Hopp til innhold
Zoran Zaev
Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / nTB Scanpix

Nord-Makedonia

Oppsummert

Etter årelang strid har to naboland på Balkan blitt enige om hvem som har rett på navnet Makedonia. Den tidligere jugoslaviske republikken har skiftet navn til Nord-Makedonia, og Hellas nordligste provins skal fortsatt hete Makedonia.

 • Nord-Makedonia et skritt nærmere EU-medlemskap

  Nord- Makedonia har godtatt kompromiss som muliggjør samtaler om EU-medlemskap, skriver AFP.

  Lørdag vedtok i landet en avtale som har sikte på å avgjøre en tvist med Bulgaria og rydde veien for et mulig medlemskap i unionen.

  – fra i dag går vi med raskere skritt for å bli med i EU-familien, sier statsminister Dimitar Kovacevski.

  Bulgaria blokkerte i 2020 forhandlingene mellom Nord-Makedonia og EU, med henvisning til en historisk krangel om språk og rettighetene til den bulgarske minoriteten i landet, skrev NTB.

  Det var Frankrike som la fram forslaget kompromissløsning.

  Nord-Makedonia har vært kandidat for EU-medlemskap siden 2005.

  nord Makedonia eu
  Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters
 • Snart klart for forhandlinger mellom EU og Nord-Makedonia

  Det kan snart være duket for forhandlinger mellom EU og Nord-Makedonia om medlemskap, sier EU-president Charles Michel.

  – Vi nærmer oss nå et mulig gjennombrudd i ditt lands søknadsprosess, sa Michel under en pressekonferanse i Nord-Makedonias hovedstad Skopje tirsdag, henvendt til landets statsminister Dimitar Kovacevski.

  Bulgaria blokkerte i 2020 forhandlingene mellom Nord-Makedonia og EU, med henvisning til en historisk krangel om språk og rettighetene til den bulgarske minoriteten i landet.

  Frankrike har lagt fram flere forslag til kompromissløsninger, og disse er tatt inn som en del av EUs rammeverk for forhandlinger. Dette skal Nord-Makedonia nå ta stilling til.

  Kovacevski karakteriserte tirsdag rammeverket som akseptabelt, men han understreket at det nå må behandles av landets nasjonalforsamling. (NTB)

 • Ny statsminister i Nord-Makedonia

  Sosialdemokraten Dimitar Kovacevski ble søndag kveld Nord-Makedonias nye statsminister, etter to måneder med politisk ustabilitet i landet.

  Kovacevski har tidligere vært visefinansminister. Han blir etterfølgeren til partifelle Zoran Zaev, som gikk av i desember etter svært dårlige lokalvalg. (NTB)

  Sosialdemokraten Dimitar Kovacevski er ny statsminister i Nord-Makedonia. Han tar over etter partifellen Zoran Zaev, som gikk av i desember etter svært dårlige lokalvalg for SDSM.
  Foto: Boris Grdanoski / AP
 • Europol aksjonerte mot modifiserte våpen

  Over 1500 våpen er beslaglagt i en internasjonal politiaksjon i flere europeiske land mot modifiserte pistoler.

  Europol hadde et ønske om å stenge ned den ulovlige handelen av modifiserte «alarm pistols». Det er våpen som avfyrer ikke-dødelige gasskuler eller løspatroner.

  Våpnene blir stadig oftere brukt av kriminelle ettersom de relativt enkelt kan bygges om til å avfyre skarp ammunisjon. De er også langt billigere enn ekte pistoler og helt lovlige innenfor EUs grenser. Våpnene smugles til land utenfor eurosonen, hvor besittelse og handel er strengt regulert.

  Etterforskere fra 24 land deltok i operasjonen. Razziaene foregikk i Bulgaria, Nord-Makedonia og Romania. Minst 260 hjem ble ransaket, og over 17.000 gjenstander ble beslaglagt, opplyser Europol. (NTB)

 • Landesorg etter bussbrann

  Bulgaria og Nord-Makedonia har erklært landesorg onsdag, etter at 45 mennesker, tolv av dem barn, mistet livet i en bussbrann.

  Bulgaria holder onsdag en dags landesorg, mens Nord-Makedonia begynte en tre dagers sørgeperiode. Det flagges på halv stang ved alle offentlige institusjoner, og offentlige arrangementer er avlyst.

  (NTB)

  Nord-makedoniaske flagg på halv stang etter bussbrann
  Foto: Visar Kryeziu / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no