NRK Meny
Zoran Zaev og Alexis Tsipras
Foto: AP

Makedonia/Nord-Makedonia

Oppsummert

Den tidlegare jugoslaviske republikken skifta 12. juni 2018 namn til Nord-Makedonia. Dermed er den 27 år gamle namnekonflikten med Hellas løyst. Ei løysing på namnestriden kan på sikt bane veg for medlemskap i både EU og NATO for Nord-Makedonia.

 • Godtar navnet Nord-Makedonia

  Nasjonalforsamlingen i Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia har godkjent avtalen med Hellas om at landet skal hete Nord-Makedonia. Avtalen avslutter en 27 år lang navnestrid med nabolandet Hellas, som har en region som heter Makedonia.

 • Signerte avtale om navnebytte

  Utenriksministrene fra Hellas og Makedonia har i dag signert avtalen om navnebytte for sistnevnte til Nord-Makedonia. Avtalen må ratifiseres av de to landenes nasjonalforsamling og i Makedonia skal det avholdes folkeavstemning om navnebyttet.

 • Ikke mistillit mot Alexis Tsipras

  Hellas' statsminister ble ikke felt av mistillitsforslaget fra opposisjonen om avtalen han har gjort i den 27 år gamle navnestriden med Makedonia. Dermed kan avtalen med Makedonia undertegnes søndag.

 • Vil fremme mistillitsforslag

  Hellas' største opposisjonsparti, Ny Demokratis, vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia. Makedonias president, Gjorge Ivanov, kaller navneavtalen uakseptabel.

 • NATO og EU gler seg over avtale

  Tenestepersonar i både NATO og EU gler seg over den historiske namneavtalen mellom Makedonia og Hellas. Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, seier at avtalen vil bidra til å sikre regional fred og stabilitet.

  Laster Twitter-innhold

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no