Hopp til innhold

Donald Trump frikjent i riksrettssaken

Senatet stemte i kveld for å frikjenne president Donald Trump i riksrettssaken. Dermed er dramaet som har delt USA på midten snart over. Trump feirer med tweet og musikk fra Grieg.

For at Trump skulle blitt dømt måtte to tredjedels flertall altså 67 av 100 senatorer ha stemt for dette.

Senatet stemte i to runder. I den første runden stemte 52 senatorer for at Trump ikke var skyldig i å misbruke sin makt. Mens mindretallet på 48 mente Trump var skyldig.
I den andre runden som handlet om Trump har hindret Kongressen stemte 53 senatorer for at Trump ikke var skyldig, mens 47 mente Trump var skyldig.

Til tonene av Edvard Grieg og Dovregubbens Hall feirer president Donald Trump i kveld seieren med en tweet. I videoen fremstår Trump som en mann som kommer til å sitte som president til evig tid.

Laster Twitter-innhold

Trump skriver også at han vil tale til nasjonen torsdag kveld 1800 norsk tid. Da vil han ta for seg det han mener er landets seier over riksrettsbløffen.

Laster Twitter-innhold

Mot sin egen president

Allerede tidligere på kvelden gjorde senator Mitt Romney det klart at han hadde planer om å stemme for å dømme president Donald Trump.

Romney var den første republikanske senatoren som hadde signalisert at han vil stemme for at Trump må dømmes for maktmisbruk og for å ha hindret Kongressen. Det bla raskt klart at dette ikke var nok.

Mitt Romney forklarte avgjørelsen med at han var overbevist om at hans ed til Gud krevde det.

I et følelsesladd innlegg sier den republikanske senatoren at han skjønner at avgjørelsen kommer til å få konsekvenser.

I et følelsesladd innlegg sier den republikanske senatoren at han skjønner at avgjørelsen kommer til å få konsekvenser.

– Presidenten er skyldig i et frastøtende misbruk av folkets tillit, sa Romney i en åtte minutter lang tale fra gulvet i Senatet.

Romney sier det er den vanskeligste avgjørelsen han har tatt, og han venter kraftig kritikk fra sine partifeller.

– Presidenten ba utenlandske myndigheter om å etterforske sin politiske rival. Presidenten tilbakeholdt viktig militærstøtte fra de myndighetene for å presse dem til å gjøre det. Presidenten forsinket midler til en amerikansk alliert i krig med russiske inntrengere, sa Romney i talen sin.

Mitt Romney og Donald Trump

Den republikanske senatoren Mitt Romney vil stemme for at Trump skal dømmes i riksrettssaken

Foto: Alex Wong / AFP

Senator Mitt Romney var også en av svært få republikanere som sa han ønsket at flere skulle kalles inn som vitner under den to uker lange riksretten i Senatet.

Et flertall i Representantenes hus vedtok i desember å stille Trump for riksrett. De to tiltalepunktene dreier seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

NRK forklarer

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Demokratene mener Trump har misbrukt sin makt som president og forsøkt å forhindre Kongressens etterforskning.

Trumps rådgivere skal ha bedt presidenten i Ukraina om å etterforske sønnen til en av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

Hvorfor mener demokratene at dette er ulovlig?

En president kan ikke be et annet land om å etterforske en politisk motstander på hjemmebane og true med å holde tilbake økonomisk hjelp. Trump er nemlig beskyldt for å ha holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Bidens sønn.

Hva sier Trump selv?

Trump nekter for å ha gjort noe galt og sier han er utsatt for en heksejakt og at tiltalen er urettferdig.

Kommer han til å bli dømt?

Republikanerne har flertall i Senatet. Det må to tredels flertall til for at Trump blir dømt, som vi si at 20 republikanere må stemme mot sin egen president. Det er svært usannsynlig.

Hva skjer hvis Trump blir frikjent?

Mange tror at Demokratene kan bli svekket fordi de opplever denne prosessen som en politisk kampanje mot Trump. Samtidig mener et flertall i USA at det var riktig å starte prosessen mot Trump etter beskyldningene rundt Ukraina ble kjent.

Les mer: Hvordan startet det?

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt