Hopp til innhold

Hellas fordømmer makedonsk politi

Hellas fordømmer makedonsk politis bruk av tåregass og gummikuler mot flyktninger og migranter som protesterte på grensa. Minst 300 mennesker ble såret, ifølge Leger Uten Grenser.

Hellas fordømmer makedonsk politis bruk av tåregass og gummikuler mot flyktninger og migranter som protesterte på grensa. Minst 300 mennesker ble såret, ifølge Leger Uten Grenser.

SE VIDEO: Migrantene forsøkte å krysse grensa, men ble møtt med tåregass og gummikuler.

Over 11.000 flyktninger og migranter befinner seg fortsatt på gresk side av grensa i Idomeni nord i Hellas, som ble stengt av Makedonia i midten av februar. Søndag demonstrerte mange av dem med krav om at grensa åpnes.

Gummikuler og tåregass

Ifølge makedonsk politi forsøkte rundt 500 av dem å bryte gjennom grensegjerdet. De ble møtt med tåregass, sjokkgranater og gummikuler, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Makedonsk politi angriper demonstranter

STEINKASTING: Makedonsk politi kaster stein mot migranter som prøver å ta seg over grensa.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Vårt helsepersonell behandlet 200 mennesker for pustevansker, 30 for skader fra plastkuler og 30 for andre skader, sier Achilleas Tzemos i MSF til nyhetsbyrået AFP.

10 mennesker hevdet de ble regelrett banket opp av makedonske politifolk, skriver BBC.

– Kaotiske tilstander

Jonas Hågensen fra Leger uten grenser befinner seg i leiren i Idomeni. Han var øyenvitne til sammenstøtene som begynte i 11-tiden søndag formiddag.

– Jeg så mye tåregass og mennesker som løp fram og tilbake. Det var veldig kaotiske tilstander og panikk, sier Hågensen til NRK.

Ifølge Hågensen pågikk sammenstøtene i seks timer.

Politiet skjøt tåregass mot demonstrantene. Granatene kom etter hvert så langt over grensa at gassen sev inn på organisasjonens klinikk.

– Det var ganske vanskelig å arbeide, og førte til at mange barn fikk plager av tåregassen, sier Hågensen.

Hågensen sier han med selvsyn har sett gummikuler og at flere barn under fem år har blitt behandlet etter å ha blitt utsatt for tåregass.

– Ukritisk

En talsmann for greske myndigheter fordømmer politiets maktbruk mot migrantene.

– Den ukritiske bruken av tåregass, gummikuler og sjokkgranater mot sårbare mennesker er farlig og en beklagelig handling, sier George Kyritsis til BBC.

Opptøyer i Makedonia

BESKUTT: En demonstrant holder opp det som skal være en gummikule.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

En ikke navngitt makedonsk politikilde hevder derimot overfor AFP at det er gresk politi som har brukt tåregass mot menneskene, mens situasjonen er rolig på den makedonske siden av grensen.

Ifølge makedonsk politi ble tre av deres folk ved grensa også skadd etter at det ble kastet stein mot dem.

– Bruker alle lovlige kjemiske midler

Mange av migrantene hadde dekket til ansiktene med skjerf eller smurt seg inn med tannkrem i et forsøk på å beskytte seg selv mot tåregassen. Bilder fra stedet viser at de tilsynelatende klarte å rive ned en liten del av gjerdet.

Makedonsk politi nekter for at noen ble skadd av gummikuler.

– Vi bruker ingen typer kuler, for loven i Makedonia tillater ikke det. Vi bruker ikke batonger, ettersom vi er på den andre siden av gjerdet. Vi bruker alle lovlige kjemiske midler, sier talskvinne Liza Bandevska i politiet i Makedonia.

Greske myndigheter har uten hell forsøkt å overtale de resterende migrantene til å forlate leiren i Idomeni og flytte til mottakssentre i nærheten. Men mange nekter å gi opp håpet om å komme seg nordover og bor i telt under svært kummerlige forhold.

SISTE NYTT

Siste nytt