Hopp til innhold
Baneheia i Kristiansand
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Drapene i Baneheia

Oppsummert

15. desember 2022 ble Viggo Kristiansen frikjent etter å ha sonet 21 år i fengsel for to drap i Baneheia i 2000. 24. mars 2022 ba Riksadvokaten om at saken mot Jan Helge Andersen skulle bli gjenopptatt.

  • Tar permisjon under Baneheia-rettssak

    Ada Sofie Austegard tar permisjon fra arbeidet som generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse under rettsaken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

    Rettsaken starter 15. april og det er satt av 40 dager til saken i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

    – Sammen med de andre etterlatte, er det viktig for meg som mamma til Stine Sofie, å følge rettssaken. Jeg håper dette vil bidra til å gi flere svar om hva som faktisk skjedde med jentene våre, sier Ada Sofie Austegard.

    Kristin Stokke vil være fungerende generalsekretær så lenge rettssaken pågår. Hun er til daglig assisterende generalsekretær i virksomheten.

    Ada Sofie Austegard er generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse, som jobber for barn som har vært utsatt for vold og overgrep.
    Foto: Kjetil Samuelsen / NRK
  • Setter av tre dager til Viggo Kristiansen i retten

    Det er foreløpig satt av tre dager til Viggo Kristiansens forklaring under rettssaken mot Jan Helge Andersen, skriver Dagbladet.

    Andersen er tidligere dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Nå er han tiltalt for drap på Lena Sløgedal Paulsen.

    De to jentene ble funnet drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

    – Tre dager blir en voldsom belastning. Viggo er klar over og forberedt på krysseksaminasjon fra blant annet Jan Helge Andersens forsvarer, sier Kristiansens advokat Brynjar Meling.

    Rettssaken er berammet til 15. april, og det er satt av åtte uker til behandlingen av saken.

    Egentlig ble Andersen og hans daværende venn Kristiansen dømt for begge drapene. I 2022 ble Kristiansen imidlertid frifunnet, basert på ny etterforskning gjort av Oslo politidistrikt.

  • Viggo Kristiansens psykolog krever erstatning

    Psykolog Atle Austad krever erstatning for tilsynssaken som ble opprettet mot ham i 2014 da det ble kjent at han trodde Viggo Kristiansen var uskyldig dømt i Baneheia-saken. Det skriver TV2.

    Psykologen krever en million kroner i erstatning.

    – Jeg har i ettertid av tilsynet følt mye utrygghet med hensyn til å oppleve noe tilsvarende på nytt. Jeg mistet tilliten til våre tilsynsorganer, og dette preger meg fremdeles, sier Austad til kanalen.

    Austad mener fylkeslegen begikk flere lovbrudd i måten de behandlet ham på., da det ble offentlig kjent at han tvilte på dommen mot Kristiandsen.

    Psykologen sier til TV2 at det var umulig å klage på tilsynet før Kristiansen ble endelig frifunnet. Det skjedde i desember 2022.

    Atle Austad
    Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK
  • Berit Andersen: – Som forventet

    Berit Andersen, mor til Jan Helge Andersen, sier hun ikke er overrasket over Riksadvokatens beslutning om å tiltale han for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

    – Det blir bra å få en ny rettssak, slik at vi kan få en forklaring på hvordan alt henger sammen. Baneheiasaken kan ikke avsluttes slik den står i dag, sier hun.

    Andersen er tidligere dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Nå vil han også tiltales for drap på Lena Sløgedal Paulsen.

    De to jentene ble funnet drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

    Egentlig ble Andersen og hans daværende venn Viggo Kristiansen dømt for begge drapene. I 2022 ble Kristiansen imidlertid frifunnet, basert på ny etterforskning gjort av Oslo politidistrikt.

  • Baneheia-bistandsadvokat: Foreldrene håper på endelige svar på hva som skjedde

    Foreldrene til de to jentene som ble drept i Baneheia i 2000, håper nå å få endelige svar på hva som skjedde, sier en av bistandsadvokatene.

    Riksadvokaten beordret fredag tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand.

    – Jeg har orientert foreldrene om avgjørelsen. De er jo fornøyde med at det blir en ny rettssak. De håper at de kan få svar endelige svar på hva som skjedde i Baneheia og hvordan døtrene deres ble drept, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm til NTB.

    Han representerer de fire etterlatte foreldrene sammen med advokat Håkon Brækhus.

    Rettssaken er berammet til 15. april, og det er satt av åtte uker til behandlingen av saken.

    – Foreldrene kommer nok til å følge saken mest mulig, og de ønsker nok i hovedsak å være til stede i retten, sier Beckstrøm.

    (NTB)

Bjørn Olav Jahr

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no