NRK Meny
Normal

20 mennesker døde etter uvær og flom i Makedonia

Makedonias hovedstad Skopje og de nærliggende områdene er i sjokk etter ekstremværet som i natt feide med seg veier og biler, og kostet flere mennesker livet.

Uvær Makedonia
Foto: ROBERT ATANASOVSKI / Afp

Det ekstraordinære uværet hadde med seg enorme nedbørsmengder og vindkast på over 70 kilometer i timen som utløste oversvømmelser og jordskred. Ifølge myndighetene i Makedonia kom det regnet det i løpet av to timer natt til søndag mer enn det vanligvis gjør i hele august i Skopje.

93 liter per kvadratmeter med nedbør falt over byen i løpet av disse to timene. Verst skal det ha gått utover landbyer i utkanten av hovedstaden.

– Dessverre har 20 mennesker dødd, opplyste Makedonias helseminister Nikola Todorov som koordinerer redningsoperasjonene søndag.

Druknet i bilene

Ifølge sykehuskilder som nyhetsbyrået AFP har snakket med skal en åtte år gammel jente være blant de omkomne som følge av uværet. Makedonske medier melder at rundt 100 andre mennesker har pådratt seg skader, de fleste mindre alvorlige.

Noen av ofrene druknet i bilene sine, og bilder dagen derpå viser hvordan vannmassene har dratt med seg biler og ødelagt veier. Deler av ringveien rundt bysentrum har blitt feid bort og biler dratt med ut i nærliggende åkrer.

– Dette er en katastrofe. Vi har aldri opplevd noe slikt tidligere, sier Skopjes ordfører Koce Trajanovski, ifølge AFP.

800 lynnedslag

Regnet begynte rundt klokken 17.30 lørdag og ga seg ikke før klokken 09.30 søndag morgen. Stormen var på sitt verste rundt klokken 03.30 i natt. Det skal ha kommet 9,3 centimeter med nedbør og vannstanden steg til 1,5 meter i enkelte områder som nå finkjemmes av politiet og hæren på leting etter overlevende og eventuelle andre ofre.

Meteorologer sier at rundt 800 lynnedslag ble registrert i løpet av uværets to første timer.

– Det lynet og tordnet nesten hvert sekund. Det var virkelig fryktelig, forteller Biljana Joneska (62) fra Skopje til AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt