Hopp til innhold
Zoran Zaev
Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / nTB Scanpix

Nord-Makedonia

Oppsummert

Etter årelang strid har to naboland på Balkan blitt enige om hvem som har rett på navnet Makedonia. Den tidligere jugoslaviske republikken har skiftet navn til Nord-Makedonia, og Hellas nordligste provins skal fortsatt hete Makedonia.

  • Forsvaret har donert 76 kjøretøy til Nord-Makedonia

    Det er 40 lastebiler og 36 feltvogner som har blitt donert, skriver Forsvaret i en pressemelding.

    Donasjonen gjør at landet kan etablere en infanteribataljon som skal inngå i Natos stående beredskap. Den er også en indirekte støtte til Ukraina, da Nord-Makedonia har donert en betydelig mengde militært utstyr til Ukraina og den norske donasjonen vil bidra til at landet får reanskaffet materiell som er donert.

    (NTB)

    Militært utstyr
    Foto: NTB
  • Nord-Makedonia får sin første etnisk albanske statsminister

    Nasjonalforsamlingen i Nord-Makedonia ha valgt Talat Xhaferi til statsminister i en overgangsregjering. Han blir landets første etniske albanske regjeringssjef.

    Den 61 år gamle politikeren skal lede en regjering som inkluderer ministre nominert av opposisjonen, i 100 dager fram til det holdes valg 8. mai.

    Rundt en firedel av de 1,8 millioner innbyggerne i Nord-Makedonia er etniske albanere.

  • Norge donerer militære kjøretøyer til Nord-Makedonia

    Norge donerer 76 militære kjøretøyer til Nord-Makedonia, melder TV 2. Leveransen består av 40 lastebiler og 36 feltvogner.

    Under et møte med forsvarsminister Slavjanka Petrovska i Nord-Makedonia, overleverte forsvarsminister Bjørn Arild Gram nyheten om donasjonen fra Norge, ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet. Nord-Makedonia har vært medlem av Nato siden 2020.

  • Nord-Makedonia et skritt nærmere EU-medlemskap

    Nord- Makedonia har godtatt kompromiss som muliggjør samtaler om EU-medlemskap, skriver AFP.

    Lørdag vedtok i landet en avtale som har sikte på å avgjøre en tvist med Bulgaria og rydde veien for et mulig medlemskap i unionen.

    – fra i dag går vi med raskere skritt for å bli med i EU-familien, sier statsminister Dimitar Kovacevski.

    Bulgaria blokkerte i 2020 forhandlingene mellom Nord-Makedonia og EU, med henvisning til en historisk krangel om språk og rettighetene til den bulgarske minoriteten i landet, skrev NTB.

    Det var Frankrike som la fram forslaget kompromissløsning.

    Nord-Makedonia har vært kandidat for EU-medlemskap siden 2005.

    nord Makedonia eu
    Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters
  • Snart klart for forhandlinger mellom EU og Nord-Makedonia

    Det kan snart være duket for forhandlinger mellom EU og Nord-Makedonia om medlemskap, sier EU-president Charles Michel.

    – Vi nærmer oss nå et mulig gjennombrudd i ditt lands søknadsprosess, sa Michel under en pressekonferanse i Nord-Makedonias hovedstad Skopje tirsdag, henvendt til landets statsminister Dimitar Kovacevski.

    Bulgaria blokkerte i 2020 forhandlingene mellom Nord-Makedonia og EU, med henvisning til en historisk krangel om språk og rettighetene til den bulgarske minoriteten i landet.

    Frankrike har lagt fram flere forslag til kompromissløsninger, og disse er tatt inn som en del av EUs rammeverk for forhandlinger. Dette skal Nord-Makedonia nå ta stilling til.

    Kovacevski karakteriserte tirsdag rammeverket som akseptabelt, men han understreket at det nå må behandles av landets nasjonalforsamling. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no