Hopp til innhold

Amnesty: Europa er mer opptatt av å stenge grenser enn å hjelpe asylsøkere

Desperate mennesker stues sammen langs grensen til Makedonia. I går ble 12 barn skadet da politiet skjøt tåregass inn i menneskemengden.

Flyktninger river ned grensegjerdet i Makedonia

Flere tusen har samlet seg ved grensen til Makedonia, i går tok mange loven i egne hender og forsøkte å bryte ned grensegjerdet.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

Ei lita jente har falt ved grensegjerder i Makedonia

Mange barn ble skadet da store menneskemengder presset seg mot grensegjerdet i går.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Hver dag kommer nye mennesker til en smekkfulle leiren helt nord i Hellas. Egentlig var det bare plass til 1500 i transittleiren, nå er det 7000 der på mer eller mindre permanent basis.

Etter at Makedonia i forrige uke bestemte seg for bare å slippe gjennom 580 syrere og irakere om dagen har misnøyen og desperasjonen økt.

– Det tragiske er at det ser ut som om de europeiske landene er mer opptatt av å stenge grensene enn å skaffe flyktningene og asylsøkerne beskyttelse og dere basisbehov, sier Giorgos Kosmopoulos som leder gresk Amnesty International til nyhetsbyrået AP på grensen til Makedonia.

Forsøkte å bryte gjennom

I går kokte det over for mange da grensen ble stengt og de tok loven i egne hender. Totalt ble 22 mennesker skadet, 12 av dem barn, da politiet skjøt tåregass mot menneskemengden som forsøkte å bryte seg gjennom grensegjerdet.

Denne uken har den greske hæren skaffet midlertidig husly til de mange hundre som hver dag kommer til områdene nord i landet. Lokale myndigheter har åpnet innendørs haller, konferansesenter og hoteller for å huse menneskene som håper å ta seg nordover langs Balkan-ruten.

– Selvfølgelig vil Hellas hjelpe disse menneskene i den nærmeste tiden, men det er jo helt klart at dette er en byrde som andre europeiske land må hjelpe oss med, sier Hellas sin statsminister Alexis Tsipras til den greske TV-kanalen Star televison.

Et lite barn på grensen mellom Makedonia og Hellas

Mange småbarnsfamilier reiser nordover og håper å komme seg til andre europeiske land enn Hellas og Makedonia. Men foreløpig er de strandet på grensen mellom de to landene.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

Situasjonen har ført til store politiske uenigheter mellom landene i Sørøst-Europa, og det toppet seg da Hellas, for i forrige uke, kalte hjem sin ambassadør i Wien etter at Østerrike beskyldte landet for å ha mistet kontrollen og opptre som et reisebyrå for migranter.

Nå har Østerrike besluttet at de bare ville akseptere 80 asylsøknader per dag, og satte en grense på 3.200 som ville få reise gjennom landet per dag. Litt lenger sør har Slovenia, Kroatia, Serbia og Makedonia, innførte en øvre grense på 580 migranter per dag.

Tusk på rundreise

I dag starter EU-president Donald Tusk sin forsonigsreise i Wien før han reiser sørover gjennom Balkan og ender opp i Aten på torsdag. Hele veien med et håp om at landene skal snakke litt bedre sammen, og for å komme opp med en plan for å begrense antallet mennesker fra Tyrkia til Hellas. En plan som kan legges fram på Tyrkia-EU-møtet den 7. mars.

Antallet mennesker som har kommet til Hellas og som ønsker å reise nordover rundet 25.000 på søndag, og mange av dem sover nå utendørs uten noen form for oppfølging fra myndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt