Hopp til innhold
KRISTIANSAND
Foto: Privat / NTB

Drapene i Baneheia

Oppsummert

Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt for drap og voldtekt, men Riksadvokaten mener nå at Kristiansen må frifinnes.

 • Viggo Kristiansen vil likevel ikke stille i retten når Borgarting skal behandle Baneheia-saken

  Viggo Kristiansen kommer likevel ikke til å møte i retten når Borgarting lagmannsrett skal behandle den gjenåpnede Baneheia-saken 13. desember.

  – Han har ikke noe behov for å være der, og han trenger heller ikke være der. Han har ikke noe behov for å ytre seg i retten, sier Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til NTB.

 • Hevder Gjenopptakelseskommisjonen visste om overgrepsanmeldelsen mot Jan Helge Andersen

  En etterforsker i politiet sier at hun personlig leverte anmeldelsen mot Jan Helge Andersen både til kriminalsjef i Agder politidistrikt Arne Pedersen i 2009. Den samme etterforskeren er «ganske sikker» på at også en utreder i Gjenopptakelseskommisjonen ble informert om anmeldelsen.

  Det kommer fram i påtalevedtaket fra Spesialenheten for politisaker som har etterforsket Agder-politiets håndtering av den såkalte 2009-saken. Spesialenheten konkluderte med «intet straffbart forhold anses bevist».

  Dagbladet og TV 2 meldte om nyheten tidligere.

  Anmeldelsen og en den påfølgende voldsoffererstatningen en kvinne fikk utbetalt, var ikke nevnt i uttalelsen som statsadvokaten i Agder sendte til Gjenopptakelseskommisjonen.

  Kommisjonen har tidligere sagt til NRK at de aldri fikk vite om overgrepssaken.

 • Gjenopptakelseskommisjonen møtes

  Tirsdag samles medlemmene i Gjenopptakelseskommisjonen for første gang siden Riksadvokaten ba om at draps- og overgrepsdømte Viggo Kristiansen frifinnes.

  Kommisjonen har fått kritikk for å ha avslått Kristiansens gjentatte forsøk på å få saken sin gjenopptatt over flere år.

  Etter seks avslag fikk Kristiansen i 2021 medhold av kommisjonen.

  Kommisjonsleder Siv Hallgren stemte mot gjenåpning under den siste begjæringen. Hun vil ikke svare VG på hvorfor hun ikke har beklaget overfor Kristiansen.

  (©NTB)

  Skilt Gjenopptakelseskommisjonen
  Foto: NRK
 • Jan Helge Andersen hevder fortsatt at han ikke var alene

  I et intervju med TV 2 opprettholder Baneheia-dømte Jan Helge Andersen sin versjon om at han ikke var alene om voldtekt og drap på de to jentene i Baneheia i 2000.

  Riksadvokaten gikk nylig inn for en frifinnelse av Andersens tidligere venn Viggo Kristiansen, som allerede har sonet over 21 år for drapene. Påtalemyndigheten har tatt ut ny siktelse mot Andersen, nå for drapet på den eldste jenta. Han er tidligere dømt for drapet på den yngste.

  Det er gjort 13 DNA-funn fra Andersen på jentene, blant annet på kjønnsorganer. Samtidig er det ikke gjort et eneste DNA-funn som knytter Kristiansen til jentene eller åstedet.

  Når TV 2 spør Andersen om dette kan bety at det bare er han som har forgrepet seg på jentene svarer han:

  – Nei. Jeg kan bare fortelle det jeg husker, sier Andersen.

  Etter gjentatte spørsmål fra TV 2 svarer Andersen at han ikke helt kan utelukke å ha forgrepet seg på begge jentene.

 • Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr får Åpenhetsprisen

  Bjørn Olav Jahr tildeles Åpenhetsprisen 2022 av Kommunikasjonsforeningen for sitt banebrytende arbeid med to av de mest omtalte drapssakene i norsk historie: Birgitte Tengs-saken og Baneheia-saken.

  «Jahr har på forbilledlig vis vært pådriver for større åpenhet og innsyn i både politi og rettsvesen. I løpet av kun én uke i oktober 2022, har Jahrs utrettelige arbeid bidratt til å avdekke to grove justismord i Norge. Han har snudd opp-ned på hele Norges oppfatning om de to sakene og startet en filleristing av både politi, rettsvesen og media. Nå er det tid for selvransakelse, og sterke beklagelser har kommet fra flere hold», heter det i juryens begrunnelse.

  Juryen peker på at Jahrs arbeid allerede har bidratt til å åpne opp om politietterforskning og rettsprosesser knyttet til Tengs- og Baneheia-sakene, og bidrar trolig til reelle og permanente endringer rundt innsyn.

  Bjørn Olav Jahr tildeles Åpenhetsprisen 2022 av Kommunikasjonsforeningen for sitt banebrytende arbeid med to av de mest omtalte drapssakene i norsk historie: Birgitte Tengs-saken og Baneheia-saken.
  Foto: Skjalg Vold
Finner ingen grunnlag for straff hos Agder politidistrikt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no