Zoran Zaev
Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / nTB Scanpix

Nord-Makedonia

Oppsummert

Etter årelang strid har to naboland på Balkan blitt enige om hvem som har rett på navnet Makedonia. Den tidligere jugoslaviske republikken har skiftet navn til Nord-Makedonia, og Hellas nordligste provins skal fortsatt hete Makedonia.

 • 14 døde i brann på koronasykehus

  Minst 14 pasienter ved et koronasykehus i Nord-Makedonia døde i en brann onsdag kveld, ifølge landets helseminister.

  Brannen brøt ut ved covid-19-klinikken i Tetovo, nordvest i landet, opplyser helseminister Venko Filipce på Twitter.

  – Påtalemyndigheten har beordret obduksjoner for å identifisere de 14 personene som omkom i brannen, og vi undersøker om det er flere døde, skrev påtalemyndigheten i en uttalelse torsdag.

  En eksplosjon var trolig årsaken til brannen. Brannen ødela deler av modulbygget, som nylig ble bygget ved sykehuset i byen for å behandle koronapasienter.

 • 10 døde i brann på koronasykehus

  Minst ti pasienter ved et koronasykehus i Tetovo i Nord-Makedonia døde i en brann onsdag, opplyser helseminister Venko Filipce. Han skriver på Twitter at dødstallet kan stige. Eksplosjon i en oksygentank var trolig årsak til brannen.

  Nord-Makedonia er blant landene som for tiden har det største smittetrykket i verden med 558 smittede og 19 døde per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

 • Stålsetter seg for hetebølge

  Myndighetene i flere land i sørøstlige deler av Europa har sendt ut farevarsel før en ventet hetebølge treffer området torsdag. Temperaturene kan komme opp i 43 grader i innlandet. Høye temperaturer er ventet i helgen i Nord-Makedonia og nabolandene Albania, Bulgaria, og Hellas, så vel som i Romania og Serbia.

 • Ødela Nord-Makedonias fest

  Goran Pandev (37) utnyttet en rekke forsvarsfeil fra Østerrikes forsvar, og satte 1-1 for Nord-Makedonia.

  Det så ut til å holde lenge, men mot slutten av kampen løsnet det for Østerrike.

  Først scoret innbytter Michael Gregoritsch, og helt på tampen punkterte Marco Arnautovic kampen. Det endte dermed 3-1, og dette var Østerrikes første seier i et EM-sluttspill.

  Det var først høyreback Lainer som sendte Østerrike i ledelsen etter en vakker volley, og sikret tidlig ledelse.

  Nord-Makedonia var på ingen måte noen kasteball resten av kampen, og de hadde noen brukbare muligheter til å gå opp i ledelsen.

 • Øst-Europa hardest rammet av korona

  De sju landene med flest koronadødsfall i forhold til innbyggertallet, er nå alle å finne i Øst-Europa. Ungarn er aller hardest rammet og har registrert 307 koronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere, etterfulgt av Tsjekkia med 281, Bosnia med 281, Nord-Makedonia med 258, Bulgaria med 254, Montenegro med 251 og Slovakia med 226, viser en oversikt utarbeidet av AFP.

Hellas fordømmer makedonsk politis bruk av tåregass og gummikuler mot flyktninger og migranter som protesterte på grensa. Minst 300 mennesker ble såret, ifølge Leger Uten Grenser.

Hellas fordømmer makedonsk politi

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no