Hopp til innhold
EU-flagg
Foto: E.C. / Scanpix

Nye EU-land

Oppsummert

Sju land har status som kandidatland i EU. Det er Albania, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Tyrkia og Ukraina. EU-kommisjonen tilrår at også Bosnia-Hercegovina bør få status som kandidatland til EU. Georgia har påbegynt prosessen.

  • Ukraina oppfyller to av sju EU-krav før medlemskap, ifølge kilder

    En rapport som er ventet denne uken, viser at Ukraina oppfyller to av sju krav EU har satt for å kunne starte forhandlinger om medlemskap, sier EU-kilder.

    Kildene sier rapporten og EU-kommisjonen vil fokusere på fremskrittene Ukraina har gjort til tross for den russiske invasjonen.

    I en symbolsk viktig handling fikk Ukraina i fjor formell status som kandidatland til EU, men unionen hadde en liste med krav, blant annet om rettsreform og korrupsjonsbekjempelse, før det er aktuelt med forhandlinger.

    To høyt plasserte EU-kilder som er kjent med kommisjonens rapport, sier altså at to av kravene er oppfylt. Ifølge en av dem er det snakk om rettsreform og medielovgivingen.

    – Det er fremdrift. Rapporten vil være moderat positiv. Det er ikke snakk om å forskjønne virkeligheten, men anerkjenne at det er gjort fremskritt, sier kilden.

    En tredje kilde beskriver reformsituasjonen som at «glasset er halvfullt».

    – Vi ville aldri lagt an en negativ tone mot Ukraina nå. Det har vært en viss fremdrift når det gjelder justisreform, men det er fortsatt viktige punkter som må gjennomføres. Alt er ikke på stell, sier kilden, som har kjennskap til EUs anbefalinger til Ukraina om forbedringer i rettsvesenet.

    Rapporten omtales som foreløpig, og det er ventet en mer formell vurdering i oktober. Det er opp til EUs 27 medlemsland å avgjøre når eventuelle forhandlinger om medlemskap kan begynne.

    (NTB)

  • Georgia sier de tar grep for å få kandidatstatus i EU

    Georgias utenriksminister Ilia Darchiashvili sier landet raskt vil ta grep for å få kandidatstatus i EU, etter at søknaden deres ble avvist i 2022.

    – Vi er alle svært motiverte, og vi har som mål å oppfylle våre forpliktelser for å oppnå kandidatstatus, sier Darchiashvili fredag.

    Uttalelsen kommer etter at Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna oppfordret Georgia til å gripe det hun omtaler som en «historisk mulighet» for kandidatstatus ved å følge EUs tolv anbefalinger.

    Darchiashvili hevder at en «stor del» av anbefalingene fra Brussel allerede er implementert og at over 80 lovutkast er påbegynt i nasjonalforsamlingen.

    Georgia ble nektet kandidatstatus i EU i juni fjor da Ukraina og Moldova fikk det, fordi EU mente landet måtte gjennomføre ytterligere reformer før de kunne bli akseptert.

    Deltakerne på EU-toppmøtet i juni i fjor anerkjente imidlertid arbeidet Georgia hadde gjort og uttalte at landet vil få kandidatstatus når enkelte problemstillinger er løst.

    EU har tidligere sagt at Georgia må reformere retts- og valgsystemene, forbedre pressefriheten og begrense makten til oligarker før de kan bli vurdert som medlem.

    (NTB)

  • Tysk støtte til Georgias EU-spor

    Tysklands president Frank-Walter Steinmeier uttrykker støtte til den tidligere sovjet-republikken Georgia som ønsker tettere bånd til Europa.

    Presidentens pressetalskvinne Cerstin Gammelin opplyser til nyhetsbyrået AFP at Steinmeier fredag snakket på telefon med Georgias president Salome Zourabichvili.

    Tyskland støtter Georgias ønsker om å knytte seg nærmere Europa. Det inkluderer pressefrihet og friheter for sivilsamfunnet, skriver Steinmeiers talskvinne Cerstin Gammelin på Twitter.

  • Zelenskyj vil ha tettere samarbeid med EU

    Ukraina vil trappe opp arbeidet med å styrke samarbeidet med EU-institusjonene i løpet av året, sier president Volodymyr Zelenskyj.

    – Oppgaven er å aktivt forberede alt for at landet vårt kan bli medlem av EU, få økt våpenleveranser til Ukraina og få styrket EUs sanksjoner mot Russland, sa Zelenskyj i sin daglige videotale lørdag kveld.

    Ukraina søkte EU-medlemskap i juni i fjor og er kandidatland i unionen. (NTB)

  • EU-presidenten: – Ukrainas fremtid er i EU

    EU-president Charles Michel forsikret Volodymyr Zelenskyj om at EU vil fortsette å støtte Ukraina så lenge det trengs etter et toppmøte i Kyiv fredag.

    – EU vil støtte dere på alle mulige måter så lenge det trengs. Vi lar oss ikke skremme av Kreml. Ukraina og EU er én familie, sa Michel henvendt til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en pressekonferanse i opptak fredag ettermiddag.

    Et av temaene på toppmøtet var Ukrainas søknad om EU-medlemskap. Før møtet fredag sa Ukrainas innenriksminister Denys Sjmyhal at Ukraina har et «ambisiøst mål» om å bli EU-medlem innen to år. (NTB)

    EU-president Charles Michel sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under toppmøtet i Kyiv.
    Foto: Efrem Lukatsky / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no