

Alexander Vindman var sikkerhetsrådets fremste ekspert på Ukraina.

Foto: Andrew Harnik / Andrew Harnik

Tror flere får sparken

Svein Melby tror Trump kommer til å sparke flere i kjølvannet av riksrettssaken.

– Dette er trolig bare begynnelsen på en opprensking, mener han.

Han tror fungerende stabssjef Mick Mulvaney kan være den neste som ryker. På en pressekonferanse i Det hvite hus kom Mulvaney «i skade» for å innrømme at USA hadde holdt tilbake flere hundre millioner dollar fra Ukraina for å legge press på dem.

– Det er nok ikke noe som Trump har glemt, sier Melby.

Reagerte med stående applaus under Demokratenes debatt

Da de som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat, møttes til TV-debatt fredag kveld, ba Joe Biden alle i salen reise seg og klappe for Alexander Vindman.

– Jeg synes vi alle skal reise oss og vise hvor mye vi støtter Vindman. Kom igjen, reis dere og klapp for Vindman!

Flere i salen reagerte med stående applaus.

– Dette er slik vi er. Vi er ikke som Trump, sa Biden.

Under Demokratenes TV-debatt ba Biden alle reise seg for å vise Vindman hvor stor støtte han har.

Under Demokratenes TV-debatt ba Biden alle reise seg for å vise Vindman hvor stor støtte han har.

«Spyling av rørene»

President Donald Trump har ifølge CNN vært svært opprørt over Vindmans vitneforklaring under riksrettssaken, og flere demokrater sier sparkingen åpenbart er gjengjeldelse for vitneforklaringen.

En Trump-rådgiver, som uttaler seg anonymt, sier til den amerikanske TV-kanalen at sparkingen av Vindman og Sondland er ment å sende et signal om at å si presidenten imot ikke vil bli tolerert.

– Spyling av rørene. Det var nødvendig, sier rådgiveren.

Ble frikjent: – Har vært gjennom helvete

Flertallet i Senatet i USA stemte for å frikjenne Donald Trump i riksrettssaken onsdag.

Trump selv feiret seieren med en tweet med en video som var tonesatt av Edvard Griegs Dovregubbens hall, hvor Trump fremstår som en mann som kommer til å sitte som president til evig tid.

Trump kalte Senatets beslutning for «vårt lands seier i riksrettsbløffen» og mente hele saken hadde vært en heksejakt.

– Vi har vært gjennom et helvete, urettferdig, for vi gjorde ikke noe feil, sa Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt