Trosset Trump og vitnet om Ukraina-samtalen

Oberstløytnant Alexander Vindman kommer med ett av de sterkeste vitnemålene hittil som kan bidra til å underbygge anklagene om at Donald Trump misbrukte sine fullmakter som president.

Alexander Vindman på vei til Ukraina-høringen i Representantenes hus

Oberstløytnant Alexander Vindman kom i full uniform til høringen i Kongressen. Han er europadirektør i Det nasjonale sikkerhetsråd i Det hvite hus.

Foto: Mark Wilson / AFP

Vindman er Irak-veteran og sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. Han var en del av teamet som lyttet til presidentens telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli.

Nå er han den aller første som vitnet om hva han hørte. Vindman trosser Trumps pålegg om ikke å samarbeide med Kongressen.

– Jeg var bekymret og mente det ikke var passende å be et annet lands regjering granske en amerikansk statsborger, sa Vindman under sitt åpningsinnlegg.

Mener Trump presset på

Vitnemålet skjedde bak lukkede dører, men flere amerikanske medier hadde fått tilgang til manuset på forhånd. Etterpå lekket flere detaljer ut.

Til kongressrepresentantene forklarte oberstløytnanten at han hørte Donald Trump presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hensikten var å få satt i gang en gransking av tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter, samt selskapet Burisma der Hunter Biden hadde styreverv.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Valentyn Ogirenko

– Jeg mente det ikke var behørig å kreve at en utenlandsk regjering etterforsker en amerikansk statsborger, og jeg var bekymret over implikasjonene for den amerikanske regjeringens støtte til Ukraina.

– Ukraina kunne risikere å miste den tverrpolitiske støtten landet har hatt så langt i USA. Dette ville i sin tur undergrave USAs nasjonale sikkerhet, fortalte Vindman.

Trump nekter for å ha gjort noe galt og mener samtalen med Zelenskyj var «perfekt».

Var bekymret for innholdet i samtalen

Vindman sier han to ganger leverte bekymringsmeldinger til sikkerhetsrådets jurister om upassende forsøk fra Det hvite hus på å få Kiev til å åpne etterforskninger med det formål å hjelpe Trump politisk.

Det hvite hus har tidligere offentliggjort et redigert sammendrag av samtalen som bekrefter at Trump ba Zelenskyj etterforske Demokratenes mulige presidentkandidat Joe Biden og hans sønn, Hunter Biden, som satt i styret for et ukrainsk gasselskap.

Hunter (tv) og Joe Biden under et besøk i Kina i 2013

Hunter (tv) og Joe Biden under et besøk i Kina i 2013.

Foto: ANDY WONG / AFP

Men det striden står om er hvorvidt Trump presset Zelenskiyj på en utilbørlig måte,

Vindman fortalte også at han i etterkant forsøkte å få rettet opp sammendaget, for at det skulle gi et korrekt og detaljert bilde av samtalen, ifølge New York Times. Enkelte av Vindmans korrigeringer ble tatt inn, andre ikke.

Blant det som ble utelatt skal være Trumps antakelser om at det foreligger opptak med Joe Bidens fra hans tid som visepresident, hvor han tar opp korrupsjon i Ukraina, opptak som kunne vendes mot Biden.

Navnet på det ukrainske gassselskapet skal også ha blitt uttalt, selv om det ble navngitt i telefonsamtalen. I det skriftlige sammendraget blir det betegnet som «selskapet».

U.S. President Trump attends meeting with Iraq's President Salih on sidelines of U.N. General Assembly in New York City
Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Det hvite hus har offentliggjort et referat fra samtalen mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Konfronterte Trumps ambassadør

Sikkerhetsrådgiver Vinman sa under vitnemålet at han handlet ut fra plikten til å opptre patriotisk og politisk upartisk.

Vindman opplyste at han konfronterte landets ambassadør til EU, Gordon D. Sondland, som skal ha forsøkt å presse ukrainske tjenestemenn til å bistå med etterforskning av familien Biden.

Sondland er en Trump-støttespiller som ble utnevnt til EU-ambassadør, uten forutgående diplomatisk erfaring.

I forrige uke bekreftet fungerende Ukraina-ambassadør Bill Taylor at militærbistand som Kongressen hadde godkjent til Ukraina, ble holdt igjen som pressmiddel for at president Zelenskiyj skulle gå med på å etterforske Joe Biden. Bistanden på 391 millioner dollar skulle brukes til å bekjempe virksomheten til de russiskstøttede separatistene øst i Ukraina.

Svertekampanje

Trump langet tirsdag ut mot Kongressens siste vitne i riksrettsprosessen og trekker i tvil at Vindman kan ha hørt hva som ble sagt mellom de to presidentene.

Laster Twitter-innhold

I Fox News og blant enkelte republikanske politikere er det stilt spørsmål ved Vindmans lojalitet. De peker på hans bakgrunn, at han innvandret til USA fra den tidligere sovjetrepublikken Ukraina sammen med sine foreldre da han var tre år gammel.

Det blir antydet at Vindman nå blir brukt som en brikke i den såkalte «dype statens» forsøk på å undergrave Trump.

En av dem som hevder at Trump blir utsatt for slik undergraving er kommentatoren Laura Ingham i Fox News.

Laster Twitter-innhold

Mens andre medier kritiserer det de mener en svertekampanje mot Alexander Vindman, blant dem er The Washington Post.

Hvem er hovedaktørene i varslersaken mot Trump?

Donald Trump

USAs president Donald Trump kan bli stilt for riksrett etter en samtale med Ukrainas president. Se oversikten over de involverte.

SISTE NYTT

Siste nytt